Аутсайдерът във Втора лига Нефтохимик поднесе сензация, побеждавайки с 2:1 лидера Пирин (Благоеград). Славният някога бургаски клуб в момента е в дъното на класирането, но запознатите със случващото се при "шейховете" са убедени, че целта ще бъде постигната и отборът няма да изпадне. Един от оптимистите за бъдещето на Нефтохимик е спортният директор Николай Маринов. През зимата 34-годишният бивш футболист на Ботев (Враца) прие предложението на новия президент на бургазлии Анелия Златкова, за която казва, че е "повече мъж от някои мъже и много държи на думата си и иска Нефтохимик да скочи в класирането".  

Маринов, който е юноша на ЦСКА, даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

- Поздравления за изненадващата победа, която постигнахте над Пирин. Как успяхте и възможно ли е съперникът да ви е подценил? 
- Футболистите ни наистина повярваха в себе си, определено надхвърлиха очакванията, показаха много добра игра и заслужено спечелихме ценни три точки. Дадоха всичко от сърце и душа. На терена се видя, че ние повече желаем победата. Да, Пирин е отбор с традиции, имат добри футболисти и много голяма организация, така че за нас е много сладка тази победа. Да вземеш три точки от лидера не се случва всеки ден. За подценяване в никакъв случай не може да се говори. Те преследват високи цели и няма как да подходят несериозно към мача с нас. Със сигурност са гледали последните ни мачове, разузнали са ни. Ние се представихме добре с Миньор и загубихме минимално (0:1), както и след това с Добруджа (2:3). Момчетата ни се представиха добре и с Литекс, но не успяхме да вкараме - 0:0. Вижда се, че след идването на треньора Людмил Киров нещата са коренно различни, заиграхме добре и цялото ръководство и всички в клуба силно се надяваме победите да зачестят.

- Как се стигна до привличането на Киров?
- Аз го поканих след съгласието на президента Анелия Златкова и цялото ръководство. Досега никога не бях работил с Киров, но го познавам от години и зная качествата му. Той е бил в подобна ситуация в Ботев (Гълъбово), след което и в Дунав (Русе). След идването му Нефтохимик придоби различен облик. Футболистите наистина вече вярват в себе си и осъзнават, че целта наистина може да бъде постигната. Цялото ръководство сме много бладарни на Людмил Киров. Видно е, че момчетата успяха да се вдигнат след серията лоши резултати и дойде моментът, в който наистина да покажем, че сме отбор. На Нефтохимик не му приляга класиране в дъното на Втора лига.

- Нападателят Венци Христов и вратарят Марин Орлинов са последните ви попълнения. Преди това подписахте и с няколко чужденци. Ще има ли още нови играчи в Нефтохимик?
- Очаквахме и аржентинец, който е с италиански паспорт, вътрешен халф, но няма да се случи. Смятам, че с привличането на Орлинов и Венци Христов вече имаме отбор, който няма да има проблем с оставането във Втора лига. Христов е доказал се футболист, има голям опит и отлично знае какво е Нефтохимик. Само може да помогне на отбора и му благодарим, че дойде при нас. По-рано привлякохме и няколко чужденци, включително Мохамед Брахими, който вкара двата гола за обрата срещу Пирин. Той е познат от престоя в Царско село. Разчитаме и на млади български футболисти, които постепенно трупат опит. 

- Как се стигна до преминаването ти в Нефтохимик? Досега бил ли си директор в други клубове? 
- Получих покана от много близък приятел - Галин Камбуров, който е от Бургас. Аз съм от София, играхме заедно в школата на ЦСКА. Той ме срещна с ръководителите на Нефтохимик начело с президента Анелия Златкова. Изслушах техните изисквания, както и им предоставих моите идеи. Разбрахме се и от януари съм спортен директор. Преди това бях в Гърция спортен директор на Агиниакос, след което и в Кипър - в Омония (Севда).

- Ръководителят на Нефтохимик е дама - Анелия Златкова, как се работи с жена-шеф?
- В първия момент като разбрах, че жена е президент на клуба, се изненадах, но бързо разбрах колко сериозен човек е Златкова. Тя е голям професионалист и иска всичко да бъде перфектно. Смело мога да заявя, че тя е повече мъж от някои мъже. Всички знаем колко помия се изля по Нефтохимик и какви простотии са се случвали преди да дойде новото ръководство. Клубът тръгна не от нулата, а от доста под минуса. Много съм й благодарен, че ми се довери. Благодарен съм и на семейството ми. След предложението на Нефтохимик получих цялата подкрепа от тяхна страна - родителите, жена ми и брат ми Стоян Маринов, който е треньор на вратарите и помощник на Людмил Киров. След като станах спортен директор поканих брат ми също да дойде в клуба, за да помогне. Имаше колебание, но прие и съм му благодарен за подкрепата, и че дойде с мен в едно нищо. Защото наистина положението беше трагично. Сега обаче е коренно различно и в Нефтохимик всичко е на високо ниво. През тези 4 месеца, откакто съм в клуба, имах невероятни тревоги и притеснения, изхабих много нерви, но всичките ми близки, хора около мен, ме подкрепят страшно много и през цялото време ме окуражаваха. Все ми казваха "Ще се справиш, всичко ще е наред". Силно се надявам добрите дни в Нефтохимик тепърва да предстоят. Всички в клуба към това се стремим. 

Шефът ни Анелия Златкова наистина прави много за Нефтохимик. Тя е железен човек, възхищавам й се. Държи си на думата, абсолютна лоялност. До момента каквото е казала, всичко така е било. 

- Тя май досега не е била във футбола?
- Да, така е. Тя е от Кюстендил, с футбол не се е занимавала преди да дойде в Нефтохимик. Тази жена е жена с главно Ж. С нея мога с две думи да се разбера какво искам аз, какво тя, и да правим това, което е най-добро за клуба. Комуникацията и отношенията между нас са отлични. Когато дойдохме, имаше страшни проблеми в Нефтохимик, беше ад. Хората около клуба не вярваха, че ще се случи това, което е в момента. Цялата общественост в Бургас изобщо не вярваше, че Нефтохимик ще има отбор. Но впоследствие с общи усилия с шефката, с Еfbet и с общината начело с кмета Димитър Николов бяха изчистени голяма част от натрупаните дългове. 

- Какво друго променихте в клуба след смяната на ръководството?
- В началото беше много трудна обстановката, в момента е прекрасна. Направихме така, че футболистите да мислят само за футбол и представянето си на терена. Всичко им е подсигурено. Настанени са в хотел, в който имат закуска, обяд и вечеря, с персонален готвач. С това дори не могат да се похвалят всички отбори в "А" група. 

Тренираме на терен, който е доста приличен - в Каблешково. Имаме пълна екипировка, подсигурена от Efbet. Фитнес, възстановяване и СПА в хотел "България", на които сме безкрайно благодарни. В момента обстановката в Нефтохимик наистиан е страхотна и играчите мислят само и единствено за футбол. Да, бюджетът ни не е като на Пирин, по-скромен е, но Нефтохимик е клуб с история и име, което трябва да се споменава само с добро. И по-скоро да се върне в елита, защото там му е мястото. Аз съм много амбициран проектът ни да бъде успешен. 

- Има ли забавяне на заплатите в клуба?
- В момента всичко е спокойно от тази гледна точка. Няма забавени плащания, всичко е точно - не само в мъжкия отбор, а и в школата. Там бяха изчистени всички задължения към треньорите. В школата на Нефтохимик се работи на пълни обороти. В мъжкия отбор се дава шанс на юноши на клуба. Това е едно от нещата, към които се стремим - да се обръща внимание на ДЮШ. Имаме млади момчета, които са много талантливи - вратарят Петър Рахнев, на 17 години е. Има много качества това момче. Ще се радвам един ден да го видя в голям клуб. 19-годишният централен защитник Димо Славов, Виктор Кунчев също. Имкаме и двама близнаци, които са много добри. 

- По-лесно ли е да бъдеш директор, отколкото футболист?
- Странно е, че в момента съм от другата страна. Още ми се иска да играя. Като гледам момчетата, ми идва да сложа бутонките и да скоча на терена, но няма как. През 2013 година, когато бях в Ботев (Враца) скъсах предна кръстна връзка, менискус, хрущял... Случи се в мача ни с Черно море, Тони Георгиев ме оперира. А тогава трябваше да премина в Локомотив (Пловдив) или Локомотив (София), които ме искаха. Нещата обаче пропаднаха заради контузията, малшанс... Година по-късно, вече възстановен, се завърнах във Враца, треньор беше Адалберт Зафиров. Но не беше същото заради контузията и трябваше да сложа край на състезателната кариера и да тръгна по друг път.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

КЛАСИРАНЕТО ВЪВ ВТОРА ЛИГА