Италианският кондиционен спец Роко Перота напусна ЦСКА във вторник, като първопричината изглежда повече от необичайна - не забавяне на заплати, а липсата на елементарни условия за подготовка. Преди да замине за Италия Перота даде интервю за "Меридиан Мач".

- Защо си тръгнахте от ЦСКА?
- Главната причина е една. Защото ситуацията в ЦСКА не е нормална. Няма условия да се играе професионален футбол. Липсват елементарни неща за подготовка. Всеки ден е мъка, а често вадехме пари от джоба си, за да осигурим необходимите ни материали.

- Намерихте ли си нов отбор?
- Не съм си намерил отбор, въпреки че имам няколко оферти. Ще си почина известно време и ще прегледам всички опции за бъдещето си. Кога­то има нещо конкретно, ще ви го кажа.

- Какви чувства остави ЦСКА във вас по време на 3-годишния ви престой?
- През годините в ЦСКА съм доказал многократно, че моите проблеми не са финансови. Ако проблемите са били за пари, щях да си тръгна още преди 3 години, когато ми забавиха първите заплати. Оставих сърцето си в ЦСКА. Разбрах, че клубът е институция. Аз го усетих като чужденец, а който българин или чужденец не го е почуствал, си е за негова сметка.

- Какви бяха отношенията ви със сегашните собственици?
- Не искам да казвам нищо лошо за Томов и за който и да е друг човек от ЦСКА. Шефът обещава нещо, което не може да изпълни. Вече месеци не се случва нищо и хората са обезверени. По-добре президентът винаги да казва истината, а не да лъже.

- На кого сте благодарен от работата си в ЦСКА?
- Най-сърдечни благодарности към Стойчо Младенов. Един отличен специалист, който е отдаден изцяло на ЦСКА. Добри думи ще кажа и за Милен Радуканов.

- Имахте проблеми след идването на Миодраг Иешич.
- Не е редно да нападам Миодраг Йешич. Имахме сериозни разминавания, но дотук. Сърбинът си доведе екип на „Армията" и аз бях излишен. Същото след време направи и в Литекс и пак се провали. Повече от ясно е, че този човек не може да работи в екип.

- Как се стигна до решението ви да напусне ЦСКА?
- Решението да си тръгна бе страшно мъчително. ЦСКА стана част от мен и надеждата за добри дни пазех до последно. Ненормалната обстановка за работа ме сломи. Винаги бих се върнал в ЦСКА, ако един ден ситуацията се стабилизира.

- Последните събития ли наклониха везните във вашето решение?
- Последната година беше изключително тежка за всички. Дано ЦСКА намери човек, който да осигури средства за нормалното съществуване.

- Защо се стигна до напускането на основни играчи?
- Не може такъв голям клуб да стачкува и да не тренира. Работихме при много тежки условия и второто място е подвиг. При играчите проблемът е финансов. За тях това е личен избор. Млади хора да стоят без пари, а някои от тях и в чужда държава е прекалено.

- Предизвикателството на евротурнирите не бе ли основание да стиснете зъби?
- Каквото и да говорим, ЦСКА е болям отбор, където и да участва, има високи цели. Моментното състояние няма значение и това го доказахме през изминалото първенство. Бъдещето участие в турнира за Лига Европа е голямо предизвикателство, но моите сили се изчерпаха. Когато всичко е нормално, ЦСКА ще се върне на върха. Сега имат други проблеми за решаване. Момчетата и треньорският щаб са отлични професионалисти. Пожелавам им успехи от сърце!