Принцесата на Катар - Шейкха Ал Тани е в България. Младата дама е основател на SATUC (Sheikha Al Thani for Underprivileged Children) и организатор на Световната купа за деца в неравностойно положение. Второто издание на турнира ще се проведе в София между 12 и 19 август. 

Принцеса Ал Тани даде кратко екслузивно интервю за БЛИЦ СПОРТ, в което говори за тежеста на короната, както и за любовта към футбола и децата. Шейкха е бивша футболистка на английския Челси и от дълги години живее в Лондон.

- Ваше височество, това ли е вашето първо посещение в България и какво мислите за нашата страна?
- Да, за пръв път съм тук. Много красива страна. Първото нещо, което видях, е зеленина навсякъде. Много е приятно да видиш такова място, на което хората наистина се грижат за природата си. Също така хората в България са много приятни и се радвам за това. 

- И е подходящо място за провеждането на Световната купа?
- Да, перфектно място е. Имаме 16 участващи отбора, в които има много деца. Всички те ще видят тази прекрасна страна.

- Каква беше причината да основете своята организация и да правите това за децата в неравностойно положение?
- Обичам да помагам на деца. Исках да правя нещо различно от това да им давам храна, вода или дрехи. Знаете, храната ще я изядат, дрехите ще им станат малки. Исках да им дам нещо повече от това. Нещо различно, което ще им помогне в бъдеще, нещо което ще им покаже приятелството, света... И футболът е това нещо. Много хора обичат футбол, играят футбол. Децата могат да се развият чрез него.

- Вие също сте играли футбол в Челси...
- Да, много отдавна.

- Защо спряхте?
- Трябваше да се преместя да работя в Египет. Имах оферта от един футболен отбор, но реших, че е време да спра с футбола.

- Но вие разбирате от футбол. И доколкото разбрах, поддържате Египет на Световното първенство, защото имате и египетска кръв...
- Да, определено разбирам от футбол. Гледам повечето от мачовете на Световното в Русия в момента. За Египет съм, защото имам и египетска част в мен. Много приятна изненада е да видя Египет на световно първенство след толкова много години. 

- Вероятно сте и голям привърженик на Мохамед Салах?
- Да. Обичам всички футболисти в националния отбор. Мисля, че Салах е един от най-добрите играчи в света, но в националния отбор на Египет има още много добри футболисти.

- Един въпрос извън футбол. В България много момичета искат да са принцеси. Какво е да си принцеса наистина?
- Мисля, че просто дава повече респект. Хората се отнасят много мило към теб. Важно е обаче да бъдеш добър човек, независимо дали имаш титла или не.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ