Президентът на Дунав Ру­се д-р Симеон Симеонов даде интервю за "Тема Спорт", в което говори за възхода на клуба, успеха над ЦСКА и це­лите пред ръководството.

Г-н Симеонов, какво озна­чава победата над ЦСКА за Дунав и променя ли тя по ня­какъв начин целите пред от­бора?
- Победата е значима за са­мочувствието на клуба и на отбора. Радваме се всички, но това по никакъв начин не про­меня целите.

На какво отдавате този успех? Проектът ви тръгна от В група и стигнахте до успех срещу един от грандо­вете на България...
- Нека да отбележа, че кажи-речи половината отбор, който излезе срещу ЦСКА, е с нас още от В група. Това са шестима играчи (б.а. - Диян Димов, Ивайло Раденцов, Ми­хаил Милчев, Атанас Атанасов и резервите Светослав Читаков и Николай Колев). Огромна част от момчета­та, които постигнаха исто­рическата победа над ЦСКА, бяха при нас и през миналия се­зон в Б група. Практиката по­казва, че сработеността и липсата на текучество са значим фактор в българския футбол въобще. За изявата на играчите имат много важно значение обста­новката и организацията, ко­ито се създават в един клуб. Естествено, помага ни и то­ва, че треньорът Веселин Ве­ликов води отбора още от 2014 година. Но целите не се променят, а те са да се пред­ставим достойно, да се ут­върдим в елита, да изградим стабилна структура и Дунав да е жив дълги години. Защо­то комети и еднодневки в българския футбол - колкото искате. Много искам да не сме една от тях. Имаше един Лю­бимец, ако си спомняте. Но Дунав е нещо много по-различ­но, Дунав е сериозно име в на­шия футбол. Ние имаме "чо­вешки ресурс", което се видя от сериозната посещаемост в мача с ЦСКА.

Проблемът е, че няма да играете в Русе поне до про­летта...
- Това е извън компетенция­та на ръководството. Ста­дионът в Русе е общински и ангажиментът е на местна­та власт. Ние се съобразяваме с действителността и няма как да променим фактите. Но и в Разград се представяме повече от достойно, така че не виждам причини, с изключение на някои финансови такива, да сменяме стадиона.

През лятото привлякохте шепа попълнения, предпола­гам, че и занапред няма да правите мащабни селекции?
-Да, привличането на нови футболисти не ни е самоцел. Ние играем добре. И да взе­мем някой нов, той трябва да е много доказан, за да може да се пребори с на­стоящите футболисти, кои­то се представят доста доб­ре. Въпросът със селекцията е в приоритетите на изпълни­телния директор Ивайло Петков.

А смятате ли, че надскачате нивото си? Футболи­стите на Дунав нямат кой знае какви визитки, но сякаш компенсират като мотива­ция?
- Тези момчета са много добри играчи. Те не са попу­лярни, защото не са били в А група и техните изяви не са били следени подробно. Но ние минахме на парад през Б група миналия сезон, същото правим и сега. Това доказва, че тези играчи имат възмож­ности.

Има ли вече по-сериозен интерес към Дунав след бле­стящия старт на сезона? Победата над ЦСКА очевид­но ще помогне допълнител­но на реномето на клуба...
- Да, имаме признание вече. Ние сме много близо до Румъ­ния и там се вълнуват от на­шето представяне. Грандове­те започват да ни канят на контроли, играхме с Динамо Букурещ (2:3), а сега пак полу­чихме предложение за приятелски мач. Това е признание за представянето ни.

От кой клуб е тази пока­на?
- Не искам да му разкривам името. Един от водещите отбори е. Но все още не сме се разбрали на сто процента. Нека да стане факт първо. Гласим проверката за паузата на националните отбори между 2 и 10 октомври. Засега сме на фаза "предва­рителни разговори", защото програмата на румънците не е уточнена, имат и мачове за купите, така че трябва да се разберем допълнително. Но поканата е факт.

Как стои въпросът със спонсорите на клуба? Обя­вихте вече партньорство с "Минстрой Холдинг", ще има ли и друга помощ?
- "Минстрой" засега не са генерален спонсор, те просто помагат на един успешен от­бор. От доста години те са един от малкото ни постоян­ни партньори, които отде­лят солидни суми, за да пома­гат в издръжката. Ние играем вече шест години без надпис на фланелките, това показва, че все още не е имало фирма или физическо лице, които да подсигурят издръжката на клуба поне на 50%. По прин­цип най-добре е в основата да стои генералният спонсор, а под него да са основните спонсори. Но аз искам основ­ната ни помощ да идва от пу­бликата. Простата сметка показва, че при 5000-6000 зри­тели при 8 лева цена на би­лет генерираме по 40-50 хиля­ди лева на домакинство, а мо­же и повече в отделни случаи. Това е един съвсем приличен приход за родните стандар­ти.

Дори много добър предвид генерално слабата посеща­емост...
- Нещата са прости - показ­ваме силна игра на терена и провокираме публиката да ни подкрепя. Един фен на футбола няма как да остане безразли­чен към такова представяне.

Отегчават ли ви сравне­нията с Лестър?
- На медиите сигурно им ха­ресва тази съпоставка, но не­ка да спре, защото е твърде елементарна. Ние сме си Ду­нав (Русе), играем добре, имаме стабилен колектив, клубът няма никакви задължения, с което много се гордеем. Няма база за сравнения с други от­бори, още повече извън Бълга­рия.