Кирил Ивков коментира тежката загуба на Левски от ЦСКА с 0:3. Както е известно, една от най-големите легенди на Левски нарече футболистите на Николай Митов "боклуци", броени минути след края на мача в събота, който той изгледа в компанията на един от внуците си и друг голям бивш играч на клуба - Николай Илиев. Сега членът на най-висшия орган на Левски - Надзорния съвет беше далеч по-умерен в изказванията си. Ивков даде интервю за "Меридиан Мач":

- Г-н Ивков, сега след като отминаха емоциите от мача с ЦСКА, как оценявате това, което се случи?
- Изненадан съм, най-вече от поведението на нашите футболисти в първите минути. Не може да получим два гола до петата минута. В такова дерби винаги трябва да влизаш готов. А ние бяхме в нокаут в петата минута, който реши всичко. Много съм разочарован, защото тези два мача - с Дунав и ЦСКА, бяха такива, че с две победи можеше да си осигурим спокойствие до края на сезона и да станем втори. Срещу Дунав егоизмът ни лиши от победата. Имахме много положения, всеки гледаше да вкара, но знаете, че важното е да стигнем до гол, а не кой точно ще го вкара. Ние обаче взехме една точка от тези два мача и си усложнихме много нещата.

- Веднага след дербито нарекохте "сините" футболисти "боклуци"...
- Бях много афектиран и си изпуснах нервите. Нарекох футболистите ни "боклуци", за което съжалявам много и се извинявам. Често пъти когато футболистите са били за критика съм ги критикувал, но чак толкова не си бях изпускал нервите.

- На стадиона имаше доста подобни подмятания от феновете...
- Може и да са съгласни с определението, но такива думи от моята уста по адрес на Левски и неговите футболисти не трябва да излизат и повече няма да излизат. Аз съм станал това, което съм, благодарение на Левски и не мога да си позволя такива думи. Но истината е, че бях много ядосан и изнервен. Боли ме от това, което видях.

- Споменахте за лошото начало на мача. Вие като бивш защитник как си обяснявате поведението на отбраната и вратаря, особено при първия гол?
- Такъв гол е срамен и за ученически отбор. Не мога да си обясня играчите омагьосани ли бяха, какво им стана. Втория гол също е недопустим за сериозен отбор. Има и други неща, които за мен са необясними. Имаме петима централни защитници, но в момент, в който ни се контузи един бек, нямаме кой да пуснем. Това говори, че в предишни години са се правели грешки в селекцията. В 48-ата минута можеше да се обърнат нещата, ако Нар беше вкарал. Но като цяло големият проблем на Левски в този мач беше, че въобще не игра бойко и нахъсано, както би трябвало да се играе в такива дербита.

- Как ще коментирате хода на Николай Митов с пускането на Станислав Иванов като титуляр?
- Познавам добре това момче от около 4 години и мога да ви кажа, че то има сериозни качества. Не знам дали обаче е психически готов за титуляр в такова дерби. С младите трябва много да се внимава за да не ги "похарчим" след един такъв мач. За мен може би беше по-добрия вариант Станислав да влезе през второто полувреме, но все пак треньорът най-добре си знае.

- А как ще коментирате схемата на игра, с която излезе Митов? Левски не беше играл в такъв вариант досега...
- Предполагам, че е искал по този начин да изненада съперника, но истината е, че не се получи. През седмицата явно са го тренирали този вариант в подготовката за мача и е решил, че може да му се свърши работа, но се видя, че не стана.

Трябваше ли да се залага на играчи с изтичащи договори и нежелаещи да ги подновят като Де Ноойер и Костадинов?
- И Де Ноойер, и Костадинов не показаха, че искат да играят в Левски. Аз обаче не знам какъв човек трябва да си, за да не дадеш всичко от себе си в такъв мач. Каквото и да ти е положението - ще оставаш, няма да оставаш, излизаш в мач пред толкова хора, в който е най-добрия момент да покажеш какво представляваш, а вместо това показваш, че си сърдит. На сърдити хора не трябва да се разчита, но пък изборът на Митов не е голям, защото нямаме и много играчи. Самите футболисти обаче нямат никакво оправдание, че играха така. Особено Костадинов, който е национален състезател. Нали в такива дербита трябва да си покаже класата.

- Чувате ли се със Спас Русев и какви са неговите намерения за близкото бъдеще?
- Първо, трябва да ви кажа, че той категорично остава в Левски. Когато каза, че се оттегля го направи под въздействието на емоциите. Явно беше изненадан от някои действия на феновете и затова направи това изказване. В близките дни не съм го чувал, но говорихме преди мача с Локомотив (Пловдив). Човекът се интересува от отбора, погаси 6 милиона дългове, опитва се да намира още спонсори, възложил е на Чиликов да намери футболисти...

Много ли променен ще е Левски през следващия сезон? Пак ли доста хора ще си тръгнат и ще дойдат и ще има ли пари за селекция?
- Така като гледам 4-5 човека ще се вземат. Няма да са само чужденци, набелязани са и български играчи. Аз винаги съм бил против да взимаме по много. Оптималния вариант е по двама-трима, но... Що се отнася до парите мисля, че господин Русев ще отпусне пари, защото само със свободни агенти не става.

- Оптимист ли сте за бъдещето и какво очаквате от отбора до края на сезона?
- Този мач от събота трябва по-бързо да бъде забравен. Нека се стегнат и да играят в оставащите срещи с желание. Показаха в Разград и в предишния мач с ЦСКА, че имат сили. Срещу Лудогорец дори чиста дузпа не дадоха за нас и можеше да победим. Срещу ЦСКА миналия път и късметът ни покри, но той те покрива, когато и ти самият правиш нещо, за да спечелиш. Така че надявам се до края да изиграят мачовете на ниво, защото никой от тях "няма да е лесен.

- Искат ли ви мнението, откакто сте в Надзорния съвет? Събирали ли сте се скоро, обсъждали ли сте нещо?
- Скоро не сме. Мнението съм си го казал, когато се решаваше кой да бъде новият треньор.

- Как ще коментирате конфликта между феновете?
- Много ми е болно, че феновете са разделени. Преди време имахме разговори с тях, даже веднага след срещата мисля, че беше на мача с Ботев, който спечелихме с 2:0, бяха много кротки, нямаше бомбички, димки. Сега за съжаление пак станаха такива неща и ще ни накажат. Феновете са важни, защото футболът се прави заради тях. Пак ще разговаряме, ако трябва. Надявам се в агитката да има обединение.

Пълно разяснение на новата схема на Първа лига
Tелевизионната програма на Първа лига
Всичко за Първа лига