Пьотр Нестеров, един от най-перспективните родни състезатели по тенис, гостува в предаването „Код Спорт“ по RING. Въпреки че е роден в Москва, се чувства българин и дори вече попада в националния отбор за мачовете за Купа Дейвис. Печелил е приза за номер 1 при 16-годишните в класацията на Тенис Европа – постижение, с което се гордее и заради факта, че е в една компания със своя идол Новак Джокович. Има и финал на двойки в юношеския Ю Ес Оупън. 19-годишният състезател е гордостта на ТК Черно море Елит (Варна), а още от началото негов личен треньор е Кристиян Илиев. Предлагаме акценти от интервюто с Пьотр Нестеров и неговият треньор Кристиян Илиев:

- Пьотр, ти си тренирал в Русия – усети ли разлика в тренировките, в отношението към теб, когато стана част от един от най-големите тенис клубове в България – Черно море Елит?
Пьотр: Да, в Русия беше много по-различно. Все пак аз бях много малък, когато тренирах там. Започнах да тренирам в Русия на 4-годишна възраст, тренирах там около 4-5 години и като навърших 9 години се преместих в България. Тук усетих в много по-голяма дълбочина тенис средата, защото тук тенис треньорите отделят много повече внимание. В Русия играчите са страшно много. Бях в Академията на Шамил Тарпишчев и може би не попаднах на най-добрите треньори. Когато тук започнахме работа с моя личен треньор Кристиян Илиев, веднага видях разликата. Колко работа се полага, колко много имам да работя. Наистина съм много благодарен на избора на моите родители и на мен също, че дойдохме тук.

- Личният ти треньор е Кристиян Илиев – кога се получи синхрон между вас?
Пьотр: Още от първата ни среща видях всъщност колко много той обича тениса и колко е готов да помага не само на мен, а на всички. Тогава, когато аз дойдох, бяхме страшно голям отбор – 16 човека. Виждах колко работа полага той за всеки един от тях. Синхронът се придобива все пак с годините, вече много години работим заедно. Той ми е като втори баща, разбираме се страхотно. Помагал ми е страшно много през годините, за което съм му много благодарен.

- Тази година постигна първата си победа в турнир от веригата АТП. Това се случи на надпреварата „София Оупън“, а ти надигра италианеца Салваторе Карузо. Какво си спомняш от този мач?
Пьотр: Чувството бе феноменално честно казано, защото не бях играл на такава сцена, на такава арена никога в живота си. Играл съм на големи шлемове за юноши, но там не съм имал толкова много публика. Да играеш у дома на такъв голям турнир е наистина страхотно чувство. Успях да победя в първия ми АТП мач. Просто си казах, че трябва да играя освободено, да се опитвам да покажа най-доброто от себе си. Публиката беше страхотна, наслаждавах се на целия процес. Беше страхотен мач, играхме два часа и половина, изморих се малко накрая, но просто адреналинът ме спаси и публиката също. Чувството наистина бе феноменално да играя пред родната публика и да покажа на какво съм способен.

- Миналата година достигна до финал на Ю Ес Оупън на двойки при юношите. Разкажи ни за битките в комплекса „Флашинг Медоу“…
Пьотр: Също успях да стигна и четвъртфинал на сингъл, но на двойки играхме финал, което беше страхотно. Направихме го с Вячеслав Белински от Украйна. Мисля, че това ни беше трети шлем заедно, така че бяхме сформиран тандем. Имахме доста добра тактика за всяка среща. Не загубихме нито един сет до финала. Аз наистина се наслаждавах на всеки един момент, защото знаех, че да се намираш сред тези АТП играчи, сред тези легенди на тениса е нещо, което не се случва всеки ден. Опитвах се просто да се наслаждавам на момента. Стигнахме до финала, не успяхме да го спечелим, но беше страхотно.

- Не е тайна, че специалистите те сравняват с Григор Димитров. Това тежи ли на един 19-годишен състезател?
Пьотр: Аз не искам да се сравнявам с никого. Аз си имам свой път, той си има свой път, но хората ще говорят за това. Всички по-добри български тенисисти може би ще ги сравняват с Григор, защото той е най-добрият български тенисист за всички времена. Честно казано, нямам много какво да кажа на тази тема, защото всички ние си имаме свой път и трябва да си го следваме.

- Кристияне, кое е характерно за играта на 19-годишния Пьотр Нестеров?
Кристиян Илиев: Най-характерното за неговата игра е, че той на първо място е страшен боец. Винаги се бори, независимо в каква форма се намира, той си оставя душата и сърцето на корта. Неговият бекхенд е много стабилен, форхенд също, разполага с богат арсенал от удари, владее абсолютно всички удари. Отличава се с хубав сервис, форхенд също. Може би му трябва малко повече хъс, малко повече спортна злоба и да бъде по-агресивен. Някои разигравания, които могат да приключат по-бързо, се разиграва повече време и се вкарва малко в излишни филми.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“