Носителят на Световната купа в паралелните дисциплини в сноуборда Радослав Янков тръпне в очакване за първото си спускане на СК в Банско. Шампионът от Чепеларе гори от желание да зарадва родната публика и да запише нов голям успех.

На 3, 4 и 5 февруари на "Бъндеришка поляна" предстоят стартовете от Световната купа по сноуборд , в която България ще бъде представена от Радо, Александра Жекова в спринткроса и Теодора Пенчева в паралелния гигантски слалом при дамите.

- Радо, готов ли си и какво да очакваме от теб в Банско?
- Готов съм и тръпна в очакване. Дойде времето и за Световна купа в България. Вчера се шегувахме с треньора ми, че за пръв път ще мога да посрещна световния елит като домакин и да карам пред родна публика.

- Несъмнено това те мотивира повече, но може ли да ти изиграе лоша шега - да прегориш, например?
- Това не ми е първо състезание, няма как да прегоря. Обещавам да дам всичко от себе си и се надявам да зарадвам хората с успех. Знам, че подкрепата ще е невероятна.

- Голямо ли е напрежението?
- Има го, не го крия. Тръпката и емоцията са доста големи. Нормално да е така, след като целта ми е първото място. И то не само тук в Банско. Винаги със се целил във върха.

- Какво си пожела за рождения ден, който посрещна в Словения преди няколко дни?
- Да бъда здрав. Това си пожелавам винаги.

- Близките ти подготвят ли се по-специално за Световната купа в Банско?
- Със сигурност, най-вероятно ще ме изненадат с нещо. Семейството ми и всички близки ще бъдат край трасето, за да ме подкрепят.

- Цяло Чепеларе се мести в Банско. Виковете на феновете ще ти дават ли още повече сили?
- Разбира се, много е хубаво, когато публиката е зад теб и те подкрепя. Ще чувам виковете на феновете, но най-важно ми е да бъда много съсредоточен върху състезанието и да не се разсейвам.

- Конкурентите разпитват ли те за Банско?
- Да, всички ме питат как да стигнат до Банско, колко часове са им нужни за пътуването от там, откъдето тръгват. Давам им напътствия, всички си помагаме взаимно.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ