Защитникът на румънския Ботошани Радослав Димитров съобщи пред БЛИЦ, че е пред раздяла с настоящия си клуб. 28-годишният бранител обаче ще остане в северната ни съседка, където е желан от няколко отбора. Бившият футболист на Славия и Левски обяви, че в Ботошани изпитват финансови затруднения, което е причина той и съотборникът му Пламен Илиев да си търсят късмета на друго място.

В откровена изповед пред БЛИЦ Димитров разказа не само за случващото се в Румъния, а и за краткия си престой в Левски през 2014 година. Радослав говори и за голямата болка на семейството му - загубата на неизносеното от съпругата му Виктория бебе, което двамата с трепет очакваха. Футболистът е категоричен, че вината за случилото се е изцяло на доктора от Варна Георги Георгиев.

- Ради, има ли нещо ново при теб и ще останеш ли в Ботошани след Нова година?
- Все още не се знае, но най-вероятно ще напусна. Надявам се всичко да бъде ясно до 5 януари, когато отборът стартира зимна подготовка. Договорът ми е до лятото, но искам да се махна от тук.

- Защо? Недоволен ли си от нещо?
- Последните месеци нещата се промениха, има проблем с парите. След Нова година още ще намаляват бюджета на клуба.

- Има забавяне на заплатите ли?
- Да, постоянно ги бавят. А и освен това от ноември месец ни орязаха заплатите. Вече година и половина съм в Ботошани, в началото всичко беше добре. Смятам, че направих доста силен сезон и половина. Почти всички мачове съм играл по 90 минути. Изкарах доста полезна година и половина, играхме и в Лига Европа. Тук са доволни от мен, но вече съм решил да потърся промяна.

- Къде ще продължиш?
- Има сериозен интерес от румънски клубове. Свързаха се с мен, има първоначални разговори, но първо трябва да се споразумея с ръководството на Ботошани за разтрогването на договора ми. Принципно не би трябвало да имам проблем, но ще е трудно, тъй като те ще опитат да вземат някаква трансферна сума. Треньорът също е уведомен, че напускам и заради това не играх в предишния кръг. Днес също най-вероятно няма да ме използва в гостуването на Виторул, въпреки че съм в групата. Доволен съм, че треньорът уважи искането ми. По-добре е наистина да не играя в последните мачове. Страхувам се да не получа нелепа контузия. Условията в Румъния в момента са много тежки. Играе се на заледени терени, рисковете от контузии са много големи. Снощи дори един мач не приключи, тъй като гостите отказаха да излязат за второто полувреме (б.р. - визира срещата Търгу Муреш - Пандури Търгу Муреш). Не е нормално по това време да се играят мачове - на 19 декември, времето не го позволява. Трябва да се мисли за здравето ни. Неслучайно тук в Румъния футболистите и треньорите се надигнахме срещу Лигата, критикувайки ги за програмата.

- Съотборникът ти Пламен Илиев също ли ще се разделя с Ботошани?
- Най-вероятно. Той също разговаря с ръководството. И неговото желание е да отиде на друго място. Сега даже си тръгна по-рано, има си ангажименти. Неговият договор също е до лятото. Надявам се да ни пуснат без проблем.

- От някой роден отбор търсят ли те?
- Засега никой не се е свързал с мен. Разговарям само с румънски клубове. За момента няма вариант да се върна в България. Само мога да кажа, че и двата румънски отбора, които ме искат, са доста сериозни.

- Следиш ли случващото се в родната Първа лига?
- Доста мачове съм изгледал. Откакто заиграх в Румъния, нивото в България е спаднало, при това значително. У нас има един-единствен отбор в момента - Лудогорец. Другите не могат да ги стигнат и заради това се примиряват с битката за второто място. Случващото се в Левски и ЦСКА не е нормално, бъркотията при тях е голяма. Виждате какво става - не се знае кой е собственик, какво се случва... А най-смехотворното е, че някои от отборите не играят на собствените си стадиони - едни домакинстват в Каварна, Славия пък на Националния стадион пред десетина човека. Локомотив (Горна Оряховица) ги гледам, че доскоро играеха на "Лаута", страшна работа...

- Няма как да не те върна на случилото се с теб през 2014 година, когато не успя да се наложиш в Левски и беше разкаран от "Герена". Какво стана всъщност?
- Досега не съм говорил подробно по тази тема, но вече искам да споделя болката си. Първо, нека се знае, че не съжалявам. Но само ако знаете колко много неща се случиха. На всички е ясно, че имах проблеми с един човек. То не е и тайна - Георги Иванов - Гонзо. Той обясняваше как не съм бил свикнал с обстановката. Наляво и надясно говореше измишльотини за мен. А ми спука телефона, преди да ме вземе в Левски, молеше ми се да отида. Бях национал тогава, играех редовно в Славия. В Левски обаче бях само за един мач и половина. Това беше шансът, който получих. И ми каза, че не съм се бил вписал в обстановката. Наслушах се на оправдания. Преди да отида в Левски, записах 5 мача за националния отбор в рамките на година, а Гонзо да ми каже, че не съм се вписал...

- Още ли те боли заради случилото се?
- Случило се е, минало е вече, гледам напред. След това отидох в Локомотив (Пловдив), после в Ботошани. За година и половина записах 60 мача в Румъния, кариерата ми тръгна добре след Левски. Лошото е, че на "Герена" не само с мен постъпиха по този начин. Сега разкараха и Галин Иванов, който също почти не получи шанс. Обстановката в Левски е пренатоварваща. По-добре, че се махнах. Страшно е, напрежението се създава отвън. Всеки се прави на треньор, на директор. Всичко идва отвън, постоянно някой се меси. Коментарите и мненията са от всички страни, след 20 минути на терена ти казват, че не ставаш, че си некадърник. Това не е нормално. Стотици, дори хиляди са примерите, когато прогонят някой футболист от Левски, който само е търкал пейката, след което той се доказва в друг отбор. Затова само адмирации за Славия, където налагат собствени кадри, гласува се доверие на млади български момчета, а не само на чужденци.   

- Но пък Славия е чак на десетото място...
- Предполагам, че победите ще дойдат. Не са чак толкова зле в класирането, нужно е търпение. Наистина се радвам за Славия, това може би е отборът на сърцето ми. Прекарах пет страхотни години на "Овча купел". Всички клубове трябва да следват техния пример и да дават път на младите. Треньорът също е млад - Владо Иванов, когото познавам отлично. Добър човек и професионалист. А и Венци Стефанов знае рецептата как да продава в чужбина. Постоянно големи европейски клубове се интересуват от юноши на Славия. Вече се убедих, че бившият ми отбор е едно добро място за българските футболисти в момента.

- Има ли разлика между румънското и българското първенство?
- Не мога да кажа че е голяма, но я има. Румънското първенство е по-напред от нашето. Тук всички стадиони са модерни, базите са много добри. Разполагат с доста добри треньори. Неприятното в момента са единствено финансовите проблеми, които има в някои от клубовете, включително Ботошани, както вече споделих.

- Преди около четири месеца ви сполетя семейна трагедия. Съпругата ти Виктория трябваше да роди, но загубихте бебето. Веднага след случилото се ти беше много краен и нападна доктор Георги Георгиев, сега какъв би бил коментара ти?
- Да, наистина доста тежък момент, крайно неприятен за семейството ни. Това не може да се преживее, цял живот ще ни остане тъга, мъка... Само това мислим със съпругата ми, но трябва да се продължи напред. Рано или късно на този доктор всичко ще му се върне. Той уби детето ни. Аз съм силно вярващ човек, има Господ! Той забравя, но не забравя.

- Има ли някакъв резултат от разследването за случилото се?
- Само знам, че имаше разследване, но не знам какво става. Нищо не ни уведомяват. Но не вярвам да се стигне до някакво тежко наказание. Да сте чули доктори, полицаи или деутати да бъде осъдени? Прикриват ги всичките, подменят се доказателства. Но има Господ и този ще си получи заслуженото. А аз и съпругата ми рано или късно ще си имаме дете. Нашият щастлив миг ще настъпи.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ