Най-добрият ни сноубордист Радослав Янков за втора поредна година попадна в Топ 3 на "Спортист на годината" на България. Звездата от Чепеларе остана зад победителя Григор Димитров в престижната класация и преди гимнастичката Невяна Владинова. Янков даде интервю за БЛИЦ СПОРТ, в което сподели, че усеща по-голямо напрежение от очакванията за медал от олимпийските игри в Пьончан през февруари. 
 
Радо привлече вниманието през 2016 година, когато спечели Големия Кристален глобус в алпийските дисциплини, а през 2017-а извоюва Малката Световна купа в паралелния гигантски слалом и завърши втори в генералното класиране, като съвсем малко го раздели от защита на Голямата Световна купа. 

- Честито, Радо! Последните две години си в Топ 3 на "Спортист на годината", от третия опит ли ще успееш да станеш първи?
- Скрита работа, не се знае. Всичко зависи от представянето ми догодина. Пожелавам си само да съм здрав и да си постигна потенциала. 

- Имаш идеалната възможност да го сториш в Пьончан през февруари. Готов ли си вече за Олимпиадата?
- Остават по-малко от два месеца. Готов съм, добре вървят нещата. Смея да твърдя, че мога да бъда още по-добър. Засега всичко е по план. А планът е да бъда в пикова форма точно на Олимпиадата в Пьончан. Въпреки че в нашия спорт пикова форма е малко относително, тъй като спорът не се води при идеални условия. Има странични фактори, които могат да повлияят в положителна или отрицателна посока на класирането. Знаете, че в повечето случаи победителят се определя със стотни от секундата, всичко е много относително.


 
- Ще имаш ли време за адаптация в Южна Корея?
- Отивам още в началото на олимпийските игри, тъй като ще се опитаме да тренираме там - преди старта. Важно е да опитам снега и да се климатизирам.

- Сам вдигна доста високо летвата с отличните резултати последните две години. Много по-трудно ли ти е през този сезон? 
- Да, по-трудно ми е при положение, че трябва да поддържам високото ниво наглед възможностите и резултатите от предишните два сезона. Опитвам се да държа фронта, не е лесно.

- Голямо ли е напрежението? 
- Има го, няма как. Още повече, че е олимпийска година. Очакванията на всички към мен са доста големи, но ще се опитам това да не ми попречи.

- Стартовете за Световната купа в Банско (26-28 януари) ли ще бъдат генералната репетиция за Пьончан?
- Точно така. В Банско ще бъдат последните стартове преди Олимпиадата. Ще се опитам отново да зарадвам публиката и всички на родна земя. Дай Боже всичко да е точно. Надявам се да дойдат още повече хора от миналата година. 

- Фенклубът ти се разраства. Искаш ли да кажеш нещо на почитателите си? 
- Благодаря им за подкрепата и искам да им кажа, че много е важна тази сила, която дават феновете, и подкрепата, която оказват. Това ми дава сила и ме държи уверен.

- Почти всяка твоя публикация в социалната мрежа завършва с "българите можем". Кога усети, че наистина можем?
- Наистина можем, когато сме заедно, когато сме обединени. Когато има добри резултати - всички сме единни, това е готино. Но не само тогава трябва да сме обединени. Нека се подкрепяме и в трудните моменти, което е много важно. 

- Какво си пожелаваш за 2018 година? 
- Здраве, без контузии, и повече хубави и весели моменти.

- Желаем ти хубавите мигове да бъдат най-вече на предстоящата Олимпиадата. Сънуваш ли вече олимпийския медал?
- Не, не съм го сънувал за момента. Емоцията обаче я има, предстои... 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ