Полузащитникът Илиян Стефанов от няколко месеца е футболист на преследващия класиране в Първа лига Локомотив (София). 19-годишният халф е юноша на Левски, изкарва известно време и в Италия, където играе в юношеските формации на Авелино и Бари. Стефанов даде интервю за БЛИЦ ТV: 

- Вече няколко месеца си в Локомотив (София), как се чувстваш?
- Добре, това е вторият ми отбор в България. Чувствам се късметлия, че играя в клуб с традиции, какъвто е Локомотив. Стъпка по стъпка вървим към Първа лига.

- Открито заявявате амбициите си за атака на Първа лига, но вече изоставате с 9 точки от лидера Царско село след загубата с 0:1 от Струмска слава...
- Въобще не трябва да споменаваме, че атакуваме Първа лига, защото мястото на Локомотив е в елита. Да, изоставаме с 9  точки, но има още мачове и всичко може да стане.

- Феновете ви атакуваха след загубата от Струмска слава, какво се случи? 
- Нормално е всеки фен да е недоволен, когато няма резултати. Още в слеващия мач ще се реваншираме.

- Вие младите уплашихте ли се от неприятната случка?
- Аз и другите млади момчета не излязохме пред феновете, това е работа на по-опитните.  

- За момента си резерва, трудно ли е да се пребориш за място сред титулярите?
- Конкуренцията е нещо много хубаво. На моята позиция играе много силен футболист - Николай Цветков - Демона. Всеки ден се опитвам да попивам от него.

- От кои други си се учил? Опитвал ли си се да подражаваш на някои играчи? 
- Когато бях в Левски, много ми харесваше Гари Родригес. Тренирал съм с него. От такъв футболист само можеш да се учиш.

- Кои са другите ти любимци от Левски?
- Тони Калво, Станислав Ангелов, Георги Иванов - Гонзо, и още доста. 

- Ноември 2013 година за първи път тренираш с мъжете на Левски? Сигурно още помниш този момент?
- Беше голямо приключение. Бяхме аз, Алекс Боримиров и Георги Янев. След тренировката предишния ден получих обаждане и ми казаха "Утре отиваш да тренираш с мъжете". Същата вечер не спах, бях в голям възторг. На другия ден беше нещо великолепно. Бях на 14 години и няколко месеца. Влизаш в съблекалнята на отбора, който обичаш, и за който винаги мечтаеш да играеш. Това е сбъдната мечта. Бях на "Герена" от 6-годишен. Тръгнaх си на 16, когато заминах за Италия. 

- Би ли разказал повече за себе си, от спортно семейство ли си?
- Баща ми е играл футбол до 19-годишен, също е бил в Левски. Майка ми за кратко е тренирала лека атлетика, не професионално. Не съм от спортно семействто.

- Помниш ли първия ден в Левски, кой беше първият ти треньор? 
- Първият ми треньор беше Росен Илков. Спомням си, че една вечер баща ми ми каза "Утре отиваш в Левски и започваш тренировки", и аз: "Хм, добре". Отидох без интерес, супер неочаквано беше за мен. Бяхме 60 деца, играхме 30 на 30. Хаос, беше нещо страшно. Това беше първата ми тренировка, беше си преживяване. Набор 1998-ма бяхме много силен колектив. Всяка година бяхме първи в първенството. Треньор ни беше Александър Георгиев, след което ни беше и в юношеския национален отбор. Той е велик треньор, научи ни на много неща. С него спечелихме много трофеи. 

- Как се стигна до трансфера в Италия през 2015 година, когато се присъединяваш към Авелино, след това си и в Бари?
- Лятото на 2015-а беше европейското първенство до 17 години, на което България беше домакин. Бяхме в група с Испания, Хърватия и Австрия. Не успяхме да стигнем до финалите. От Авелино ме бяха забелязали в някои от мачовете и така заминах за Италия.

- Как се справяше в началото в Италия, беше ли ти много трудно?
- Още от малък желаех да пробия в чужбина. Езикът беше основната бариера. Знаех италиански много малко, след което го научих. Направих няколко тренировки с мъжете на Авелино в Серия "Б". В Примаверата бяхме в конкуренция с Рома, Лацио, Наполи, Палермо и др. Просто на този етап не бях готов да пробия в Серия "Б".

- В Примаверата много силно се представя Петко Христов, който осъществи трансфер във Фиорентина... 
- Да, с Пецата се познаваме. В Левски играхме 4 години заедно - с него и брат му Андреа. Много добро момче, професионалист. Тренира много и говори малко. 

- Връщаш ли се на "Герена"? Кога за последно гледа мач на Левски на живо?
- За последно бях на мача със Славия преди няколко месеца. Следя случващото се в Левски, постоянно чета новините за клуба. 

- За какво мечтаеш?
- За много неща - и в професионален, и в личен план. Мечтая да играя в Барселона. Другата ми мечта е аз и цялото ми семейство да сме здрави и щастливи.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ОПЕРАТОР: СЪЙКО СЪЕВ