Александър Станков се завърна в Китай, където през сезон 2010/2011 постигна голям успех начело на Далиен Аербин, който спечели тогава промоция за китайския елит. След това бившият наставник на ЦСКА и Локомотив (Пловдив) води и Хунан Билоу, а от около месец е в Мейджоу Хака. Българският специалист е технически директор на клуба, борещ се да запази мястото си във втора дивизия. Именно в този отбор Валери Божинов заигра през зимата, а преди дни обяви, че си тръгва от Китай. Сашо Станков даде интервю за БЛИЦ, в което разказа какво си е говорил с нападателя, когото дни наред е убеждавал да остане в Мейджоу Хака: 

- Измина близо месец, откакто сте в Китай. Кога получихте предложението от Мейджоу Хака и кой се свърза с вас? 
- Ръководителите на клуба ме познават отдавна, най-вече от работата ми в Далиен. Един от близките ми - Лиминг, който сега е директор в Бейджин Гуан, пръв ме уведоми за предложението на Мейджоу Хака. Бързо се разбрахме. За тях съм познато име и съм радостен от факта, че са се обърнали точно към мен. От Мейджоу Хака бяха много настоятелни и това ме очарова. 

- По документи обаче не сте старши треньор?
- Да, така е. Технически директор съм в клуба. За всичко се допитват до мен. Изненадан съм от обстановката в Мейджоу Хака. Бил съм на много места, но тук мога да кажа, че е семейна обстановката. Главната фигура е генералният мениджър, той ме покани. С интерес започнах работа в този скромен клуб, който обаче е отлично организиран. Хората са изключително дружелюбни, тук срещнах разбиране. Атмосферата е отлична, приятно изненадан съм. 

- Ще успеете ли да изпълните целта - Мейджоу Хака да не изпадне от втора дивизия?
- Оптимист съм. Последните мачове нещата потръгнаха. Преди дни спечелихме с 1:0 гостуването на Жеянг Итенг, много важна победа. Доволен съм от работата ми тук и смятам, че целта ще бъде изпълнена - да останем в групата. Тепърва предстоят доста тежки мачове. С усилията, които клубът полага, съм оптимист, че ще успеем. 

- В мачовете стоите ли на скамейката?
- Да, на пейката съм по време на мачовете, и тренировките водя. В щаба са трима китайски треньори, както и кондиционен треньор от Хърватия. 

- От следващия сезон ли ще станете старши треньор?
- Има време, ще видим какво ще се случи. Желанието ми беше да имам възможност до края на сезона да се запозная с футболистите в клуба и обстановката, за да може от другия сезон да се търсят добри резултати. Разбира се, основното и най-важно е Мейджоу Хака да не изпадне. Вече почти месец съм тук. Жена ми нямаше как да ме последва, тъй като има работа в София. Но предполагам, че скоро ще дойде на гости. Освен това имам уговорка с клуба да ме пуснат да се прибера в България за 9 септември, когато е сватбата на сина ми. Ще отскоча до няколко дни за това вълнуващо събитие. След това се връщам в Китай. Сезонът приключва на 1 ноември.

- Валери Божинов защо си тръгва?
- Така и не можа да се адаптира тук. Мъчно му е, беше му тежко. Просто не можа да свикне с обстановката в Китай. Животът тук, културата... всичко е различно. 

- Навивахте ли го да остане в Мейджоу Хака?
- Да, постоянно разговаряхме. Опитах се да му помогна, но го разбирам, след като и на мен ми стана ясно, че тук му е много трудно. В тази ситуация и за него е по-добре да си тръгне. Няма смисъл да стои и да се измъчва. Познавам Валери от години, бях му треньор и в младежкия национален отбор. Винаги е бил позитивно момче, но напоследък го виждах унил. Дори на тренировките нямаше настроение. Странно, като се има предвид, че приятелката му Биляна е с него. Да кажем, че е сам в Китай, а той не е.  

- Възможно ли е Биляна да е повлияла на решението му, може пък на нея да не й харесва в Китай?
- Не е важно дали на нея й харесва или не. Важно е той да изкарва пари. Но при положение, че не може да се адаптира, е по-добре да си тръгне и да бъде на място, където се чувства добре. Хората тук се отнасяха много добре с Валери, носеха го на ръце.

- Какво ви каза той преди да се разделите?
- Точните му думи бяха "Бате Сашо, не мога в Китай, разбери ме! Искам, но не мога. Просто ми е от вътре. Искам в Европа". Основното му желание е да бъде в Италия. Плащаха му много добре тук, но не можа да покаже това, което може. Просто не се адаптира. 

- Намерихте ли му заместник?
- Да, привлякохме Серж Дебле от датския Виборг. 27-годишен нападател от Кот д`Ивоар. Отборът му е изпаднал от елита на Дания, като се надяваме на нас да свърши работа. 

- Възможно ли е да привлечете българин?
- До края на сезона няма как да правим трансфери. Квотата за трима чужденци е запълнена. На полусезона може да замениш само един от тях. Така и направихме - привлякохме Серж Дебле, след като Божинов освободи място. За момента не знам дали бих взел българин, не мисля за толкова далечно бъдеще. Нека първо свършим най-важната работа - Мейджоу Хака да не изпадне.

- Наистина ли в китайския футбол текат реки с милиони?
- Определено е така. Вече на всички е ясно, че тук се плаща най-добре. Не мога да ви опиша за какви мащабни инвестиции става въпрос. Дори и трета дивизия стана професионална. Нивото е много високо, във всеки отбор се инвестират милиони. Редица скъпи футболисти и треньори въобще не се чудят дали да идват, приемат дори предложения от трета дивизия. Там започнаха работа много португалци и испанци. Да работиш в Китай е голямо предизвикателство. Конкуренцията стана страшно голяма. Има клубове с космически бюджети.  

- Вашият скромен Мейджоу Хака с какъв бюджет разполага този сезон?
- Около 10 милиона евро.  

- Колко публика посещава домакинските ви мачове?
- Идват по десетина хиляди. Населението на Мейджоу е малко над 2 милиона, местните много обичат футбола. Втори или трети сме сред всички клубове във втора дивизия по отношение на публиката. След мачовете трудно си тръгваме от стадиона. Независимо дали сме загубили или спечелили, хората винаги ни преследват за снимки и автографи. Обстановката е много добра. Местните са позитивно настроени и подкрепят отбора в трудни моменти.

- Има ли българи в Мейджоу?
- Няма, само китайци са тук. Даже и чужденци няма в Мейджоу. Май сме само аз и хърватският кондиционен треньор. 

- Чувате ли се с Ясен Петров, който е начело на Хенан Жиани?
- Не сме разговаряли все още. Далеч сме един от друг, голямо е разстоянието. Чувам се често със Здравко Здравков. Той е в Хуанджоу Грийнтаун, дори се води старши треньор, използват лиценза му. В Баодинг пък треньор на вратарите е Борислав Йосифов. Асистент е на един холандец. Те са на последното място в класирането. 

- Разкажете за базата на Мейджоу Хака?
- Има два терена, един основен и един помощен, както и изкуствено игрище. Китайските футболисти живеят в базата, има хотел. Чужденците сме в апартаменти, някои в хотели. 

- Говорите ли на китайски?
- Оправям се. 

- Свикнахте ли с местната кухня?
- Още преди като бях тук свикнах. Китайската кухня е много по-различна от българската. Купувам си неща, които са по-близо до европейската храна. Но и китайците си имат вкусни неща. Специалитети със скариди, телешко месо с ориз, техни си зелени неща. В базата на Мейдоу Хака хранят футболисти и треньори по три пъти на ден. Имат и нелоши супи. 

- Следите ли случващото се в българския футбол и по-специално ситуацията около любимия ви ЦСКА?
- Интересувам се, следя всичко. Всяка сутрин отварям първо БЛИЦ и след това другите сайтове, докато си пия кафето с цигарка. Темата с ЦСКА е много обширна. Никак не е приятно, че отборът отново няма да играе в евротурнирите. До последно се надяваха, но явно има много фактори, които влияят върху развитието на нещата. Не съм чак толкова вътре в кухнята, за да коментирам в детайли. Неприятно е, четох, че и българи са замесени. 

- Доволен ли сте от футбола, на който ставаме свидетели в Първа лига?
- Много по-интересно ще бъде, ако първенството се завърже. Последните години битката за шампионската титла все приключва по-рано. Лудогорец е класа над другите, но и за самите тях ще бъде по-добре конкурентите да са по-силни. Надявам се през новия сезон да бъде по-напрегнато и интересно.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ