Локомотив (Пловдив) постигна голям успех този сезон, спечелвайки Купата на България след победа с 1:0 над градския съперник Ботев на финала. Основната заслуга е на футболистите и треньорите, но немалка намеса имат и двете психоложки, на които Христо Крушарски се довери преди няколко месеца и ги покани да работят в клуба. Красавиците Лилия Стефанова и Кети Вандова с удоволствие дават важни насоки на играчите на отбора от парк "Лаута", които по думите им са страхотни и ги очакват още успехи в бъдеще. Надяват се взаимни, тъй като амбициите им са свързани с Локомотив и в момента не мислят за евентуална вероятност да започнат работа в друг клуб.

Лили и Кети завършват психология в Нов български университет и вече повече от две години практикуват професията си. 

Моментално откликнаха на поканата ни за интервю, но в последния момент Вандова беше възпрепятствана да гостува в редакцията на БЛИЦ. Пред камерата застана Лилия Стефанова, която разказа любопитни неща от работата си до момента в Локомотив. Красавицата говори за големия успех на "смърфовете" и колко тежка е Купата на България. Попитахме я и дали на футболистите е спусната забрана за секс преди мач. Стефанова пък призна, че не познава правилата на футбола, но обеща много скоро да научи кога има засада и дузпа. 

- Отмина ли еуфорията?
- Да, отмина. След няколко дни празненства състезателите сега са в заслужена почивка. От 5 юни отново започват подготовка.

- Ежедневно ли си при отбора? Как изобщо се стигна до възможността да започнеш работа на "Лаута"?
- Не сме ежедневно в Локомотив, няколко пъти в месеца се виждаме с играчите на "Лаута". Започнах в клуба след вечеря с г-н Крушарски, с когото сме семейни приятели. Много изненадващо той ми сподели, че има тази идея. Знаете, че той е напредничав в мисленето, иновативен. Последва европейският пример да има психолог в отбора. Предложи на мен и Кети, съгласихме се. Дейността ни като психолози стартира съвместно, така и продължава.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Завършила си в Нов български университет, това ли беше желанието ти - да работиш във футболен клуб?
- Да, с Кети завършихме психология в Нов български университет. Когато започнах да уча психология, не съм си представяла, че ще работя във футболен клуб, тъй като моето направление е клинична психология и очакванията ми бяха да се развивам в тази сфера. Но изключително много ми допадна концепцията с Локомотив (Пловдив). За нас е много комфортно и приятно, тъй като те са здрави хора, спортисти, коренно различни от клиничната обстановка.

- Върху какво основно има да се работи с футболистите?
- Предимно за мотивацията им. Върху личностните качества, за сплотяване на отбора също работим. За комуникацията също, защото те са един отбор, играят заедно, но рядко си говорят.

- Наблюдавате ли разделение между българи и чужденци?
- Да, има доста чужденци в Локомотив, но те са балканци. Манталитетът им е сходен с нашия. Не бих казала, че има разделение, напротив - чувала съм от футболистите, че всъщност са открили приятели сред чужденците. Имат комуникация, приятелства.

- Конкретно преди финала за Купата на България какво говорихте на играчите, как им помагахте да се отърсят от напрежението преди важния мач?
- Имахме последно виждане вечерта непосредствено преди финала, казах им че съм напълно убедена, че ще бъдат победители. Говорихме само в тази посока. Идеята ни с Кети беше да ги накараме да си легнат с идеята за победа, защото победата се ражда първо в съзнанието ни и след това я виждаме практически в живота. 

Футболистите вярваха, знаят, че имат нужните спортни способности, но във футбола понякога е Божа намеса и късмет. Много се вълнуваха, бяха позитивни. Никой не видях да е негативен и да говори, че няма да победят. Сигурно дълбоко в себе си са имали притесненията, вълнението от неочаквания край, който е съвсем логично 

- Какви са амбициите ви с Кети за бъдещето?
- Амбициите ни са да продължим работа в Локомотив (Пловдив). Чувстваме близки всички в клуба, с които работим. Сега вероятно ще има промени в състава, съвсем нормалните неща в спорта. Харесва ни да работим с тях, дай Боже да продължим.

- При положение, че две красиви жени попадат сред футболисти, няма как да не те попитаме дали те проявяват някакъв интерес към вас?
- Да, естествено, че проявяват интерес към нас. Самият факт, че сме две, че сме млади, споделиха ни, че очакванията им за психолог са били коренно различни, но смятам, че това е пътят към успеха. След като и ние сме млади, те ни чувстват по-близки до техния свят. И това работи, създава се доверителна връзка, близост. 

Ако самият човек не ни харесва - като личности, дори и като визия, тогава няма как да бъдем функционални, дори и да сме най-добрите психолози на света. Смятам, че е плюс, че сме горе-долу на възрастта на футболистите и гледаме света през едни очи.  
 
- Би ли разкрила някоя интересна случка покрай забавните и развлекателни игри, които провеждате с Кети на футболистите?
- Аз самата се забавлявам покрай игрите ни с футболистите. Сладко и хубаво ми е да ги гледам отстрани как се учат на нещо, защото всяка една игра, която им възлагаме, им дава опит и знания, различни от тези, които са имали преди това. 

Игрите са чисто поведенчески, изискват движение. Все пак са спортисти, в постоянно движение са, не можем да ги сложим на едно място. В тази посока са - отборност, движение и някакъв сюжет и смисъл от цялата работа.

- Имало ли е случай, когато някой футболист ви е шокирал с нестандартен въпрос?
- Не се сещам. 

- Примерно, дали преди мач им е позволено да си легнат с половинката?
- Не са ни питали. 

- Да не сте им спуснали сексуална забрана?
- Не, не, защо да спускаме забрани? Психологията не се базира на забрани, на това каква е потребността на човека. Защото ако слагаме забрани, нали знаете, че първото нещо, което иска да направи човек, е да наруши забраната. 

- Крушарски се утвърди като ексцентрична личност в българския футбол, как се работи с него?
- Много лесно се работи с него. Комуникацията е много приятна и директна. 

- Вие ли го посъветвахте на мачовете на Локомотив да присъстват и манекенки?
- Те са се появили преди ние да започнем работа с клуба. Идеята не идва от нас, лично негова е. Намирам я за интересна, в крайна сметка красивите жени са най-добрата мотивация за всичко в живота. Колко войни са ставали заради жени...

- Да очакваме ли още изненади от Локомотив в бъдеще?
- Да, г-н Крушарски e пълен с изненади в положителна посока и вярвам, че клубът ще върви само напред и нагоре.

- Как протекоха празненствата?
- Да, дълги празненства. С Кети не успяхме да присъстваме на всички. И с Крушарски коментирахме колко хубаво прекарване е било. Особено шествието в Пловдив, на което се събраха хиляди фенове. Беше впечатляващо, както за момчетата, така и за мен, със сигурност и за г-н Крушарски. Страхотна емоция. Аз също я преживях максимално, разплаках се на стадиона, което е нетипично за мен.

- А от самата материя футбол доколко разбираш?
- Абсолютен лаик съм, разбирам си само от моята специалност. Изключително напрегната ставам, когато топката се приближава към нашата врата. Не знам какво точно се случва, но вътрешно го изживявам сериозно. 

- Но сигурно искаш да научиш правилата на футбола?
- Да, и това вече го коментирахме с г-н Крушарски и други мои близки приятели ми казват, че ако искам да се занимавам с тези неща, би било добре да се информирам и да бъда по-навътре в материята.  

- Ако получите предложение от някой от грандовете Левски, ЦСКА или Лудогорец, бихте ли приели?
- Към този момент ни се иска да останем лоялни към Локомотив (Пловдив).  

- Би ли разказала повече за себе си?
- От София съм. Какъв човек съм - бохем! Психологията се появи малко по-късно в моя живот, това ми е второто висше. Първото е национална сигурност и съм магистър по международна, но не се открих в системата и в крайна сметка си последвах мечтата за психология. И я реализирах, вече повече от две години се занимавам с това. Обичам да пътувам, използвам свободните дни и мигове да съм някъде по-далеч от тук - и в България, и извън България. Просто нашата работа е наистина динамична и човек понякога има нужда да остане насаме със себе си, иначе става опасно и за нас.

- Успя ли да вдигнеш Купата на България, тежка ли е?
- Тежка е, разбира се. Чувството е страхотно. Чувството е на една сплотеност, в Купата видях усилията на безумно много хора - на всички момчета, на треньорите, хората от администрацията, нашите усилия... Как няма да е тежка? Толкова човешки съдби, емоции...

- Освен с футболистите, има ли нужда да работите и с треньора Бруно Акрапович?
- С него комуникирахме по време на работния процес, какво правим, защо го правим, но индивидуално не сме работили с него. Концентрирахме се само върху състезателите.

- Би ли разказала как премина първия ти ден на стадиона в парк "Лаута"? Как те посрещнаха футболистите, каква беше реакцията им, като те видяха?
- Помислиха, че съм от администрацията. Първото момче, което трябваше да проведе консултация с мен, ми каза: "Аз чакам за психолога, знаете ли кога ще дойде?". Отговорих му "Ще дойде скоро" и се усмихвам и му казвам "Аз съм психологът". И той ме гледа с изненада - Янко Ангелов. За него беше неочаквано.

- Какъв съвет бихте дали на футболистите на Локомотив пред нашата камера?
- Пожелавам им още повече успехи. За пореден път им казвам, че имат всички качества да бъдат шампиони в спорта, дори и на много високо ниво. И да намират време да балансират себе си, защото понякога човек се изгубва между работа и ангажименти. Просто да бъдат в баланс и хармония със себе си, те са страхотни. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ 

Оператор: СЪЙКО СЪЕВ/БЛИЦ