Александър Станков изпълни успешно поредната си мисия в Китай. Преди шест месеца бившият наставник на ЦСКА и Локомотив (Пловдив) се нае с трудната задача да спаси закъсалия Мейджоу Хака от изпадане от втора дивизия. И успя, като в началото за кратко се засече с Валери Божинов, който обаче пожела да си тръгне от Китай.

53-годишният Сашо Станков определи изминалия сезон като най-трудния в кариерата си до момента. Преди да се заеме с Мейджоу Хака, бившият селекционер на младежния ни национален отбор води с успех Далиен Аербин, класирайки го в Суперлигата, след които бе и начело на Хунан Билоу. Специалистът даде интервю за БЛИЦ СПОРТ след завръщането в България: 

- Поздравления за успеха! Много трудна ли беше задачата да спасите Мейджоу Хака от изпадане?
- Много тежък сезон. Определям го като един от най-тежките в кариерата ми до момента. Всички знаете, че в китайската Суперлига, а и във второто ниво - Първа лига, инвестициите са страшно големи. Привличат се класни чуждестранни футболисти, а за треньорите да не говорим... Битката беше много тежка, а ще става и още по-трудно, като се има предвид, че Мейджоу Хака е много добре организиран клуб, но със скромни възможности. Водехме битка с големите акули и в крайна сметка не изпаднахме, а оцеляхме. Това беше основната цел, която ръководството ми постави преди шест месеца, когато пристигнах. 

- През септември постигнахте четири поредни победи, но след това отново губехте и се наложи да треперите до последно. Притеснявахте ли се, че няма да изпълните целта? 
- Да, наистина бяхме в много добра серия, но в крайна сметка всичко се реши в последния кръг. Оцеляхме с много тежки моменти и поврати по време на първенството. След четирите поредни победи се нуждаехме само от още една точка, която дойде чак в последния кръг, когато победихме при гостуване с 2:1. Това показва колко трудно беше през изминалите месеци. 

- Бъдещето ви свързано ли е с Мейджоу Хака? Ще продължите ли да водите клуба? 
- Договорът ми изтече. Още като отидох, уговорката ни беше да продължа и през следващия сезон. След последния мач проведох разговори с ръководителите. Казах им условията, които имам - за доброто на клуба, съобразени са и със самите възможности на Мейджоу Хака. Имам си изисквания, които ако ги удовлетворят, може и да продължа да водя отбора. Ако не - ще търся други варианти. Хората са много добронамерени, клубът е скромен, но са много точни в съвместната ни работа, както и при заплащането. 

- Възнаградиха ли ви с премия за успешно изпълнената мисия?
- Да, имаше бонус за целия отбор. Много съм доволен от шефовете. Да не заблуждаваме читателите обаче - говорим за нормално възнаграждение, все пак Мейджоу Хака е скромен клуб. Аз и асистентите ми - двама китайци и хърватски кондиционен треньор, свършихме много добра работа и ръководството цени това. 

- На раздяла казаха ли ви, че ще ви очакват да се завърнете? 
- Точната дума е продължаване, а не раздяла. Да, бих останал в Мейджоу Хака, но междувременно може да се случат други неща. Може да получа други оферти.

- Завръщане в България стои ли пред вас като вариант?
- Много минимален шанс, но човек никога не трябва да казва никога. 

- Мейджоу Хака е третият ви китайски клуб. В кой от тях се чувствахте най-добре, в Далиен Арбин ли? 
- Нормално да е Далиен, след като спечелихме историческа промоция за Суперлигата. Но Мейджоу Хака е вторият отбор, в който се чувствам добре. И в двата клуба бях много доволен от отношение на хората към мен и начина на работа. В Далиен амбициите бяха много големи - влизане в Суперлигата, и там изпълних задачата. А в Мейджоу Хака целта е по-скромна, но никак не лесна - отборът просто да бъде в "Б" групата. Не крия, че в сегашния ми клуб бях много щастлив, въпреки че беше трудно. Сега се чувствам удовлетворен от свършената работа. 

- Поддържате ли връзка с Валери Божинов, който реши да си тръгне малко след пристигането ви?
- За мен Валери направи грешка, че не остана, но това си е негово решение. Не мога да му се сърдя, има свои виждания за нещата. Определено му беше тежко. Чуваме се от време на време, пишем си. 

- С Ясен Петров видяхте ли се? Той доскоро води Хенан Жиани. 
- Не сме се виждали, само знам, че се прибра в България. Спаси ги от изпадане от Суперлигата и си тръгна. 

- Във втора дивизия бяхте няколко българи...
- Да, Здравко Здравков води Ханчжоу Грийнтаун, а в Баодинг е Тихомир Тодоров, поддържаме връзка. Чух се и с двамата, преди да си тръгнем от Китай. Със Здравко ще се видя в близките дни в София. Отзивите за него са много добри, което само може да ме радва. Той продължава в отбора си и през следващия сезон. Много се радвам и за успехите на Мъри Стоилов и на всички българи зад граница.

- Може ли да се каже, че вече утъпкахте пътеката за български треньори в Китай?
- Все още не, защото лобито ни е много скромно, а конкуренцията наистина е убийствена. Tук са Фабио Капело, Луис Фелипе Сколари, Маурисио Пелегрини и други именити специалисти. Очакват и Карло Анчелоти. Много е тежко да се пребориш и да станеш треньор на китайски клуб, дори и във втора дивизия. Всеки се бори със зъби и нокти и драпа да започнеш работа там.

- Наистина ли са космически заплатите, които се дават в китайския футбол?  
- Само мога да кажа, че са в пъти по-високи от сумите, които се дават в България. И премиите са в пъти по-големи. 

- Научихте ли вече китайския език?
- Справям се, макар че е много трудно. Бих казал, че говоря прилично и мога да водя нормален диалог на китайски. 

- Спомняте ли си коя беше първата дума, която научихте?
- Клечки за зъби, макар че е много сложна.

- Гледахте ли дербито Лудогорец - ЦСКА (1:2)?
- Да, получи се добър мач. Изненадах се приятно от видяното. Мачът беше напрегнат. Преди двубоя, докато бях на среща с приятели, споделих, че може би Лудогорец ще бъдат изморени. Така и се случи, второто полувреме загубиха от агресията и кондицията си. Нормално е заради сгъстената им програма. А и е съвсем нормално да загубиш в някой мач. Интригата между Лудогорец и ЦСКА е доста тежка, всички знаят това. "Червените" играха по-добре второто полувреме и макар и с десет човека успяха да победят. Нека има повече такива мачове. Не бях гледал българското първенство от няколко месеца и ми беше интересно. Сега, докато съм тук, ще имам възможност да следя по-изкъсо нещата. Гледах и Левски - Локомотив Пловдив (1:0).

- Локомотив е друг от бившите ви клубове. Коментарът ви за смяната на Воин Войнов?
- Изненадах се. Христо Крушарски беше казал, че докато той е президент, треньор ще е Войнов. Не знам какво се е случило. Само знам, че на "Лаута" натискът не е малък, бил съм там, знам колко са чувствителни феновете. Несъмнено обаче публиката на Локомотив е най-прекрасната, редом до тази на ЦСКА. 

- Казвате за "натиск". Феновете се месят в работата на треньорите ли?
- Не се месят, просто са много чувствителни. Много пъти съм имал разговори с тях, задават въпроси и търсят отговори. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ