Председателят на официалния фенклуб на Манчестър Юнайтед в България - Емил Йорданов, съобщи, че той и съмишлениците му са много близо до осъществяването на нещо голямо. Родният фенклуб на "червените дяволи" е на прага да влезе в Топ 10 на фенклубовете на Юнайтед в цял свят. Йорданов даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

- Емо, наистина ли фенклубът на Манчестър Юнайтед в България може да влезе в Топ 10 на света?
- Да, изключително близо сме до това невероятно постижение. Изключително престижно ще е за България. Малка държава сме, но това, което правим последните години, дава резултати и много скоро ще бъдем сред водещите фенклубове на Манчестър Юнайтед в цял свят.

- Какво е изискването, за да се случи това?
- Главният критерий за постигане на тази цел е броят членове на клуба да наброява поне 350 човека. В момента сме малко над 300. Имаме още две седмици до крайния срок. Основното нещо е, че ще имаме право да вземаме повече билети за домакинските мачове на Манчестър Юнайтед.

- Желаещите как могат да станат членове на фенклуба на Манчестър Юнайтед?
- Условията са посочени на сайта ни united.bg. Има молба за членство, след попълването й я разглеждаме и разговаряме с кандидата. Пълното членство е 130 лева, от които 90 лв са за английския фенклуб и 40 лв за българския. 

- Какви са привилегиите, които се ползват, след като вече си част от фенклуба?
- Всеки желаещ може да идва с нас на организираните посещения на мачове на Юнайтед. Правим групови посещения, ползваме много отстъпки, както за самолетите, така и за нощувките. Първото ни организирано посещение този сезон ще бъде за домакинския мач срещу Уест Хям на 13 август. Българските фенове отсядаме в хотел, който се в намира в квартала, в който живеят повечето футболисти на Юнайтед. При предишното посещение засякохме Давид де Хеа и Дармиан в едно от кафенетата. Засичаме ги и по магазините, когато излизат на пазар. Много е приятно, когато се срещаш с любимците си. Смея да твърдя, че вече имам сериозни връзки в Манчестър. Като завързах контактите успях и да намеря хотела, в който да отсядаме, и то точно в квартала на футболистите. 

- Кои са най-паметните ти срещи с любимци от Юнайтед?
- С Гигс и Сър Алекс. Незабравими спомени са ми срещите с тях. Дори охраната на базата на Манчестър Юнайтед в Карингтън казва, че не помни случай, когато Гигс и Сър Алекс да слизат от колите си, за да се здрависват и разговарят с мен. Антонио Валенсия също го е правили специално за нас - българските фенове. Това показва, че в Манчестър Юнайтед ни вярват. Те знаят какво правим в България, а и така отговорността става по-голяма. Вече 9 години съм председател на фенклуба, това ми коства много лишения. Осма година, откакто сме официално признати. Трудно се изгражда такава структура, но когато правиш всичко със сърце и огромно желание, нещата се постигат. Щастлив съм от факта, че хората ми вярват. 

- Благодарение на Димитър Бербатов част от легентите на Манчестър Юнайтед акостираха наскоро у нас, сигурно си много щастлив от този факт?
- О, жестоко беше. Най-много се зарадвах като се появи Фил Невил на летището, там беше пълно с журналисти, камери и фенове, а той дойде първо при мен да ме поздрави. Това показва, че ми има доверие, познавам го от години.  

- Успя ли да разговаряш с някои от гостите на Бербатов - Гигс или Скоулс?
- Бях в хотела. Закусвах с Пол Скоулс и Фил Невил. След това бях на обяд с Патрис Евра. Побъбрихме си доста, супер беше. Всички ми обещаха, че пак ще дойдат в България. Сигурен съм, че Бербатов ще ни окаже помощ, когато решим да каним някои от тях на гости на нашия фенклуб. Видяха, че не е страшно в България, хареса им доста. Бербатов е много доволен от нас. Феновете на Манчестър Юнайтед в България доста помогнахме за благотворителния мач. Той е много признателен за това, което сме направили за него и за фондацията му. 

- Виждахте ли се в Манчестър, докато играеше на "Олд Трафорд"?
- Да. На базата в Карингтън винаги се спираше специално заради нас. Никога не ни е подминавал. Той е запознат с дейността на родния фенклуб на Юнайтед. Страшно много се гордея с него. Ценя това, което прави. Надявам се в бъдеще пак да сме заедно и да продължи да подкрепя инициативите на фенклуба. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ