Сензацията на родния волейбол Ива Дудова даде първото си телевизионно интервю за предаването „Код Спорт“ по RING. Едва на 16 години тя бе включена в разширения състав на женския ни национален тим от селекционера Лоренцо Мичели. А преди година подписа първия си професионален договор с шампиона на страната „Марица“ (Пловдив). Предлагаме акценти от интервюто с Дудова:

- Ива, учиш ли се от по-опитните български волейболистки и как възприемаш техните критики, ако има такива, разбира се?

- Разбира се, че се уча. Опитвам се да попивам всичко, което ми казват като съвети. Дори и да има някаква критика, се опитвам възможно най-добре да направя нещата.

- Имаш ли кумири в играта у нас и от чуждестранните звезди?

- От чуждестранните се възхищавам най-много на Хаак и Егону, понеже играят на моя пост. Надявам се един ден да стана като тях. Даже още по-добра!

- Как се чувстваш в „Марица“? Какво ти даде този клуб?

- Самият клуб предоставя много добри условия за тренировъчния процес. В клуба имаме едни от най-добрите треньори, които помагат за нашето развитие. Цялото ръководство на „Марица“ е прекрасно. Благодаря им, че ни се предоставя тази възможност. Публиката също е страхотна!

- Защо избра волейбола? Как започна твоята история?

- Често казвам, че той избра мен. В началното ми училище играехме физкултура на двора и моята първа треньорка Цеца Тенева обикаляше по училищата. Забеляза мен и моята приятелка. Първоначално този спорт не ме грабна. Тогава много ми харесваше футболът и исках това да играя. Като влязох в залата, изобщо не ми хареса, но с течение на времето разбрах, че това е моят спорт.

- Коя от българските националки най-много те вдъхновява в момента?

- Мирослава Паскова. Просто много ми харесва енергията ѝ.

- На твоите години животът е мечти – ще кажеш ли какви са твоите?

- Първата ми мечта е да вземем медала с девойките от европейското. За след това не знам, но това ми е главната мечта в момента.

Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, РИНГ