Талантливият футболист Илиан Илиев-младши е основен състезател на Черно море и младежкия национален отбор. 20-годишният плеймейкър е юноша на варненския клуб, имаше престой и в Португалия, където преди време с голям успех игра баща му Илиан Илиев. Сега Младши е под крилото на баща си на стадион "Тича", като споделя, че той е доста строг и критичен спрямо него.  

Роденият на 20 август 1999 година Илиан даде откровено интервю пред БЛИЦ, в което говори за първите си стъпки във футбола, амбициите, както и по други теми: 

- Илиане, с кого и къде прекара коледните и новогодишни празници? Какво си пожела да ти се случи през 2021 г.?
- Бях със семейството, на Коледа се събрахме тук - във Варна, с нашите и леля ми. Новата година пък посрещнахме в Пампорово със семейни приятели. Пожелавам си на първо място да съм здрав, нека всички бъдем здрави. Това е най-важното. И да имам успехи с Черно море и трансфер в чужбина.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

- Успя ли да караш ски, докато беше в Пампорово?
- О, разбира се. Много обичам да карам ски. От 4-годишен съм ги яхнал, но вече не карам, защото се пазя. В редките случаи, когато съм на ски, съм изключително внимателен, тъй като не искам да се контузвам. Футболът е на първо място. 

- Равносметката за изминалата 2020 г.?
- Считам, че доста вдигнах нивото през изминалата година, а и като цяло откакто се върнах от Португалия. Да, мога повече и ще продължа да се надграждам и да давам всичко от себе си - в тренировките и мачовете. 

- Черно море зимува на седмото място, каква е целта ви този сезон?
- Всички в отбора искаме да играем добре, да изградим стил. И сме сигурни, че ще дойдат добрите резултати. Не крия, че основната ни цел е Купата на България (б.р. - "моряците" ще се изправят срещу ЦСКА в 1/8-финалите). Преследваме и място в първата шестица. Треньорският щаб и футболистите искаме да радваме феновете. Надяваме се по-скоро ситуацията да се нормализира и публиката отново да бъде по трибуните. 

- Спомняш ли си датата 30 август 2019 г.? 
- Да - дебютният ми гол в елита на родния футбол. Вкарах на Дунав (Русе) при равенството 1:1. Доста емоционален момент за мен. Това беше първият ми мач, в който бях титуляр за Черно море, и успях да се разпиша. Посветих гола на семейството ми. Чувството не може да се опише, винаги ще помня този момент. 

 

- Какво научи за двете години, в които игра в Португалия?
- Периодът там доста ми помогна - и футболно, и извън футбола също. Помогна ми да стана по-самостоятелен, по-отговорен и доста по-дисциплиниран. Чисто футболно там подобрих доста играта си. Преди да отида в Португалия бях по-статичен на терена, но там започнах да се движа повече. 

- В кое първенство се стремиш да заиграеш? 
- Всеки млад футболист мечтае да бъде в клуб от Топ 5 първенствата на Европа. Старая се това да се случи. Надявам се и на тази крачка. Харесвам испанския футбол, но това не значи, че искам на всяка цена да заиграя в Испания. В който отбор от Топ 5 първенствата да премина след време, все ще е високо ниво и голямо постижение.

- По-трудно или по-лесно е, когато треньор е баща ти?
- В началото ми беше доста трудно докато съотборниците ме приемат. Но колективът в Черно море е страхотен и бързо ме приеха. Вече няма притеснения относно това, че баща ми ми е треньор. Той е доста строг и критичен. Понякога анализираме представянето ми, не само на разбора в съблекалнята. Има моменти, когато ми обяснява дадени ситуации къде съм сгрешил и как е трябвало да отиграя, но това е нормално. 

- Илиев-старши ли те запали по футбола и помниш ли първия допир с футболната топка?
- Нашите никога не са ме бутали да ставам футболист, сам съм се запалил по любимата игра. Дори не са ми давали топка. Разказвали са ми как когато съм бил 3-годишен, съм взел една пластмасова бутилка от масата, и съм започнал да я подритвам. Те веднага ми купили надуваема топка-диня. Дори съм ритал и истинските дини, мислейки си, че е топка... (б.р. - смее се)

- Илиев-старши е бил много техничен футболист, опитваш ли се да му подражаваш?
- Да, доста техничен е бил. Дали му подражавам? Сега футболът е различен, не е като в миналото, когато той е играл. Гледал съм му клипове и съм се захласвал по това, което прави с топката. Но и аз не съм по-малко техничен. Баща ми много би се радвал да задмина успехите му.
  
- Кой е идолът ти?
- Иско от Реал (Мадрид). Той е любимецът ми от съвременните играчи. Както и Кристиано Роналдо. Ако баща ми играеше сега, щях да се възхищавам на него. 

- Любим клуб в чужбина?
- Реал (Мадрид) и всеки отбор, в който Роналдо отиде. Кристиано показва, че не само талант е нужен, а и доста работа, за да пробиеш във футбола и да станеш голям играч.

- Основен състезател си на младежкия национален отбор, с който беше близо до класиране на европейското първенство. Какво не достигна на тима, воден от Сашо Димитров, да вземе квота за големия форум?
- Имахме големи шансове. Мачът с Полша беше ключов, но за жалост завършихме 1:1. Можехме да отбележим втори гол, но малшанс ни лиши от успеха. 

- Очакваш ли първата повиквателна за мъжкия национален отбор?
- Ако се представям добре с екипа на Черно море, е нормално да се надявам на повиквателна. Не само аз, а и някои от съотборниците ми също.

- Какво обичаш да правиш в свободното време? 
- Да прекарвам повече време със семейството - с баща ми, майка ми и сестра ми. Много обичам също да се разхождам, както и да играя на компютърни игри - не само ФИФА.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ILIEV JR. 10 (@ilianilievjr)

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ILIEV JR. 10 (@ilianilievjr)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ILIEV JR. 10 (@ilianilievjr)

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ILIEV JR. 10 (@ilianilievjr)