В средата на юни Тихомир Петков стана изпълнителен директор на Хасково, който малко преди това получи лиценз за „А“ група. Той приема този пост и като предизвикателство, и като възможност да помогне на клуба от родния си град да остави трайна следа в елита. Тихомир Петков е роден през 1974 година. Завършил е Югозападния университет в Благоевград с магистърска степен  по фотография и реклама. Работил е за Агенция БЛИЦ, като фоторепортер във вестниците „Новинар юг“ и „Хасковска Марица“ и в Агенция „Булфото“. Негови снимки са откупувани от „Ройтерс“. В края на 2011-та печели конкурс за пресаташе на Берое. Миналата есен се връща в Хасково, за да заеме същата длъжност в местния  футболен клуб по настояване на Красен Ангелов и Хакиф Хабил. В навечерието на гостуването на бившия си отбор Тихомир Петков даде интервю пред "Новинар Юг". Мачът от 6-ия кръг Берое - Хасково е от 20 часа днес.

-  Има ли сили отборът да тръгне нагоре и от мача с Берое да се сложи началото на едно по-успешно представяне в елита?
- Вярвам, че това е напълно възможно. Досега малко не ни стигаше, все късметът ни обръщаше гръб. Имаме добър тим и при малко повече шанс можем да постигнем добър резултат срещу Берое, макар че домакините имат отличен състав, правят успешна серия и са на трето място  в „А“ група.

- Сигурно познаваш добре съперника – бил си в клуба,  няколко футболисти на Хасково са играли под Аязмото…
- … Но и доста неща се промениха през последната година. Треньорът на старозагорци Петър Хубчев привлече нови футболисти, които правят приятно впечатление като Салим Керкар, който е играл за Рейнджърс или Жуниор Мапуку,  който вкара два гола на „Левски“ и получи наградата за Футболист на кръга. Все пак да не забравяме, че и ние имаме своите върхове, победихме Лудогорец. Този успех обаче емоционално обремени хасковските футболисти. Време е отново да стъпят здраво на краката си и да почнат да побеждават. Нашият отбор не е по-слаб от тези, с които играхме досега. Имаме млади футболисти, които са перспективни. Те вече показаха в „Б“ група, че с колективен дух могат да стигнат до успехите. Трябва отново да си повярват, че са отбор и да започнат да побеждават. Мисля, че Хасково има шансове да се пребори за място в средата на таблицата.

http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/630/201408/20140815.pcltaumnfh.jpg

- Какви ще са премиите за победа над Берое?
- На свое заседание вчера Управителният съвет взе решение, че при победа в Стара Загора всеки от играчите ще получи по 1500 лева, а за равен резултат – по 500 лева. Остава и обещаната допълнителна премия  по 1000 лева, ако от мача с Локомотив (София) до гостуването на Лудогорец отборът спечели 10 точки. УС се събира всяка седмица, за да решава текущи проблеми, в това число и определянето на премията за наближаващия двубой.

- Възможно ли е на Ямача да се появят нови попълнения?
- Треньорът Димчо Ненов иска да бъдат привлечени нападател и защитник, но това ще стане по-трудно, защото на 15 август затвори трансферния прозорец и сега могат да бъдат привлечени само свободни играчи. Като ръководство ще съдействаме за това.

- Какво от твоя опит в Берое ти помага в Хасково?
- В клуба от Стара Загора бях пресаташе, там имах само организационни задължения, сега съм натоварен и с административни функции. До известна степен тук приложихме схемата на организация на Берое. Разбира се, там са много повече хора, защото имат по-голям бюджет. Беше ми ясно, че тук ще е много по-трудно, защото тепърва се изгражда структура на управление, каквато досега е нямало. Затова за мен е предизвикателство този пост, надявам се да се справя, защото искам града ни да има отбор на професионално ниво. Но има още много неща да се правят. Радващо е, че община и бизнес си подадоха ръка, за да може отборът да играе в елита. Местната администрация се справи в много кратки срокове с ремонта на стадиона, за да отговаря на изискванията за провеждането на мачове в „А“ група. Надявам се, скоро да бъде изградено и помощно игрище, на което да тренират футболистите, защото все пак не върви да тренираме в Горски извор – там няма условия за подготовка на отбор от елита. Това също си оказва влияние върху тима.

- Във "Фейсбук" съм виждал снимка как показваш трикове с топката на Петър Хубчев. Дали ще ти се обади преди мача с Берое?
- Това беше по време на лагера в Словения. Ние сме в прекрасни отношения с Хубчев. Но едва ли ще ми се обади, защото знае на какъв пост съм в Хасково. Можем да се чуем след срещата. Той е професионалист и бих му пожелал успех за следващия мач, а не за този в събота.

- Бил си свидетел на исторически моменти за двата отбора, когато Берое спечели Купата на България и Хасково влезе в „А“ група...
- Да, това са паметни моменти, на които съм присъствал. Интересното е, че не усетих толкова голяма радост от спечелването на купата на България сред играчите на Берое. Порадваха се 15 минути и дотам. Може би, защото повечето са наемници, които не са свързани със Стара Загора, а част от тях са чужденци. Като всички легионери за тях е важното, че са си свършили добре работа и са получили съответното възнаграждение. Докато в Хасково видях сълзи в очите на момчетата, тяхната непринудена радост. Те не спряха да се шегуват и веселят след мача в Банско и през следващите дни. Нормално – отборът е съставен най-вече от местни момчета, които истински преживяваха този исторически момент за хасковския футбол.

Следете с БЛИЦ: "А" група - трансфери и подготовка


"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите