ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Тенисистите Габриел Донев и Симон Антъни Иванов спечелиха титлата на двойки в международния турнир в Пазарджик. Двамата дадоха обширно интервю пред БЛИЦ Live, разказвайки доста станни неща за случващото се в родния тенис. 27-годишният Донев и 23-годишният Иванов са огорчени от отношението към тях, най-вече от страна на президента на федерацията Стефан Цветков. 

Успешният ни тандем на двойки говори в детайли за проблемите, с което се сблъсква, като най-странното е, че не могат да провеждат тренировки в Националния тенис център в Борисовата градина и са принудени да обикалят из София в търсене на свободни кортове. Дори неведнъж им се е налагало да не тренират, тъй като любителите са заели кортовете.

Сливналията Габриел Донев и варненецът Симон Антъни Иванов говориха пред камерата на БЛИЦ Live:

- Поздравления за титлата на двойки, която завоювахте в Пазарджик. Трудно ли я спечелихте?
Симон Антъни Иванов:
Доста силен турнир изиграхме с Габриел. На финала дори не толкова лесен мач, колкото силна игра от наша страна. Двамата доста добре се синхронизирахме като двойка и това е една от причините за силните ни изяви в последните месеци. Спечелихме и силен турнир в Сърбия, заслужено завоювахме и титлата в Пазарджик - най-големият ни успех до момента. 
Габриел Донев: Доста сме се синхронизирали, има химия помежду ни. За двойките това е най-важното, разбираме се, четем си мислите. Вече две години играем заедно. Имаме доста загубени финали миналата година, но през тази е различно и си взимаме всичките възможности във финалите. В Пазарджик играхме страхотни мачове. На финала победихме хърватин и украинец. Играхме страхотно, през целия мач водехме играта, взехме си шансовете. Аз вече имам три титли при двойките, само със Симон съм бил партньор. Той има четири, от които три с мен и една с чужденец. Занапред смятам, че сме най-добрата двойка и се надявам да продължим да играем заедно.

 Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

- Какви изводи си направихте след постигнатото и получихте ли поздравления от хора от федерацията по тенис и от приятелите?
Габриел:
Приятелите и роднините ни поздравиха веднага след мача, а относно федерацията - 24 часа след успеха ни нямаше нищо качено в сайта й. Не знам защо не ни отразяват, минахме между редовете.
Симон: Статията от федерацията по тенис е най-малкият проблем. Не получихме дори едно "браво" от президента Стефан Цветков, който беше на кортовете в Пазарджик. Когато пристигнахме преди финала ни - още по обяд, той беше там. Но нито ни поздрави, нито ни пожела успех - нещо, което е съвсем нормално отношение. Все пак говорим за финал на международен турнир с българско участие. На първо място представяме България. Не се сещам скоро български тандем да е печелил титла на двойки в международен турнир от такъв ранг. Изиграхме си финала, той не беше изгледал нито една точка от мача ни. Такова е отношението към нас, а и към други състезатели. Виждате, че и Григор Димитров и Адриан Андреев не играят за отбора в Купа "Дейвис".

- Не получавате повиквателни за мачовете от Купа "Дейвис", но още по-странното е, че и Григор Димитров не играе. Може ли да разкриете неща от кухнята?
Габриел:
Искам да вметна, че в България винаги е липсвала специализирана тенис двойка, която да иска да се развива в тази сфера. Всеки път не се знае кои ще бъдат участниците ни на двойки. А в момента имаме двойка в наше лице, която е успешна и това го доказват резултатите в последните две години. Но не ни се дава шанс да покажем какво можем и да играем за България като двойка. Аз не съм играл за Купа "Дейвис" вече две години. Преди година бях в състава, но не взех участие. Григор и Адриан Андреев също не са в отбора, предполагам, че пак е във връзка с федерацията. Не съм запознат и не искам да влизам в конкретика. 

- От това, което казвате, се разбира, че очевидно имате конфликт с Българската федерация по тенис. Контактувате ли изобщо с някой от федерацията и получавате ли подкрепа при участията ви в турнирите в чужбина?
Габриел:
Дори не ни поздравиха за титлата, а камо ли да става въпрос за други неща. Г-н Цветков беше там, но награда не ни е връчвал. Не дойде на награждаването. Като го видяхме му казахме "добър ден", но дори и отговор не получихме. 

- Усеща се горчилка у вас, как ще продължат нещата с вас в бъдеще и какво искате да се промени?
Симон:
Силно се надявам най-малкото да се промени отношението към нас. Не сме държава, която да се сравнява с богатите европейски страни, но мисля, че отношението към малкото български играчи трябва да бъде по-колегиално. Да ни се дава възможност за изява. Смятам, че имаме на какво отгоре да претендираме за това. Заслужаваме подкрепа, да ни се даде шанс като двойка. Имаме супер добри резултати и в последните турнири доказваме, че сме синхронизирана двойка. Но явно това остава на заден план.

- Как се справяте финансово, тъй като постоянно пътувате в чужбина за турнири?
Габриел:
Изцяло сами се оправяме. Евентуално, ако частни лица ни помогнат за някой турнир - спонсори, но такива нямаме - нито аз, нито Симон. Пътуваме с наши средства, самолетни билети, спане... Разходите са супер много и заради това играем най-малко турнири от целия ни национален отбор. С наградния фонд, който взехме за титлата в Пазарджик, ще успеем да си покрием разходите за следващите турнири.
Симон: Сумите са символични, но за нас не те са толкова важни, колкото отношението, което получаваме. Усилията, които полагаме за успехите, не са въобще малко. Другото, което е неприятно да се чуе от аудиторията е, че с Габриел сами си организираме всяка една тренировка. Нямаме база, където да можем да тренираме.

- Как така? Нали имаме Национален тенис център в Борисовата градина?
Симон:
Там съм бил може би само два-три пъти до момента в кариерата ми. За съжаление, играчите трябва сами да си уреждаме къде да тренираме. Картинката е малко неприятна. Надявам се и това да бъде променено в бъдеще. Подготовката ни протича или на "Диана" в Дианабад или в НСА - където има свободни кортове. Има и дни, в които не тренираме, защото няма свободни кортове. 

- Случвало ли се е да не тренирате, тъй като кортовете са заети от любители?
Симон:
Да, дори се е случвало и преди важни турнири с дни да не сме тренирали, защото нямаме организиран корт.
Габриел: Тъй като пътуваме много в чужбина и контактуваме с доста тенисисти, смело мога да твърдя, че ние сме единствената държава, която има национален тенис център, но нямаме часове, в които да имаме свободни кортове и да тренираме точно на това място. Малко състезатели сме, а всеки си търси къде и с кого да тренира. Аз главно тренирам с Мико Кузманов в НСА.

- На полуфинала ви в Пазарджик срещу Алекс Донски и Звонимир Бабич  имаше доста неприятен инцидент с тежка контузия на хърватина, който беше откаран с линейка към болница. Уплашихте ли се от гледката?
Габриел:
Най-трудният ни мач беше това, много неприятен ицидент се получи с Бабич. Те бяха първи поставени в схемата. За лош късмет Бабич тръгна да гони топка и може би стъпи по-криво и остро, кракът му не можа да се плъзен и усука кръстни връзки. Много неприятно за гледане. Контузиите са най-лошото нещо за професионалния спортист, защото те изкарва извън строя. Аз бях със счупено стъпало и девет месеца не играх. Случи се докато тренирам. 
Симон: Контузиите са част от спорта. При ситуацията с Бабич настръхнах. Бях на мрежата и видях случката, стана пред очите ми. До момента не съм имал сериозни контузии, но миналата година претърпях сериозно заболяване - мононуклеоза. Роджър Федерер премина през това заболяване, на Робин Сьодерлинг дори му се прекрати кариерата заради мононуклеоза. Симптомите ми бяха висока температура и доста бързо се изморявах. Запъхтявах се без физически действия. Имах липса на кислород. С майка ми решихме да направим изследвания, които не бяха приятни и се оказа, че имам мононуклеоза. Докторите ми казаха, че в следващите 5-6 месеца не мога да играя тенис. Спазвах строги диети, пиех само вода. Страшно много вода пиех. Изгубих 7-8 килограма. Загубих и мускулна маса, въобще не ми беше лесно да се върна. А точно тогава имах силен период с добри успехи. В момента са добре нещата, чувствам се перфектно. 

- Кои са най-паметните ви мигове в тениса до момента?
Симон:
Тренирах четири години в Испания, бях в топ 50 при юношите, записах две победи над Яник Синер. Габриел също беше много добър като юноша с много добри резултати. И двамата сме показали през годините, че не сме случайни играчи. Бъдещето е пред нас, стига да ни се даде възможността да покажем на какво сме способни. 
Габриел: Моята най-значима победа до момента е над Матео Беретини. Спечелих срещу него на финал в Германия на юношески турнир. Като юноша съм побеждавал и Стефанос Циципас. Имаме много победи. Ако ни се дава шанс, тепърва предстоят хубавите мигове.

- Понякога обаче сте съперници, балансът ви какъв е?
Габриел:
Не си водим статистика. Срещали сме се не само в България, а и в чужбина. Редуваме си победите, горе-долу сме на едно ниво, една-две точки решават мачовете помежду ни. Трудно е да играеш срещу най-добрите си приятели.
Симон: Опитвам се да го изкарвам от концентрация, когато съм срещу него. Малко е неприятно, но не зависи от нас, жребият го решава. 

- Кога ще ви видим в игра за България за Купа "Дейвис"?
Симон:
Когато получим тази възможност.  

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ