Носителят на Световната купа по сноуборд Радослав Янков напълно заслужено попадна в Топ 3 на Спортист на годината на България за 2016 година. Звездата от Чепеларе, който всъщност е доста скромна личност и не лети в облаците, се нареди зад олимпийските медалистки от Рио 2016 Мирела Демирева и Елица Янкова. Янков за пореден път с удоволствие даде интервю за БЛИЦ, в което говори за изминаващата година, бъдещето и други теми. Сноубордистът пожела на всички весело изкарване на коледните и новогодишни празници.

- Радо, изпращаш най-добрата година в кариерата си до момента. Може ли 2017-а да е още по-успешна?
- Да, наистина 2016-а е най-успешната за мен, с най-страхотните резултати. Силно се надявам и през 2017 година да имам успехи. Със сигурност ще се опитам да защитя титлата си, която извоювах с много труд и постоянство. Пределно мотивиран съм. Важното е да съм здрав и да показвам това, което мога.

- Ясно е, че можеш много, но какво още трябва да надградиш, за да успееш да запазиш Световната купа?
- Физически няма какво повече да надграждам. В тренировките на сняг каквото съм направил до момента, това е. Просто сега ми остава да поддържам нивото. Също така е важно психически да се справя и да издържам на състезанията. Ако и самите трасета ми позволят, ако ми пасват, както казваме ние, на реженето на снега, нещата ще се получават.

- Имаш ли любими трасета? На кое се чувстваш най-добре?
- Най-доброто беше в Кареза, където се проведе втория кръг от Световната купа преди няколко дни, в Рогла също беше добро. Винаги едно трасе е малко по-бавно заради примерно на една-две врати да има лед, както и изровена дупка. Но точно за това е хубаво да се правят добри квалификации. Определено не е лесно и невинаги се получава.

- Самата квалификация ли се явява тренировка или преди това може да се спускате?
- Нямаме право да се спускаме. Пистата се затваря 10 дни преди състезанието. Обработва се, слаломът се нарежда. Имаш право само да разглеждаш трасето, разхождайки се. Спускането със сноуборд по него е забранено. Тръгваш на квалификацията и по време на нея трябва да напипаш точното каране.

- Приятел ли си с някой от конкурентите?
- Определено с руснаците съм по-близък. С Андрей Соболев бих казал, че сме добри приятели. Не съм близък с австрийците, германците и италианците, те са по-особени, по-затворени.

- По време на състезание има ли закачки между вас?
- Има, най-вече с тези отбори, с които тренираме. Аз се подготвям с корейците и французите. Иначе сега в Кареза Соболев ми каза на финала, когато аз отивах да се спускам за 3-4 място, а той за първо, се обърна към мен с думите "чаках те на финала, защо отиваш за третото място?". Закачките са нормални неща. Но определено след успеха ми през миналия сезон, сега някои от конкурентите ми се държат и по-приятелски с мен. Вече съм в елита и промяната е очевидна. Преди време някои от конкурентите ме подминаваха и не ме поздравяваха.

- Със сигурност обаче това се е променило, след като спечели Световната купа?
- Да, вече е съвсем друго. А и започнаха да ме следят, гледат карането ми. Когато застана на старт следят как ще се спусна, но това не ме притеснява, нормални неща са.

- Какво да очакват българските почитатели на сноуборда в кръга от Световната купа, който предстои да се проведе у нас в началото на февруари?
- Призовавам хората да дойдат. Нужна ми е подкрепа, която ще ми бъде от огромна полза. Искам да видя хиляди българи зад мен, да викат и да ми помогат. Ще се опитам да ги зарадвам. За мен ще бъде много специална една евентуална победа на българска земя в кръг от Световната купа.

- За първи път попадна в Топ 10 на Спортист на годината в България и се нареди на трето място. Очакваше ли да бъдеш на по-висока позиция в анкетата?
- За мен е голяма чест, че съм номиниран. Благодаря на всички журналисти, които са гласували за мен. Първоначално си мислех само, че съм в Топ 5. По-късно се замислих защо пък да не съм в тройката и така стана. Все пак добре зная каква е стойността на моя успех. Доволен съм от позицията, която заех в анкетата.

- Може би щеше да си първи, ако нямаше Олимпиада тази година?
- Не обичам да използвам "може би", "ако". Трети съм, това е.

- Какво каза на победителя - Мирела Демирева?
- Поздравих всички, с които се видях на церемонията - за успехите им. Взаимно си пожелахме да сме здрави и да продължаваме да прославяме България.

- Следиш ли другите спортове или само сноуборд ти е в главата?
- Да, най-вече зимните спортове следя. Не си мислете, че ме вълнува единствено сноуборда. Следя всичко, което се пише, интересувам се. Подкрепям всички спортисти.

- Обръща ли се вече повече внимание на сноуборда в България?
- Да, и съм много радостен от този факт. Определено вече в България се говори повече за сноуборда. Спортът се развива, много деца се запалиха, особено в родния ми Чепеларе.

- Какъв съвет би им дал?
- Най-вече да бъдат постоянни. Всеки да се труди, това е рецептата за успеха. Да не се отказват дори и в трудните моменти.
Важното е да се тренира много физически.

- Къде ще посрещнеш Коледа и Нова година?
- В Чепеларе със семейството и приятелите ми.

- Ще си позволиш ли вино или може би някакъв друг алкохол?
- Предпочитам бирата, харесва ми. Понякога пия бира.

- Ските или сноубордът - кой е по-рисковият спорт?
- Ски съм карал като дете. И сега мога да карам, но вече втора година не съм се качвал на ски. Не бих казал, че нашият спорт е най-рисковият, но си има своите рискове. Аз обаче не мисля за тези неща и от нищо не се притеснявам. Знам, че мога и съм изцяло насочен към това да защитя спечелената през миналия сезон Световна купа.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ