Треньорът на вратарите на Славия Радостин Станев даде интервю за БЛИЦ СПОРТ, в което коментира отличното представяне на Антонис Стергиакис в мача с ЦСКА. 19-годишният гръцки талант беше с голяма заслуга за победата с 1:0 над "червените". Станев е доволен, че е треньор на такъв професионалист, изказвайки възхищението си от Стергиакис. 43-годишният бивш вратар на ЦСКА и Локомотив (София) говори и за ветерана Георги Петков, който е само година по-млад от него. Оказа се, че двамата имат тайна рецепта как се спасяват дузпи, която предават и на Стергиакис. 

- Подготвяхте ли по-специално Стергиакис за ЦСКА?
- Работихме както работим по принцип. Естествено проведохме малко ппо-различни тренировки, съобразявайки се с играта на ЦСКА. Подготвихме го възможно най-добре. Той се представи отлично, но не за първи път се изявява толкова силно. Играта му беше феноменална, но той вече доста силни мачове изигра. 

- Голямо ли е израстването при Стергиакис, откакто започнахте съвместна работа?
- Не съм спирал да повтарям какъв голям талант е и какъв потенциал има. И се радвам, че го реализира. Колкото и нескромно да звучи, аз го подготвям за добър европейски клуб. Още в първия ден, в който видях това дете, осъзнах колко голям потенциал има. Давам най-доброто от себе си, за да отиде и да играе добър футбол.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

- И Георги Петков сигурно има заслуга?
- Естествено, няма как. Ние сме едно семейство, неразделни сме. Всички помагаме на Тони (б.р. - Стергиакис). Аз и на вратарите си казвам, че никога не се правя на треньор. Преди всичко съм приятел с тях, което е най-важното. Ние наистина сме едно семейство. При нас никога не е имало сръдни кой ще играе и кой няма да играе. Заедно със Златомир Загорчич решаваме. Aбсолютно никога не съм имал проблеми на тази тема с Петков и Стергиакис. Смея да твърдя, че имаме най-добрите вратари в Първа лига. Според съперника преценяваме кой да пази. Жоро е изключителен професионалист, не е тайна, че от много години сме семейни приятели. Но като започнахме съвместна работа в Славия, си казахме, че нашите отношения в живота остават на заден план и се концетрираме изцяло върху професионалните задължения. Той изключително много съдейства за развитието на всеки един вратар, който е в Славия. Петков ми помага през цялото време. Никога не се е сърдил, че не играе. Така беше и с Марио Кирев, който също налагахме преди време, а Жоро оставаше резерва. Петков никога не ми е правил проблеми, няма и да прави. Радвам се, че ми помага да развиваме Тони. 

- Стергиакис главозамайва ли се след силен мач?
- Не, това няма как да се случи. Той е изключителен професионалист. Дете, което е дошло в България с една-единствена цел - да играе футбол. Дете, което страни от нощния живот в София. За разлика от мнозинството млади български футболисти. Не го ограничавам в нищо, той просто си спазва режима. Хиляда процента сигурен, а и имам информация, че Тони избягва нощния живот. Спазва режима, тренира индивидуално. Пращам съм го при фитнес инструктури, да израства още. Не искам да обиждам българските футболисти, но той се различава от тях. Нашият манталитет просто е малко по-различен от неговия. Той е човек, който е дошъл да работи, да играе, и да премине в добър европейски отбор.
 
- Знаете ли за интерес към него?
- Постоянно има интерес, нормално. Но това не е в моята компетенция. По този въпрос се обърнете към Венци Стефанов.

- Не е тайна, че Олимпиакос го желае.
- Не само Олимпиакос. Постоянно е следен, много отбори се интересуват за Стергиакис. Доста интересен вратар е. Наскоро имаше един материал в испански вестник, където го бяха класирали в Топ 3 на най-интересните млади вратари, които се следят от грандовете. Това е изключително признание и чест. Сериозното отношение на Тони ме мотивира страшно много да давам най-доброто от себе си, за да му помогна и да отиде да играе голям футбол. Дано има и шанса и късмета. Най-важното нещо обаче е постоянството. Той изигра доста силни мачове, но когато е постоянен, тогава ще бъде напълно готов за нещо голямо. Има още върху какво да работим. Но наистина най-важно е да се стреми към постоянството. 

- Имате ли някаква тайна рецепта при изпълнението на дузпи? Съветвате ли Петков и Стергиакис как да спасяват удари от бялата точка?
- С Жоро си знаем нашата си философия, но не искам да я споделям. Използвал съм я още от времето, когато аз играех. И доста дузпи съм спасил, Жоро също, не само на финала с Левски. Имаме си тайна рецепта, която си я пазим и не я издаваме. На 90 процента излиза това, което си спазваме, остава си между нас. Естествено, че и на Тони предадохме това нещо, но наистина не ме карайте да разкривам за какво става дума.

- Какви са целите ви в Славия?
- Основната е Топ 6. С последните резултати шансовете ни намаляха, но се надяваме до края на годината да вземем максимума от точки и да се изкачим нагоре. Отборът ни не е никак лош. Точките, които имаме в момента, не отговарят на потенциала ни. В много мачове загубихме точки. Това се дължеше на ситуациите, които бяха страшно много, но не успявахме да ги реализираме. Работим и по този въпрос. Разполагаме с добри футболисти. Аз съм вече четвърта година в Славия, чувствам се страхотно. Впечатлен съм от всички в клуба, от отношението към мен. Благодаря на всички. Това ме ангажира и задължава да давам най-доброто от себе си, за да може вратарите ни да бъдат максимално подготвени и най-важното - Славия да има възможно най-добри резултати.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019