Генералният директор на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге за пореден път подчерта, че суперзвездите Франк Рибери и Ариен Робен при всички положения ще останат в тима и през следващия сезон. В ексклузивно интервю за “Билд” 55-годишният Румениге сподели и, че Луис ван Гаал сам си е бил виновен за преждевременното му уволнение.

Ето и цялото интервю:

- Г-н Румениге, как спахте в нощта след освобождаването на Ван Гаал?
- Това ме занимаваше със сигурност, защото това са важни решения, които човек трябва да взима. За нас никак не са приятни такива дни, каквито обаче преживяваме вече цял сезон, защото вървим след оркестъра с музиката.

- Беше ли грешка, че пуснахте в отпуск Ван Гаал още на 7 март, вместо да вземете решение да го оставяте до края на сезона?
- Не знам. Искахме наистина да доиграем сезона с Ван Гаал. Но ние тогава казахме, че ако класирането ни за Шампионската лига е застрашено, то отново ще говорим, както го и направихме в събота.

- Каква вина носят босовете на Байерн за това развитие на нещата?

- Както за добрите неща, така и за лошите ние сме отговорни.

- С какво точно се издъни Ван Гаал?
- Съвсем явно Ван Гаал се издъни със стила на игра, който налагаше. Когато човек изповядва този стил, който е същия като на Феликс Магат, трябва да има и успех. Когато нещата не вървят, се губят приятели. А погледът върху класирането и останалите турнири е отрезвяващ.

- Затова ли през лятото Хайнкес ще стане треньор на Байерн за трети път?
- Имам фантастично впечатление от него. Той обединява ръководството и отбора. Той е човек, който убеждава, а не трябва да бъде убеждаван.

- Ако в неделя той спечели с Леверкузен в Мюнхен, ще запази шансовете си за шампионска титла, а в същото време ще отдалечи Байерн още малко от третото място.

- Това си е негова работа. Той винаги е казвал, че до 34-ия кръг ще се грижи единствено и само за Байер (Леверкузен). Това също го отличава.

- За анти-Нойер протестите сред феновете президентът Ули Хьонес обвини Ван Гаал, който реши да налага на вратата Крафт, вместо да пуска в игра опитния Бут. Ще приключат ли протестите на феновете със завръщането на Бут в рамките на вратата?
- През последните няколко седмици получих толкова много писма, колкото никога не съм получавал. Всичките бяха от едно и също естество. Първо в подкрепа на Ули Хьонес и неговият принос към Байерн и второ с призив към Байерн да се потруди за Мануел Нойер и ако има шанс, да го вземе.

- Наистина ли с решението на Ван Гаал за вратарския пост всичко е тръгнало надолу, както каза Хьонес?
- Ван Гаал бе наясно, че разполага с власт, която ние му дадохме. Бут е много важен член в йерархията на този отбор. И дискусия за Нойер можеше да няма. Ако Бут беше играл след зимната пауза, никога не би се стигнало до тези безчинства.

- Имате ли още книгата на Ван Гаал, която той ви предаде с посланието, че от нея можете да учите още?
- Изгубих я. Нямах полза от нея.

- Зависят ли бъдещите трансфери на Байерн като например този на Нойер от класирането на тима за Шампионската лига?
- Не. Решенията за трансфери при нас не зависят от това. През 2007 година играхме в УЕФА Къп, но привлякохме Рибери, Тони, Клозе и Алтинтоп. Ще решаваме заедно с Юп. Но едно е ясно, а именно, че ще направим трансфери.

- Може ли един треньор на Байерн да има само успехи, ако е приятел с Вас и Ули Хьонес и ви обединява?
- Не задължително човек да бъде приятел с мен или Ули Хьонес. Но клубът трябва да бъде също толкова успешен, както е от 30-40 години насам. Ние подкрепяме всеки треньор, дори и ако той има проблеми. Дори и да не направи отбора шампион. Този има свое величие и фамилярен характер. Не е задължително всяка година да сме шампиони, но ние трябва да се класираме за Шампионската лига. Това го знаеше и Ван Гаал. Но той взе някои решения, с които застраши тази цел.

- Не знаехте ли преди това, какъв характер има Ван Гаал?
- Знаехме, че е човек с определени принципи. Тогава единодушно го подкрепихме заедно с Франц Бекенбауер, защото искахме да имаме един футболен учител. Но тогава той ни каза по време на преговорите: “Знам, как функционира Байерн (Мюнхен). Ще работим хармонично и добре”.

- Съжалявате ли, че през 2008 година не се решихте за Клоп (б.р. наставникът на лидера в Бундеслигата Дортмунд), а назначихте Клинсман?
- Считам Юрген Клоб за един изключителен специалист. Той изгради през последните три години тима на Дортмунд. Съмнявам се обаче дали Байерн би могъл да има толкова

- Какво ще правите, ако Байерн пропусне третото място и по този начин се сбогува с шансовете си да играе на финала на Шампионската лига през 2012 година в Мюнхен?
- Това би било голямо разочарование. Надявам се, че отборът и Андрис Йонкер ще го предотвратят.

- Ще останат ли със сигурност Робен и Рибери, ако силите на тима стигнат само за класиране за Лига Европа?
- Това мога да ви го гарантирам. Но не само двамата. Ние няма да продадем нито един основен играч, който ни е убедил в качествата си.

- Застрашена ли е страхотната позиция, която Байерн имаше в последните години?
- Не бива да си позволяваме следващата година отново да не сме замесени в битката за титлата. Ние трябва да се борим с Юп за титлата и надявам се, че ще я спечелим. Байерн винаги е имал претенция да играе успешно за титлата. Това няма да се промени. /БЛИЦ