Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров изглежда видимо по-ведър и успокоен след тежката година, през която мина клубът. С него се срещнахме в офиса му на "Армията" и разговаряхме за финансовото състояние на червените, основния конкурент за титлата Лудогорец и предстоящия зимен трансферен прозорец.
 
- Г-н Тодоров, доволен ли сте от 2014 година? Първата й половина не бе никак лека, като че ли най-тежко бе, когато Менди и Гъргоров избягаха от клуба. А ето че сега сте на върха в класирането...
- Тежките моменти не бяха един или два. Но е нормално да ги има. Клубът бе в такова състояние, че турбуленциите и трудностите бяха лесно предвидими. С всеки изминал месец обаче ЦСКА се стабилизира и ще завършим годината с доста подобрени финансови показатели спрямо 2013 година. А в спортно-технически план нещата са ясни - все пак зимуваме на първо място, което е най-важното.
 
- Казахте, че клубът е в по-добро финансово състояние, можете ли да разкриете повече подробности около този аспект?
- Балансът кьм края на годината все още не сме го изготвили, това ще се случи до 31 януари. Тогава показателите ще бъдат ясни с точност. Но при всички положения значително намалихме задълженията. Мога да разкрия следните цифри - когато приехме клуба, дълговете бяха около 34 милиона лева. В края на 2013-а бяха 19 500 000, а сега най-вероятно ще са малко под 15 000 000 лева. Това означава, че за една година сме намалили с над 4 милиона лева задълженията, което смятам, че е съвсем прилично постижение.
 
- Томов каза, че са разрешени 142 случая досега, колко още остават?
- Все още имаме да плащаме стари дългове кьм играчи по сключени споразумения. Обобщена сума не мога да назова, но не е кой знае колко голяма. Смятам, че до март всички случаи ще бъдат изчистени, поне тези, които са излезли. Имаме още пет-шест, които са в съдебна фаза.
 
- А казусът с Нилсон и Тенгариня?
- Него даже не го смятам за случай, защото съм почти на сто процента убеден, че ще спечелим обжалването, тъй като имат много сериозни фалшификации на документи, които в западния свят са абсолютно наказуеми.
 
- Какви са целите на ръководството в по-дългосрочен план?
- Постепенно клубът се стабилизира и това е видно. В крайна сметка в спортно-технически план отборът преди година и половина дори нямаше играчи на договор, а сега има солидна основа и много конвертируеми футболисти, които могат да се продадат за добри суми. Това е една от целите - силно спортно-техническо представяне. Другата цел, естествено, е финансовата стабилизация. Тя все още продължава и ще продължи поне още една година. Толкова време е необходимо, за да изкараме клуба от състоянието, в което бе изпратен. Изпълнихме една от първоначално поставените си цели - да привлечем и други акционери в клуба, които вече имат сериозен дял. Вкарахме няколко бизнесмени. Единственият въпрос, който не сме разрешили и остана на пo-заден план, е този за главния спонсор. Той обаче е свързан с неща, които трябва да се случат в самата държава. Имаме високи изисквания (б.а. - поне 1 милион евро на година) и много малко са фирмите, които могат да отговорят на този етап. В момента се вижда какво е положението на икономиката в България и компаниите, които могат да отговорят на нашето желание, се броят на пръстите на едната ръка. Всичко останало би било компромис с нашите изисквания, което в крайна сметка няма да ни удовлетвори. Затова и този въпрос се проточи малко по-дълго.
 
- Тоест спонсорът може и да не е българска фирма?
- Да, не е задължително да е българска. Даже най-вероятно спонсорът ще е чужда компания.
 
- Томов заяви, че основните надежди в тази насока са свързани с инвестиционния проект край Елин Пелин...
- Дали точно от него ще дойде спонсорът, или нещо друго, ще видим. Водим разговори и в други насоки, не разчитаме само на една опция. Но все още нямаме нищо конкретно поради високите ни изисквания.
 
- А има ли развитие около трансферите на ваши футболисти?
- Още няма нищо, има заявен интерес, но като оферти - нищо официално. Очаквам след празниците раздвижване. Няма футболист, с когото не бихме се разделили. На този етап това е най-голямата трудност - да балансираш между целите на отбора и нуждата от финансово стабилизиране на клуба. Това е най-сложният момент, който ние като ръководство трябва да постигнем. Но смятам, че с нашата стратегия и виждания ще го направим успешно.
 
- Накъде ще бъде ориентирана селекцията?
- За съжаление към външния пазар. Не знам свободни българи, които могат да ни свършат работа и да вдигнат нивото. Всички добри играчи си имат сериозни договори с клубовете, а те искат и високи трансферни суми. Въпреки че сме се ориентирали към свободните агенти, видяхте, че лятната селекция бе доста успешна. Смятам, че 70% от играчите, взети през лятото, бяха качествени и го показаха на терена.
 
- Венцислав Христов от Берое беше вариант за ЦСКА преди година. Сега договорът му изтича през лятото. Може ли да се потърси отново негово привличане?
- След 1 януари може да започнем да преговаряме в тази посока. Но има време.
 
- Ще бъде ли спрян ЦСКА през пролетта от куфарчетата?
- Ако имате предвид тези на Лудогорец, си е техен проблем. То си остава на тяхната съвест. Ще кажа само, че ако наистина има такова нещо, макар да нямам доказателства, всичко е в сферата на слуховете и догадките, то е напълно противозаконно. Ако има такава практика, значи се раздават черни пари. Има си съответните органи, които трябва да разследват. Адмирирам и стартиралата акция срещу черното тото. Всякакви уреждания на мачове и стимулиране от други отбори за мен стои под една шапка, която се нарича "корупция". И трябва да бъде премахната. Засега можем само да гадаем дали наистина има такава практика и да следим поведението на другите отбори. "Господари на ефира" направиха цяло предаване по този въпрос (б.а. - поведението на играчите на Марек в мача с Лудогорец - 0:4) и се учудвам, че след него нямаше никакви реакции на правоохранителните органи.
 
- Притеснява ли ви конкуренцията и фикс идея ли е титлата?
- По принцип не е фикс идея, но това е винаги стремежът на ЦСКА - да е на първо място. Затова сме най-големият клуб в България. Винаги сме се стремели да сме на първо място. Така е вече близо 70 години. И втори да сме накрая на сезона, няма да свърши светът. Така или иначе това, което направихме през полусезона, е равно на героизъм. Мерим се с един отбор, който има абсолютния финансов, медиен и административен комфорт. На какъвто ЦСКА далеч не се радва. В крайна сметка компенсираме с много труд, желание, себераздаване и явно постигаме резултати. А и ние си имаме достатъчно фенове, така че не се опитваме да направим ЦСКА национална кауза. Привържениците, впрочем, имаха съществена роля за нашето първо място.
 
- От Лудогорец излязоха преди няколко дни с доста остра декларация, насочена най-вече към Александър Томов. Ще отговорите ли на нея?
- Смятам, че вече е глупаво да има какъвто и да е отговор. Четох декларацията и смятам, че на места тя е просто глупава и смешна. Такива лични нападки, каквито имаше, за мен са необясними. А и много от моментите в нея бяха абсолютно наивни. Няма какво да отговаряме на тези хора. Оттук насетне сме взели решение - Лудогорец за нас е несъществуваща тема.
 
- Има доста играчи, на които договорите изтичат през лятото - Тунчев, Оршулич, Иван Стоянов, Апостол Попов... Има ли някой, на когото няма да му бъде подновен контрактът?
- Ще започнат разговори с част от играчите. С някои най-вероятно ще се разделим. Но преговорите ще стартират след Нова година. Тогава ще се види и кой ще пътува за лагера в Турция и кой ще остане тук.
 
- Освен Мисиджан някой друг може ли да разтрогне?
- С него прекратяваме договора по взаимно съгласие. Не успя да се впише в отбора и се договорихме. Трябва да видим какви играчи можем да привлечем, преди да освободим някого. Ако не намерим по-добра опция от настоящите футболисти, няма смисъл от тези упражнения.
 
- Поставете оценка на работата на ръководството от лятото на 2013 година насам.
- Не бих могъл да оценявам собствените си действия и тези на екипа. Но щом клубът оцеля и се движи в правилна посока, значи се справяме. Виждате, че 90% от клубовете в България са в криза. Ние обаче успяваме да се развиваме. Както каза Кубрат Пулев - "Не се предаваме, продължаваме напред". (Смее се).
ВИКТОР ГЕЦОВ/ТЕМА СПОРТ