Легендата на Левски Александър Костов говори със сълзи на очи за починалия Иван Вуцов, когото изпратихме днес в последния му земен път. Eдно от най-големите имена на българския футбол си отиде от този свят на 79-годишна възраст. 

Сашо Костов беше не само съотборник и голям приятел на Вуцов, а и негов помощник-треньор в Левски. 80-годишният ветеран даде интервю за БЛИЦ СПОРТ след поклонението пред починалия, което се състоя на Националния стадион "Васил Левски":

- С какво ще запомните легендата Иван Вуцов? 
- Той беше енциклопедия. Знаеше всичко, където и да го бутнеш - да говори за футболисти, за треньори, за отбори, това беше неговото аплоа. Беше изключително организиран човек. Когато имаше квалификации за европейско първенство и Световно, чакаха той да каже как да се подреди програмата, как да играят националите. Това му беше в амплоато. 

С него не сме само бивши съотборници и колеги, семейни приятели сме. Децата ни са почти всеки ден заедно - синът ми Валентин и неговият Руслан. До последно бяхме все заедно.

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Руслан сигурно ви информираше за състоянието на Вуцов?
- Да, така беше. Много болести му се насъбраха, горкият се натегли. Един месец беше в Окръжна болница. Имаше моменти, когато не можеше да разпознава синовете си. Руслан и Вили всеки ден бяха при него. Ден преди да почине, Руслан дойде при мен и ми каза: "Татко живна, пооправи се!". И на другия ден Иван си отиде. Мъка, много се мъчеше наистина. Близо две години не беше в добро състояние.

- Бихте ли разказали някоя интересна случка с Иван Вуцов?
- О, страшно много са. В съзнанието остават мачовете, които сме играли навремето. 

- Какъв беше той като футболист?
- Като влезеше на терена играеше с амбиция, на нокти да може да спечели. Това беше неговата сила. Не можеше да губи просто. Жалко, че и той отиде горе. 

- Звездният отбор начело с Георги Аспарухов - Гунди се събра...
- Гунди, Котков, Павката Панов, Меци, Джеси (б.р. - Георги Стоянов), Типеца (б.р. - Иван Стоянов)... все хора, които сформираха звезден отбор и горе. Вече и там си имат треньор. Дано играят така както играха в Левски.

- Коментарът ви по актуалните теми в Левски? Какво мислите за смяната на Славиша Стоянович с Георги Дерменджиев? 
- Какво да коментирам, нищо не зная. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ