Членът на Управителния съвет на ЦСКА Иво Котев даде интервю пред БЛИЦ. Повод да потърсим шефа е решението на БФС днес по повод двата мача с „Левски“ за Купата на България. Въпреки предварителното разбирателство двата отбора да играят на 17 ноември и 19 декември, днес СТК към БФС оповести, че първата среща е преместена с един ден по-рано – на 16 ноември. От ЦСКА вече разпространиха декларация, а ето и повече подробности от Иво Котев:

-Г-н Котев, защо БФС не се съобрази с договорката между ЦСКА и „Левски“ първият мач да е на 16 ноември?
-Никой не ни даде отговор. Всъщност, никой не ни пита, а днес научихме, че двубоят вместо на 17 ноември е изместен на 16-ти. Искаме да бъдем разбрани правилно, не сме дребнави за един ден. Въпросът е друг, за нас това е липса на уважение, респект и погазване на правилниците. Ние вече разпространихме декларация, в която показахме протокол от проведена среща между двата клуба, представител на БФС (Антон Попов), ПФЛ (Стефан Капралов) и Национална спортна база (Марио Примджанов). Защо тогава беше тази среща? Стиснахме си ръцете с „Левски“ за половин час. Кога напоследък сте виждали толкова бързо да имаме споразумение по някаква тема? Не искам да говоря от името на „Левски“, но с днешното решение беше пратен по дяволите подписа и на Христо Йовов.

-Толкова ли е важен този един ден, първият двубой да не е на 17, а на 16 ноември?
-Важен е, всеки един отбор има предварително изградена програма. Работим по нея и всеки един трудов ден е важен. Дори и да приемем, че този ден не е важен, защо не се съобразяват с мнението на двата клуба. Какво е по-важно, когато двата съперника се разберат по даден казус. Понеже нашият клубът е в подем, започват много бързо удари под кръста и в гърба.

-От декларацията става ясно, че спирате от участие в юношеския и младежкия национален отбор футболистите на ЦСКА?
-Да, държим на думата си. Това е протест от наша страна. Нямаме никакво лично отношение срещу треньорите Михаил Мадански и Александър Димитров. Не може да не се съобразяват с най-големия и титулуван клуб в България, всеки да решава каквото си иска без да зачита мнението ни.

-Кой стана причина за промяната на датата за първия мач срещу „Левски“?
-Решение на Спортно-техническата комисия, предполагам по искане на телевизията. Не мога да гадая кой е в основата. Само ще ви кажа, че по време на срещата на 23 октомври Атанас Караиванов стана и напусна със скандал, като заяви, че двата мача трябва да са на 16-ти и 20 ноември. Той реши, че може да се наложи над ЦСКА и „Левски“. Еднолично реши, че може да изкомандва българския футбол. Защо така е решил, може само да гадаем. Какви са мотивите на този човек да командва ЦСКА и „Левски“ - не знам. Стана и каза, че мачовете ще са на 16-ти и 20 ноември и напусна.

-Стойчо Младенов често негодува от съдиите. Повод за остри думи стана и контузията на Милисавлевич вчера срещу Берое.
(прекъсва ме). Има една тенденция, която забелязваме от първия кръг срещу нас. Готови сме да покажем с видеоматериал колко пъти ЦСКА е ощетен откъм картони, а и не само. Имаше наглед коректни мачове, като този срещу Славия, в който ни показаха пет жълти картона. В един момент всичко това ще натежи с оглед формата на шампионата. Силно сме притеснени, че в плейофите може да останем без играчи. На девети картон наказанието е 2 мача, на 13-ти отива на 3 мача. А до края на първенството има още 24 кръга, може да има футболисти, които да завършат с по 14-15 жълти картона. Далеч не смятам, че ЦСКА е груб отбор, ние играем най-техничния футбол.

-Имате ли притеснения за гостуването на Черно море, където също се играе твърд футбол?
-Искам да изкажем по-скоро силните си притеснения от назначението на Станислав Тодоров за двубоя в неделя. Всички в клуба знаем какви са пристрастията на Станислав Тодоров. Той е добър международен съдия и може да се справи с двубоя, ако иска. Не е нужно да коментирам какви са пристрастията му, казвам това, което смятам за нужно.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ