Четири гола, шест асистенции. Също благодарение на звездата си Франк Рибери отборът на Байерн е лидер в Бундеслигата и есенен първенец, вдигайки много пушек по пътя си към титлата. Вестник "Билд" зададе няколко въпроса на най-добрия футболист в шампионата в момента.

- Какво е за Вас перфектен мач?
- Всяка победа. И разбира се е чудесно, ако успея да вкарам и гол. Срещу Фрайбург при една ситуация трябваше да шутирам вместо да дриблирам. Но най-голямо удоволствие ми прави да асистирам.

- От 2010 година Байерн не е печелил шампионската титла, три пъти стана вице...
- Това брутално разочарование ни мотивира изключително много. Всички искаме да сме шампиони, усещам го в отбора всеки ден. Това е и най-важното. Но има и мачове за Купата и в Шампионската лига.

- Какво бихте дали, за да стане Байерн шампион?
- (усмихва се) Всичко! Каквото поискате! Направете ми предложение. 100% съм сигурен, че ще сме шампиони. Освен...

- Да, моля?
- Нужно е да внимаваме много. Срещу по-малките отбори не трябва да допускаме грешките от миналата година. Тогава наваксахме сериозно изоставане и въпреки това Борусия (Дортмунд) стана шампион. Сигурен съм, че сме научили много. Сега сме концентрирани за мача с шампиона в събота и всички искаме победата. Постигнем ли я, ще разполагаме с добра основа за следващата година. Нито повече, нито по-малко.

- Остава ли Борусия основен конкурент за титлата?
- Да, това е наистина добър отбор с много силни изпълнители в него.

- Франц Бекенбауер дори вижда Байерн и Борусия (Дортмунд) на финала в Шампионската лига този сезон.
- (смее се) Това би било невероятно и ако правилният отбор победи...

- Няма значение дали Байерн ще бъде първи или втори в групата в Шампионската лига. Следващият съперник в 1/8-финалната фаза ще бъде или Реал (Мадрид), или Барселона.
- Аз съм състезател на Байерн и тук никой не изпитва страх. Ние можем да ударим всеки - както Барса, така и Реал! И тази година имаме шанс да се класираме за финала.

- Може ли драмата срещу Челси да бъде забравена с победа в последния мач от турнира?
- Този двубой остава завинаги невероятен. Брутален! Но дори и от това преживяване мога да извлека мотивация и вяра, че до края на кариерата ми успея да спечеля голям трофей. Нашият отбор сега е пораснал, по-добър и зрял е. Това ми дава надежда за купата. И разбира се Юп Хайнкес също е сериозен фактор.

- Защо?
- Хайнкес ни ръководи много добре, провежда много разговори с всеки. Когато критикува, винаги изкарва позитивното на преден план. Никога не е негативен. Много сме респектирани от него, както и той от нас.

- Трябва ли през лятото да подпише нов договор и да продължи да води отбора?
- Защо не? Справя се отлично, "раздава шамари". Просто "ей така". Нуждая се от подобно нещо, от такъв контакт. Често разговаряме за футбол. Предоставя ми много свобода, а по този начин играя по-добре. Харесвам Хайнкес, може винаги и по всяко време да разчита на мен.

- След Швайнщайгер и Лам, които преди 10 години записаха първия си професионален мач, Вие сте най-опитният основен играч в Байерн. Каква точно е ролята Ви в отбора?
- Скоро ще станат шест години, откакто съм тук. Ясно е, че продължавам да се шегувам, но вече съм по-възрастен. Изказвам мнението си, но не като някакъв шеф, който раздава заповеди. Това не е моята философия. Разговарям много с младите момчета, опитвам се да им помагам. Така, както Зидан направи с мен. Имах късмет да играя с него по време на Мондиал 2006. Той бе за мен като по-голям брат, много успях да науча от него.

- Как виждате бъдещето си в Байерн?
- Договорът ми изтича през 2015 година и не искам да си тръгвам оттук. Никъде другаде няма да бъда така обичан, както тук. Независимо дали играя слабо или изпитвам лични проблеми феновете никога не са ме освирквали. Никога! И когато скандират името ми, това Рибери-Рибери-Рибери... Невероятно чувство, не мога да го опиша с думи. Жена ми усеща същото. Аз играя за феновете, за Карл-Хайнц Румениге, за Ули Хьонес, за всички вас!

- А ако утре собственикът на ПСЖ има запитване за Вас? С ръка на сърцето!
- Тогава ще трябва да ми предложи поне 20 милиона евро годишна заплата, чисто (смее се глас). Шегувам се. Сега сериозно. В Париж беше даден старт на един нов проект. Но моля Ви, ПСЖ не е Байерн!

- Можете ли да си представите след края на кариерата Ви, заедно със съпругата Ви Уахиба и трите ви деца, да останете да живеете в Мюнхен?
- Да! Защо да не си? Франция винаги ще остане нашият дом. Но и в Мюнхен се чувстваме като у дома си. Тук ни е всички, хората са с чисти намерения. Щастливи сме!