ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК! 

Любомир Симов e директор на школата на Христо Стоичков в Етрополе. Роденият през 1960 година опитен специалист даде интервю пред БЛИЦ Live, в което говори за футболните процеси в китното балканско градче.

Симов обясни кои са проблемите при младите играчи. Същи така разказа как в академията на Стоичков ограничават достъпа на децата до мобилните им устройства, за да не прекарват по цели нощи пред екраните.

"Има таланти в България. Лошото е, че като стигнат до определена възраст тръгват по по-различен път и не могат да се доразвият. Слушат до към 15-16-годишни. Има материал за работа. При нас тренират над 130 деца. Основно се стремим да събудим интереса при местните момчета, тъй като в юношите старша възраст имаме само трима играчи от Етрополе, всички са външни състезатели. Имаме футболисти от Гоце Делчев, Плевен, Тетевен, Ямбол и Враца. Задачата, която се изисква от мен като ръководител на школата, е да развием колкото се може повече местни деца. В мъжкия отбор играят само двама, които са от Етрополе", обясни Любомир Симов. 

"Условията са перфектни. Предоставяме oбщежитие, което е в двора на училище "Христо Ясенов" - много хубаво и елитно учебно заведение. Там записваме учениците, осигурена им е храна, екипировка, абсолютно нищо не се заплаща от състезателите, които трябва да мислят само за футбол и училище. Докато са малки са запалени, има я искрата. Влязат ли във възраст, в която вече разбират, започва се със заведения, дискотеки, няма добър контрол от родителите, и интересът се губи. Това се стремим с треньорите - да обясняват на децата, че ако не разберат за какво става въпрос и нямат ли желание да се развиват, няма как да стане. Не само да гледат телевизия и да имитират прическите на големите футболисти и да коментират колко пари получават. Нужна е много работа, мисъл за футбол и училище", продължи шефът на школата в Етрополе.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

"Социалните мрежи са едно от нещата, от които няма как да избягаме. Масово навлязоха. Опитваме се да ги ограничаваме, имам вътрешни правила в пансиона. Не разрешаваме след 22 часа да използват телефони, таблети и лаптопи. Измислили сме го, като изключваме тока на контактите, има само осветление. Като няма ток, батериите им свършват и си лягат да спят. Иначе до 2-3 часа играят ФИФА, какво ли не още по телефоните. Треньори и учители се опитваме да им вливаме акъл в главите и да вървят по правилния път", коментира още Любомир Симов.

"В някои отбори таксите са основното перо, а при нас не се налага на родителите да плащат, за да тренират децата им", подчерта шефът на школата в Етрополе.

"Доста футболисти са минали през нашата школа - Ивайло Чочев, Антон Недялков, Димитър Евтимов, Димитър Пиргов, Симеон Славчев, Георги Пашов и други", добави Симов.    

"Хората, когато се обаждат да се запознаят с условията, все питат за Христо Стоичков. Преди два дни той пак беше тук. Често идва, когато е в България. Просто децата като чуят, че Стоичков е в центъра на Етрополе, ще се контузят да отидат да се снимат с него. Идва редовно на мачове и на тренировки, когато си е тук. Снима се с децата, поощрява ги. Помага на всички", разказа Симов. 

"Идеята на мъжкия отбор е да се класира във Втора лига. Подсигурен е бюджет. Има желание, тази година имаме нов треньор (б.р. - Иван Иванов), дойдоха десетина нови играчи. Отборът още се представя колебливо, треньорът и да е магьосник няма как толкова бързо да се получат нещата", коментира още опитният специалист.    

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ