Той е първородният син на футболния бог Диего Армандо Марадона, който вече ни гледа от небето. Носи неговите имена. Плод е на любовта на безсмъртния гений с италианката Кристиана Синагра. Сега 34-годишният неаполитанец е и наш колега. Работи в частно радио в родния си град. А преди днешния четвъртфинал на Италия с Белгия в Мюнхен „Мач Телеграф“ го откри.
Намерихме Диего Армандо Марадона-младши в дома му в Неапол. Диегито, както го наричат на Апенините, споделя специално за нас мнението си за битката с "червените дяволи", за заслугите на Роберто Манчини за възхода на „скуадра адзура“, както и глобалното си впечатление от UEFA EURO 2020.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

- Диего, първо благодаря за вниманието! Няма как да не започнем с България. Занимаваш се с много неща, но основно си радиожурналист. Знаеш ли, че Христо Стоичков коментира Евро 2020 за една мексиканска телевизия?
- Не, не знаех. Знам обаче, че е бил голям приятел на баща ми Диего Марадона. Много бих искал един ден да имам шанса да го поканя в радиото и да направя голямо интервю с него, в което да говорим и за татко. Ще бъде изключително преживяване за мен!

- Нека минем към европейското първенство и големия мач в петък. В груповата фаза на Евро 2020 Италия направи страхотно впечатление. Ти също ли беше възхитен от играта?
- Да, много! Просто нямаше от какво да се оплача... (смее се). След три победи какво да говорим? А и след това бихме, макар и след страдание, Австрия на осминафинала. Цяла Италия е щастлива, не само аз! В груповата фаза се видя, че отборът е добре подготвен, че в него има настроение, динамика. Чудесната игра на момчетата беше резултат именно от този боен дух. Италианският национален отбор зарадва не само мен, но и феновете като цяло, които толкова дълго очакваха това европейско.

- Кой от националите на Манчини ти хареса най-много?
- Повярвай ми, Италия е наистина страхотен отбор, с много добри играчи и не бих искал да откроявам никого. Любимецът ми е Лоренцо Инсине – естествено, защото е от Наполи. Той е роден в околностите на Неапол. Познавам Инсине лично и може би затова е най-близко до сърцето ми. Аз също съм от Неапол, роден съм тук и тук живея със семейството си.

- Вече спомена 1/8-финала, в който италианците победиха Австрия едва след продължения. Изненада ли се, че „адзурите“ имаха толкова големи проблеми с този съперник?
- Това, което се случи в мача с австрийците, изобщо не ме изненада. Те са здрав отбор, а физиката е основното му оръжие. Именно това повлия на хода на събитията на „Уембли“ и оттам дойдоха и нашите проблеми. Но все пак Италия доказа, че има по-класен състав от Австрия. И именно този фактор реши всичко в наша полза, а не Федерико Киеза. Класата на Италия се видя и това ни донесе победата. Всъщност за Италия истинският турнир започва точно сега. Останаха осемте най-силни отбора и нивото на всеки един от тях е много високо и изравнено. Всичко може да се случи.

- С представянето си досега Белгия като че ли е един от основните фаворити за титлата. Дали петъчният мач е финал преди финала?
- Не гледам на този мач в тези категории. Белгия е много силен отбор, който елиминира европейския шампион Португалия. Ако Кевин де Брюйне и Еден Азар са здрави и излязат на терена в Мюнхен, то мачът ще е доста труден за Италия. Но ако двамата не се появят заради контузиите си, тогава „скуадра адзура“ ще има голямо предимство, от което вярвам, че ще се възползва.

- Белгия разчита много и на Ромелу Лукаку, който стана шампион на Италия с Интер. Италианските футболисти ще успеят ли да го обезвредят?
- За „адзурите“ няма тайни в играта на Лукаку. Той е големият ас, звездата на белгийците. Един от най-добрите нападатели в света. Въпреки че според мен Бензема и Левандовски са по-добри от Ромелу. Но в тройката веднага след тях бих поставил белгиеца. Целият ни отбор трябва да се опита да го спре, а не само един играч. В края на краищата не от вчера е известно, че италианците могат да играят в защита както никой друг... (смее се). Досега са допуснали само един гол в турнира.

- Смяташ ли, че Роберто Манчини има стратегия за победа над Белгия, а след това и за триумф във финала?
- Трудно е да се каже дали Италия ще спечели европейското. Определено е в групата на кандидатите за отличията. Трябва да се подчертае, че досега Манчини се справя отлично. Откакто той е селекционер, Италия постигна голям напредък и несъмнено стана по-силен отбор. Всичките съперници отново ни уважават и ни смятат за сила в световния футбол. Това е изключително важно, защото нито един от селекционерите, които бяха начело на Италия през последните години, не успя да го постигне. Ако Италия елиминира Белгия, после на полуфинала най-вероятно ще срещне Испания, която е друг труден противник. Не е невъзможно „скуадрата“ да се промъкне до финала.
Таня ВАСИЛЕВА/Мач Телеграф