Шефовете на спортното подразделение към германския автомобилен концерн Мерцедес-Бенц Дитер Цече и Норберт Хауг дадоха интервю за Autosport.com, след като стана ясно, че Мерцедес е закупил контролния пакет акции на шампиона при конструкторите от последния сезон на Формула 1 Браун GP.

- Ще разкриете ли, дали външният вид на болидите на Браун GP през следващата година ще бъде променен към познатите за Мерцедес “Сребърни стрели”?

Дитер Цече: Отговорът е да. Засега нямаме точната представа как ще изглеждат колите, но със сигурност ще бъдат “Сребърни стрели”.

- Ще дадете ли информация, колко струва на Мерцедес придобиването на контролния пакет акции на Браун GP?

Дитер Цече: Не.

- Ще разкриете ли подробности относно спонсорите на тима?

Дитер Цече: Единственото, което е сигурно за момента е, че водим преговори с редица фирми. Засега разговорите са обещаващи и се надявам на успешен завършек.

- Ще продължи ли Мерцедес да снабдява с двигатели Макларън и през следващия сезон?

Дитер Цече: Да, ще продължим да го правим не само през следващия сезон, но имаме споразумение да извършваме тази услуга до 2015 г.

- Макларън се е съгласил да изкупи вашите акции в отбора, ще има ли някаква наказателна клауза спрямо вас?

Дитер Цече: Не, няма да има наказание. Има договорни особености, които ще трябва да изпълним.

- Ще разкриете ли имената на пилотите за тима за другия сезон?

Дитер Цече: Засега не. Работим по тази тема, но засега нямаме финално решение на въпроса.

Кога ще станат ясни имената на вашите пилоти за следващия сезон?

Норберт Хауг: Надявам се да стане през следващата седмица, но не ме съдете ако отнеме повече време.

- Има спекулации, че новият отбор на Мерцедес ще заложи на двама германски състезатели през следващия сезон?

Дитер Цече: Това, което искаме да видим в нашия е отбор са двамата най-добри пилоти в нашите болиди. Със сигурност няма да се противим ако единият от тях е германец. Това обаче не е нашата цел.

Норберг Хауг: Четох някои спекулации по тази тема и това е разбираемо, тъй като не дадохме подробности по сделката по-рано. Нашият отбор обаче ще е международен, тъй като Мерцедес е глобална марка. Ако се върнем в миналото, ще видим колко често сме били критикувани за това, че не залагаме на германски пилоти. Ние обаче винаги сме били отворени към подобна стъпка, но съгласувахме всички аспекти заедно с Макларън. Така ще продължим да работим и в бъдеще. Искаме да имаме най-добрите състезатели и със сигурност не целим създаването на отбор само от германски пилоти. Нашите “Сребърни стрели” са интернационален отбор.

- Изглежда като публична тайна, че Нико Росберг вече е нает от вас и заради това в отбора няма място за Дженсън Бътън.

Дитер Цече: Ние току що обявихме, че придобиваме дял в Браун GP, така че още не сме предприемали никакви стъпки към назначаването на пилоти в тима. По тази тема решенията ще бъдат взимани предимно от Рос Браун, така че да оставим настрана спекулациите за пилотите на отбора.

- Означава ли това, че не желаете Дженсън Бътън да остане в отбора?

Норберт Хауг: Водим преговори и това е най-точната информация към момента. Това е причината досега да не сме обявили имената на пилотите си. Няма да коментираме тази тема.

- Имате ли уверението на Рос Браун, че той ще остане в отбора и през следващите години?

Дитер Цече: Да, той ни даде необходимото уверение.

- Рос Браун остава, а Ник Фрай ще запази ли досегашната си роля?

Дитер Цече: Отборът е доказал, че е конкурентноспособен и успешен, така че от гледна точка на акционерите – няма причина да правим промени.

- Ще остане ли базата на тима в Англия?

Дитер Цече: Да. Това ще бъде голямо предимство, тъй като фабриката за състезателните мотори е в съседство и логистично е в наша полза.

- Твърдите, че няма причина да се променя един успешен тим, но Дженсън Бътън е ключов елемент от този отбор, като пилотът станал световен шампион. Това води някакво объркване, а и Бътън иска по-малка заплата, отколкото някои други световни шампиони получават.

Дитер Цече: Изглежда имате повече информация по темата, отколкото аз самият.

- Досега преговорите между Бътън и Браун GP се водеха от Рос Браун, но сега Мерцедес командва отбора. Това означава ли, че вие ще продължите разговорите с пилота?

Дитер Цече: Не. Ще продължим с досегашната си практика. Рос Браун е шефът на тима и той решава за назначаването на своите подчинени. Моето участие в тима е само като представител на Мерцедес Моторшпорт.

- Какви са стратегическите ви цели?

Дитер Цече: Преди всичко състезателната марка промотира самата автомобилна марка пред света. В автомобилния спорт няма друга платформа. Нормално е добро представяне в състезанията да рефлектира и върху продажбите на по целия свят. С историята, която има Мерцедес имаме добра възможност да подобрим представянето на самата марка.

Ед Строу, Autosport.com