Пирин (Гоце Делчев) бе сред най-често дискутираните отбори през миналата седмица, след като името му попадна в четири от десетте мача, които бяха разпространени като разследвани от УЕФА след съмнения за манипулиране. Това разбуни духовете в Гоце Делчев, където не е тайна за никого, че отборът се радва на изключителна любов.

Твърди се, че съмнителни са срещите на неврокопчани с Монтана за първенство - загуба с 0:3 и след това успехът с 3:2 над същия тим, но за Купата на България. Освен тях, в списъка са включени пораженията от Литекс и ЦСКА с по 0:5. Десетте разследвани двубои бързо се разпространиха из медийното пространство, след което обаче последва официално питане до УЕФА.

"От Европейската централа категорично отрекоха наличието на подобен списък и се оказа, че всичко, изписано по адрес на клуба ни, е явна манипулация и лъжа", коментираха от Гоце Делчев.

Фенове и гражданство застанаха в защита на тима, който през есента показа, че не само не трябва да бъде подценяван, но и се класира на 8-о място в "А" група, което за мнозина бе мираж.

Същевременно потърсихме за реакция и ръководството на неврокопчани, откъдето откровено бяха неприятно изненадани от тиражираната в публичното пространство информация. Позицията на Пирин (Гоце Делчев) изрази спортно-техническият директор Иван Близнаков.
3_6.jpg
- Г-н Близнаков, в петък излезе информация, в която Пирин бе замесен в разследване на УЕФА за манипулиране на 4 мача на отбора, коментарът ви по темата?
- Лично аз, а и никой в ръководството не бе получавал подобна информация. За нея научих от пресата, а и не знам за какво ще ни обвиняват. Факт е обаче, че и на мен, както на всични ни ми бе неприятно, а и все още ми е. Какво се оказа обаче? След запитването на вестник „Меридиан Мач“ до УЕФА относно списък с разследвани срещи, сред които и такива с участието на Пирин (Гоце Делчев), обаче се оказа, че в Европейската футболна централа са изненадани от зададения въпрос. УЕФА не е правила никакъв списък с уговорени мачове от българското първенство и никога не е имало такъв. Това помогна да се реабилитира името ни като отбор, както и на останалите клубове, попаднали в тази откровена интрига. В крайна сметка обаче какво се оказва? Явно някой си пълни информационния поток на гърба на някой клуб, замесва международни организации с авторитет като тиражира откровени лъжи и глупости. Неприятното е, че още от началото на нашата кампания в „А“ група срещу отбора ни се изговори какво ли не. Може би като новак в елита ще трябва да изтърпим подобни спекулации на наш гръб. Вероятно резултатите, които постигнахме и мястото, което заемаме не се харесват на някого и по този начин се намира възможност да се удари по нашия клуб. Лично аз, а и цялото ръководство обаче сме спокойни и вярваме безрезервно на момчетата. Все пак те показаха характер в двубоите до момента – противопоставиха се повече от добре срещу шампиона Лудогорец, срещу „Левски“, и то на стадион „Георги Аспарухов“, малко не ни стигна срещу „Ботев“ (Пловдив) и загубихме нещастно и т.н. Все мачове, които показват, че ние имаме добър отбор, който има силни характери и хора, на които може да разполагат с пълния кредит на доверие.

- Все пак, може ли да коментирате четири теми? Първата от тях е Монтана – Пирин – 3:0.
- Един двубой, за който едва ли има някой, който иска да си спомня. Както още след мача бе казано за ръководството и треньорския щаб, това е най-слабият мач на Пирин. Нещо, което и сега е в сила. Тогава получихме първия гол от засада, а след това имаше съдийски отсъждания, за които не искам да коментирам.
Все пак нека не забравяме и един много важен факт. Момчетата се изправиха срещу опитен и обигран отбор, който от години е в „А“ група и който за разлика от нашия отбор разполага с много футболисти със стаж в нея. Нека не забравяме, че 90% от момчетата в нашия тим направиха дебют в „А“група. Все фактори, които доведоха до това да загубим.

- Да, но Пирин месец след това победи същия този отбор с 3:2 на своя стадион в турнира за Купата на България...
- Както в живота, така и във футбола има дни, в които нещата вървят от само себе си. Има и други, в които, каквото и да правиш, не се получава. Така бе и за нас в този мач. Просто всичко, което правеше отбора и искаше да направи се получаваше. Успяхме да отбележим два гола до края на първото полувреме чрез Васил Панайотов и Георги Петров. След почивката момчетата малко се отпуснаха и както казах по-горе Монтана, който е един изключително опитен отбор, се възползва от това и намали резултата. В крайна сметка футболистите ни успяха да се мобилизират и да отбележат още един гол, за което помогнаха и нашите фенове, които успяха да вдъхнат увереност на момчетата, които пък им се отблагодариха с победа.

- Третата тема е Литекс - Пирин – 5:0. Вашият коментар по нея?
- Литекс е един отбор, който оеделено може да бъде за пример на останалите. Това е отбор, който успя да се противопостави повече от добре на лидерите Лудогорец и „Левски“. Победиха ЦСКА, което говори само по себе си за тях. Имат добра база, добър треньор, един добър млад отбор и работят системно, за което може само да говоря с уважение. Имат млад тим, който играе един много добър футбол и ако му върже играта, казано на футболен език, може да разгроми всеки съперник. В този случай те разгромиха нас. В двубоя срещу нас две от попаденията им са от дискусионни положения за засада, поне според мен. Съдията така е видял, така е отсъдил. След това просто на някои от момчетата психиката не издържа и получихме много голове. Можеше да бъдат и повече, имайки предвид двете греди, които удариха домакините. Както казах и по-горе, рутината е много важна и в този мач това си каза думата също. Допуснаха т.нар. грешки на растежа, но през това няма начин да не се мине. Просто на повечето момчета им е нужно време да придобият опит, но никой съперник не чака, а нанася удара си, както се и случи. Все пак не сме единственият отбор, който е бил побеждаван от Литекс, няма да сме и последният. Не знам какво може да учудва победата над Пирин, преди години ЦСКА загуби с 0:8 от Литекс и какво се случи тогава?

- Като заговорихте за ЦСКА, последният разследван мач е именно с "червените" в Гоце Делчев. Как бихте коментирали него?
- Какво има да коментираме? ЦСКА е марка в българския футбол, класа и само с името си създава респект. С тях мачът тръгна добре. Успяхме да се противопоставим повече от положително. След почивката също продължихме да бъдем на ниво, за което говори нервността в противника, за което говори реакцията на Мишел Платини в 52-ата минута, когато налетя на Любомир Гуцев, но получи само жълт картон. Тръгнахме да се надиграваме с противника, да търсим обрат. Класата обаче си каза думата и се стигна до загубата ни с 0:5.

- Защо все пак замесват Пирин (Гоце Делчев) в този скандал?
- Може би, защото някой не ни харесва. Пирин е новак в групата, който никой не слагаше в сметките. Клуб от малък град, но с хора с големи сърца. Явно не им се харесва и така раждаха доста клевети като тази, че мачът ни с Черно море ще бъде уговорен. Двата отбора изнесоха един мъжки двубой с ного футболни достойнства и опровергаха слуховете, ние не само, че не загубихме, но и бихме с 3:2. Просто имаме отбор, в който нямаме гръмки имена, но имаме футболисти, които искат да се изявяват. В отбора ни няма играч, който да е дошъл с трансфер, а като свободен агент винаги. Не знам дали има такъв отбор, който е със 7-8 титуляри, единствено от града и околоността. Може би не им харесва на някои мястото, което заемаме, но то е извоювано с много труд и много пот. То не е незаслужено. Имаме млади състезатели, много от които без опит в „А“ група, които искат да се докажат и да прогресират. По пътя към този прогрес ще има победи като тези над отбори с утвърдени традиции в „А“ група като Черно море, „Ботев“(Враца), Локомотив (София), Етър или Берое, в които момчетата дадоха всичко от себе си. Ще има и загуби като тези от Литекс, ЦСКА, „Левски“, Лудогорец и т.н., което не е нищо ненормално за всеки един отбор. Щом играеш, неминуемо идва и загубата. Още повече, когато си новак в групата и това е нормално по пътя към израстването. Не може да искаш да прескочиш наведнъж определни стадии. Не може да искаш да станеш на 18 днес, след като си бил вчера на 7. Има стадии, през които трябва да минеш. Пожелавам си обаче в тази светлина момчетата да стават все по-уверени в себе си и да трупат така ценното самочувствие и да изпълним целите си, в което силно вярвам.

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ