Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Наско Сираков, който днес навършва 51 години, все по-рядко говори. Признава, че не иска допълнително да налива масло в огъня, на който се пържи любимият му “Левски”. Все пак се съгласи да отговори на въпросите на “ШОУ” – а когато Сираков говори за футбол и “Левски”, всички трябва да си записват и после да препрочитат бележките! Честит рожден ден, Наско!
 
-Г-н Сираков, харесва ли ви този “Левски”?
-Едва ли има човек, на когото да му харесва играта на отбора. И то не в последния един или два мача, а от доста време. “Левски” играе слаб, безличен и безидеен футбол. Единственото, което ми харесва, е, че все още е в борбата за титлата и за Купата. От ден на ден обаче тимът изостава от европейските стандарти. Това е лошото, понеже преди няколко години бяхме равни със средноевропейските тимове.

-Как ще коментирате назначението на Николай Митов?
-Далеч съм от мисълта да давам кардинални оценки, тъй като са минали едва няколко мача. Всеки път, когато говоря, мои думи се преиначават, изкарват ме, че преча на “Левски”. Аз затова и не говоря напоследък, дори не се доближавам до “Герена”, защото като кажа нещо, ми се сърдят. Обвиняват ме, че всявам напрежение в отбора.
Sirakov_Bulfoto2.jpg
-Защо се провали Илиан Илиев на “Герена”? Според мнозина е заради психиката.
-Комплексни са нещата. Но тези негови приказки за напрежение, нервна обстановка... Не ги разбирам, не е сериозно.
 
Илиан Илиев
имаше пълен
комфорт
 
във времето, в което работеше в “Левски”. Казвам го и заставам зад думите си. Комфорт както от журналисти, така и от фенове. А в същото време имаше лоши резултати. И не забравяйте още нещо. На Илиан му бяха доведени 15 футболисти, имаше комфорт и от гледна точка на селекционната политика. Които искаше да подсилят състава, те пристигнаха на “Герена”. Друг е въпросът какво свършиха тези футболисти...

- ...От привлечените през зимата някои дори не попадат в групата за мачовете.
-Това имам предвид. Селекцията е сбъркана тотално, и това не е само през изминалата зима. За последните пет години през отбора са минали над 55 футболисти! Това е уникален финансов ресурс, който е пагубен за клуба. Безумна работа, така отбор не се прави. Няма такъв филм в целия свят. Всеки трансферен прозорец да идват по десет нови футболисти и да се чакат добри резултати. Няма как да стане. По мое време играчите бяха между 18 – Жоазиньо дори нямаше навършени 18 - и 24 години. На толкова взехме Зе Соареш. След това почти всички играчи се разпродадоха за жълти стотинки и се докараха въпросните 55 футболисти. С тези футболисти, които имахме по мое време, щях да стана още 4 пъти шампион!  Това бяха прекрасни играчи, които знаеха как се печелят титли. Да, през 2008-а  загубихме първото място с 16 точки, но на следващия “Левски” стана шампион, със същите футболисти...

-При всяко идване на чужденец в “Левски” Иво Тонев опитва да убеди феновете, че такъв не е стъпвал в България. Тони Калво и Марсиньо са само два от примерите?
-Не са само те, нали ви казах каква бройка футболисти са минали през отбора за последните няколко години – 55?!

-Защо се страхуват от Наско Сираков в “Левски”?
-Не знам, тези въпроси не към мен, питайте ръководството. Аз мога да кажа, че съм горд от това, което съм направил за отбора във времето, в което аз взимах решенията. Не се срамувам от работата си. Сега отговорността носят тези, които управляват. От тях трябва да се търси отговорност, лошото е, че малко журналисти задават неудобните въпроси към когото трябва.

-Журналистите питат, но нормално ли е Иво Тонев да не говори цял месец?
-Аз имам малко по-различно мнение как трябва да се управлява един от двата водещи клуба в България. Имам друга визия за начина на ръководене, комуникацията с медиите, феновете. Но така са решили сегашните ръководители, така са преценили.
 
На мен не ми
харесва това,
което става,
 
но това е действителността. Аз мога само да давам мнението си като страничен наблюдател. Между другото, не е гаранция, че като говориш много, вършиш нещо. Може 45 минути да работиш, но да свършиш много неща.

-От няколко мача “Левски” побеждава. Има ли промяна в отбора?
-Спечелиха  три двубоя, този в Ловеч е от изключително важно значение. В “Левски” обаче да не забравят, че предстои мачът с ЦСКА.

-За кого е по-важно дербито? Като че ли повече за “Левски”, който преследва шампионската титла?
-Това е непредсказуем мач. Много често той не се печели само с добра игра. Трябват характер, нерви, желание, дух. В последните години този отбор, който покаже повече дух и се хвърли на терена, печели дербито. За “Левски” двубоят е съдбоносен. Защото дори при равен ще бъде изхвърлен от борбата за титлата. Ще бъде крах, ако “Левски” пак не стане шампион. Не е нормално отборът да не може да стъпи на върха от толкова време. А ако падне от ЦСКА, пак няма да стъпи...четвърта година вече!
Sirakov_Bulfoto1.jpg
-По ваше време “Левски” имаше игра и публика...
-Имах удоволствието като футболист да играя пред пълни трибуни. Не само в дербито с ЦСКА, а и в останалите мачове. Като ръководител ми се случи същото. Малко хора, а и малко отбори може да се похвалят с толкова сериозно посещение от страна на феновете. На един от последните ни мачове със Станимир Стоилов на “Герена” имаше 6 хиляди души. А сега?! Няма и 600...
Хората не са глупави, те виждат какво се случва. Футболът е предимно за тях. Жалко е за футболистите, че играят пред празни трибуни. Когато “Георги Аспарухов” или Националният стадион са празни, това обяснява всичко.

-Представяте ли си, че взривеният сектор “А” на “Герена” няма да бъде довършен за юбилея догодина?
-Абсурд. Убеден съм, че ще бъде готов. Не ми се вярва едни такива гръмки обещания да се хвърлят напразно в медийното пространство. Мисля, че секторът ще бъде довършен до май месец догодина.

-Реално ли е “Левски” да има претенции за титлата с тази игра?
-Не само с тази игра. Виждате какво става от две-три седмици. Имам предвид случващото се със съдиите. Този шум се отразява негативно на целия отбор, на футболистите. Всеки ден интересът и коментарите са насочени не към играта, конкретни елементи, грешки или добри неща, а към съдиите. А когато това се случва, е
 
пагубно за
целия ни
футбол
 
Казвал съм го и преди, и продължавам да твърдя – “Лудогорец” в момента играе най-добър футбол в “А” група. От около година има още два отбора, които се доближават до тях, говоря като игра. Става въпрос за “Ботев” (Пловдив) и “Литекс”. За съжаление ЦСКА и “Левски” отстъпват сериозно и това си личи от празните стадиони. Харесва ми да гледам как играят младите момчета на Христо Стоичков. Не е само мое мнение, от една година цяла България говори за модела “Литекс”. Да, но този модел беше създаден след няколко години работа.

-А къде е школата на “Левски”?
-Аз отдавна съм казал, че в близките години няма да видим трайно налагане на юноша в първия отбор. Нищо не се е променило, няма и да се промени. Защото в школата на “Левски” продължават да работят безхаберници и бездарници!

-Какво става със съдийството в България? И защо остава впечатлението, че помагат на “Левски”?
-Става това, че не спират да грешат. Ще изгорят не четирима, а 40, ако трябва. Докато не си вземат поука. Според мен един съдия може да сбърка, дори може да сбърка фатално. Но когато това става в редица мачове и грешките облагодетелстват или ощетяват само един отбор, трябва да се вземат спешни мерки. И мисля, че се взимат, след като се наказват съдии.

-Ще има ли съдии, които няма да бъдат върнати никога във футбола, говори се за Ахмед Ахмед и Стефан Спасов?
-Моето мнение ще го кажа на заседание на изпълкома, мисля, че скоро ще имаме такова. Пак ви казвам, не може съдиите да предрешават крайния резултат на двубоите. Съдийската комисия е самостоятелен орган, така е от две години, след като подписахме една харта на УЕФА. Така че ние не можем да кажем - извадете този или онзи съдия, защото не се справя. Ние само може да променяме ръководството на комисията. Те обаче
 
трябва да са
пълни дебили
 
за да не виждат, че не се справят и да не следят общественото мнение.

-Защо съдийските грешки облагодетелстват “Левски” напоследък?
-Вижте, грешки има не само в мачове на “Левски”. Гледам много други срещи, в които съдиите също грешат, но погледите са насочени към “Левски”. И това е лошо най-вече за хората, които обичат “синия” отбор. Защото са принудени да слушат, че ги подкрепят постоянно.

-Шефът Никола Джугански може да не изчака края на сезона.
-Колко пъти сменяхме шефа на съдиите?! Но като не се справят, да ги оставим да продължават с безобразията ли? Ще ги сменяме, няма друг изход за излизане от ситуацията. В комисията искат спокойствие и мисля, че го имат. Сами определят нарядите си, решават кой съдия на кой мач да отиде, но нещата явно не се получават.

-Преди време написахте, че се срамувате от играта на “Левски”. Една година по-късно има ли промяна?
-Никаква! “Левски” продължава да играе слаб и безидеен футбол. Защо е така, питайте тези, които ръководят клуба в момента.
KAMATA 1_1.jpg
-Имахте размяна на реплики с Георги Иванов-Гонзо...
-(прекъсва ме). ...Нямам никакво отношение с него в момента. Играта и резултатите, а и класирането на “Черно море”, показват всичко. Какво повече да говоря?! А и няма смисъл да го коментирам -  той вече не е на “Герена”.

-Кой кара влака в “Левски” днес?
-Добър въпрос. И аз питах това, но няма кой да отговори. Задавам го няколко пъти, но...както казват хората, кучетата си лаят, керванът си върви. Ясно си личи, че има управленски дефицит в клуба. Не всичко зависи от добрите футболисти, трябва ръководител, който знае как стават нещата.

-Говорите за сбъркана селекция и управленски дефицит. Кой е основният виновник за състоянието на “Левски” в последните години?
-Този, който кара влака, машинистът (смее се). Вие сте журналисти, вие разберете кой е този човек. И като научите името му, ще стане ясен и главният виновник. Не е нормално да не се знае кой ръководи клуба в момента и кой стои зад основните решения. Защото, ако той стане ясен, трябва да му се търси отговорност.

-Съгласен ли сте, че “Левски” има постоянен медиен комфорт в сравнение с ЦСКА? На “Герена” няма слухове за недадени заплати, вътрешни бойкоти и т.н.
-Естествено, че е така. И то е така от години. Поне в последните десет години “Левски” е напълно изряден платец към всички във всяко едно отношение. Няма забавяне или неплащане. Съгласен съм, че в това отношение при “Левски” е много по-спокойно, отколкото в ЦСКА.

-Ако вие бяхте в “Левски” и за пет години нямахте нито един трофей...
-(прекъсва ме) ...Няма такъв вариант. Ако аз бях в “Левски”,
 
за пет години
щях да имам
четири трофея
 
и два пъти  щяхме  да играем в групите на Шампионската лига. Това е положението.
SIRAKOV.jpg
-Ще се върнете ли в любимия си отбор?
-Естествено! Рано или късно  ще стане. Колелото се върти и това е неизбежно.

-Какво си пожелавате за 51-ия рожден ден?
-На мен и семейството ми здраве, щастие и късмет. Най-важното е да сме живи и здрави. На феновете...те останаха един рейс, подарен от “Реал” (Мадрид). (смее се). Пожелавам им любимият им отбор отново да е на върха и следващия път да напълнят не един, а сто и един рейса, за да подкрепят “синия” отбор!
СТЕФАН РАЛЧЕВ