Председателят на Управителния съвет на Байерн и вицепрезидент на клуба Карл-Хайнц Румениге да ексклузивно интервю за „Билд”, в което говори за финала в Шампионската лига, враждата с Дортмунд и бъдещите му планове за тима с Юп Хайнкес като треньор.

Цялото интервю с Румениге:


- Г-н Румениге, ще спечели ли Байерн Шампионската лига?
- Нашият тим би си заслужил тази титла, защото има невероятна воля. Предупреждавам обаче за твърде много еуфория и мисли за това. Най-голямата крачка е преодоляна, а тази, която ни предстои, е малко по-малка. За Челси това е невероятен шанс да приключи с голям успех един не толкова задоволителен сезон. Не бива да подценяваме това.

- Как преживяхте трилъра с дузпите в Мадрид?
- Седях в ложата заедно с президента на Реал Флорентино Перес. В така ситуация човек не може да си позволи много емоции. По време на дузпите единствено аз се изправих, след като Мануел Нойер хвана втора поредна дузпа. Тогава си помислих, че вече сме се класирали. Преди изпълнението на Швайнщайгер вече бях сигурен й той вкара, защото е много силен ментално. Зная още от времената, когато аз бях играч, че в този момент пулсът се покачва до 180, когато трябва да бие дузпа в такъв момент. Начинът, по който Бастиан отправи топката към вратата, ми напомни на Гюнтер Нетцер. По-рано той винаги така ги вкарваше.

- Колко горд сте с Лам, Швайнщайгер, Мюлер, Кроос, Бадщубер и Алаба. И шестимата са от школата на Байерн?
- Това е много красиво и е хубаво, че ви е направило впечатление. Ние имаме такава политика да разчитаме на собствени юноши. За в бъдеще още повече ще инвестираме в работата ни с подрастващите, но и ще купуваме звезди като Рибери и Робен, Нойер, Гомес или Боатенг. Ще работим и по двете направления.

- След скандала в съблекалните между Рибери и Робен двамата добре ли се разбират вече?
- От това няма и помен. Темата и напълно приключена.

- Защо мислите така?
- И двамата бяха в сряда ключови играчи за нашия успех в Мадрид. Беше ясно, че там можем да издържим само като отбор. Начинът, по който те двамата си взаимодействаха тогава, е за похвала. Моята теория е, че тази експлозия ги запали още повече и им даде допълнителен тласък. Ако бяхме загубили, днес щяхме да си говорим по съвсем друг начин.

- Би ли бил стабилно финансираният Байерн по-заслужен победител в Шампионската лига от обезпечения с милиардите на Абрамович Челси?
- От сряда вечер насам получих изключително голям брой съобщения по телефона и на електронната поща от колеги от цяла Европа. На всички им харесва, че с нашата философия можем да играем на финала. Всички ни пожелават от все сърце титлата. Освен това много фенове, които не обичат Байерн, ще ни стискат палци.

- Не трябва ли Юп Хайнкес да се оттегли, ако спечели Шампионската лига. Повече той не може да спечели…..

- Юп е със съвсем друга настройка. Той няма подобни мисли. Юп има много особен характер в тази насока. Ако той поиска, би могъл да остане и по-дълго след края на договора му през 2013 година.

- Ще получи ли Луис Ван Гаал, който все още има договор с Байерн до лятото, премия при победа във финала?
- Да, той би получил. При нас важи правилото, че договорът си е договор.

- Достигнахте до два финала, но загубихте Сребърната салатиера. Как оценявате този сезон?
- За финалната си оценка бих искал да изчакам края на двата финала. Естествено, че искаме да спечелим тези две титли. Но това ще бъдат два много трудни мача. Не само срещу Челси, а и срещу Дортмунд седмица по-рано няма да ни е лесно. Трябва да имаме респект и класа. Дортмунд изигра извънредно силен сезон, но аз съм далеч от мисълта да гледам критично на втората ни позиция.

- Финалът за Купата на Германия срещу шампиона на 12 май шанс за реванш ли е или просто подготовка за финала в Шампионската лига на 19 май?
- Срещу всеки друг съперник би било така. Но с оглед на факта, че ще се играе срещу спечелили две последователни титли Борусия (Дортмунд), мачът е от извънредно голямо значение за нас. Всеки от отборите ще иска да докаже, че е по-добър от другия. Феновете на Байерн обаче биха приели нова загуба много зле. Много важно в тези мачове за всичко е съперничеството, а това ми стана ясно и сега в Мадрид…

- Разкажете….
- В Испания се чувства във всеки разговор, на всеки ъгъл, на какво ниско ниво е паднало отношението между двата топклуба Реал и Барселона. Затова апелирам както към Байерн, така и към Борусия (Дортмунд): Такова нещо не бива да го допускаме тук! Всички сме подложени на тест и трябва да действаме разумно един с друг.

- Ще се радвате ли, ако Дортмунд се представи успешно в Шампионската лига през следващия сезон?
- Да. В Германия се нуждаем от силна подкрепа и то не само, за да задържим повишилите се стойности на Бундеслигата в Европа и света, но и да ги надградим. Байерн не би могъл да постигне това сам.

Интервю на Йорг Алтхоф и Феликс Зайдел