Наско Сираков коментира положението в “Левски” в момента, както и случващото се в последните няколко дни. Легендарният футболист беше гост в предаване по Нова телевизия.

“Три месеца ги бях оставил на мира, защото винаги след това ме обвиняват, че развалям обстановката. Затова викам, чакай да ги оставя да зрее обстановката и да се оправят. Моето лично мнение е, че “Левски” играе безобразно и е безобразно слаб, това е ясно на всички.

-Откъде идват проблемите?
-Първо, липсата на абсолютен управленчески потенциал в този отбор, на всички нива. Това е голяма проблем. Всеки шест месеца се обвиняват футболистите, че не стават. Ами кой ги води? Да не им ги спускат с парашут. За пет години през “Левски са минали над 30 чужденци и над 25 българи. Няма как да направиш отбор и да искаш от него да играе що-годе приличен футбол, като ти на всеки шест месеца правиш нов състав. А това всичко идва от ръководството.

-Каква е грешката на Тодор Батков?
-Първо не знаем Батков каква власт има в момента. Има някакво информационно затъмнение в тази посока, там се говори, не се знае кой дава парите. Говори се за хората с главно “Х”. Не се знае кой е реалният собственик или съсобственик. Не е нормално в една страна, която е член на ЕС, един от двата най-популярни отбори, да не се знаят най-важните неща. Това нормално ли е?! Те ни връщат не в тоталитаризма, а в средновековието. За отбор като “Левски” да не се знае кой е собственикът, това е страшно. За да може на този човек да се задават въпроси. Защото се спускат хора, които явно не могат да управляват. Година и половина не се справят. Визирам Иво Тонев, всъщност, абсолютно всички. По мое време в “Левски” имаше седем човека, които се грижеха за всичко. Сега в момента са 12-14, шеф, директор, по-малък директор...Ако върви отборът, на никой няма да му прави впечатление. Явно тези хора не си вършат работата. Това показва посещението на публиката на стадиона. На “Герена” няма хора, истинските левскари си стоят вкъщи. На последния мач, преди да си тръгнем през 2008 година, загубихме от Локомотив София. На този мач имаше 6000 души. Миналата седмица с Берое агитката на Берое беше повече от публиката на Левски. Това няма аналог в историята на “Левски”.

-Защо Илиан Илиев не се справи?
-Липса на достатъчно характер. Мисля, че има знания, но не ги показа по никакъв начин. Говорил съм с него преди да стане треньор на Левски и имаше правилни и нормални разбирания за футбол. В “Левски” обаче не се иска само това, иска се самочувствие, присъствие, да държиш съблекалнята. Той не го направи, той я изпусна още в първия месец. Съвсем закономерно не се получиха нещата.

-Какво ще кажеш за назначението на Николай Митов?
-Пожелавам на Ники Митов успех, обичам го, защото съм играл с него. “Левски” е в играта и на двата фронта, може да стане шампион, нормално е да вземе и Купата. Да рискуваш с хора, които никога не са били старши треньори на отбори?! Само да залагаш на имената, е много рисковано. Така, както може да спечелиш и двете неща, по-вероятно е да не спечелиш нищо. Тогава нервите на хората няма да издържат.

-От много време не се доизказва цялата истина на “Левски”, за загуби, странни равенства и т.н.
-Говори се само като в политиката, само с популизми, заучени изречения, които...на мен ми стана адски смешно за последното наказание на футболистите. Това са глупости, с които се заблуждават хората. Как няма да му платиш на чужденеца. Той си хваща самолета и си заминава. Това са несериозни неща. Или ще чакаме да победим два мача и ще им опростим това наказание. Точно това е жив популизъм, това е несериозно. Да, ти можеш да им спреш парите, но те ще си тръгнат. Но както струват много пари, ще си тръгнат и ще загубиш много.

-Вярно ли е, че световният и европейският, както и българският футбол е в плен на тотомафията?
-Това е един от най-големите бичове, може би най-големият заедно с допинга в съвременния спорт. Нормално, това е страхотен бич. Трябва да разграничаваме черното тото от нелегални залози. И за да ти изпреваря следващия въпрос. Нищо не може да направи БФС. Когато идват сигнали в БФС от УЕФА, моментално се препращат тези сигнали до МВР и прокуратурата. БФС може да вземе мерки или решения само на базата на доказване вината на определени хора от тези институции. Аз мога да знам, че някой мач е манипулиран и нищо не мога да направя.

-Предполагам си наясно, че и ЦСКА и "Левски" са участвали в уговорени мачове?
-Сега в момента много се съмнявам, че участват в такива неща. Толкова са слаби и двата отбора, че...

-Ти си кум на Костадин Хажииванов. Откога не си го чувал?
-Не го бях чувал 7-8 месеца, миналата седмица се чухме за 2-3 минути. Да ти кажа, за мен отношението към всички хора е едно и също. Брат да ми е и ако го уличат, че се занимава с такива неща, аз съм за раздаване на строга справедливост. Още веднъж казвам, това е толкова уродливо явление, че убива спорта и футбола.

-Вярно ли е, че интерпол го издирва?
-Доколкото знам, няма нищо вярно в това. Знам къде живее в момента, но не смятам да го коментирам. Това, което знам, може да ми вярваш, е, че няма такова нещо, заповед за международно издирване. Мисля, че информацията ми е точна.

-Имам информация, че се манипулират мачове при юношите до 19 години, където преди имаха право да играят по трима по-възрастни играчи. Информацията ми отпреди десетина дни е, че службите са казали за изключително намаляване на натиска върху тези мачове. Органите на реда смятам, че трябва да си вършат по-добре работата. Ние сме малка страна и винаги, когато искаш да откриеш нещо, може да го направиш.

-Не може да не знаеш кой дърпа конците на тото мафията в България?
-Ако ти кажа, че знам, от утре ще започнат да ме дърпат да ме разпитват. Не знам, а и не ме интересува, не е моя работа.

-Защо искаш доживотно наказание на част от съдиите?
-Разбира се, че искам. Плаща им се много добре за нашата действителност. Като не си вършат професионално работата, влияят категорично на резултата в определени мачове, трябва да си понесат отговорността.

-Набелязал ли си първите жертви?
-Цяла България ги е набелязала, не само аз. Не ви ли прави впечатление съдийството в някои мачове. Или е взел пари, или е под натиск. Затова повече няма да свири. Гарантирам, че има съдии, които няма да свирят повече, докато това ръководство е в БФС. Повече от две години съдийската комисия е абсолютно самостоятелна. Ние може да сменяме шефовете, но като работна структура тя е абсолютно самостоятелна, тя не се влияе от БФС, това е изискване на УЕФА и ФИФА. Сигурно някъде са гузни, защото си слагат определени съдии на някои мачове и искат да останат скрити. Аз така си го обяснявам. Иначе не знам какво лошо има да се покажеш пред хората, когато изготвяш нарядите.

-Вярно ли е, че се връщаш в оперативния футбол?
- Не, по никакъв начин, няма такова решение. Не виждам смисъл да се връщам. Не ме привлича чак толкова много.

-Ръководството на БФС...
-Аз мисля, че направи доста неща, но можеше да направи и повече. Не трябва да се отричат и хубавите неща.

-Защо Боби Михайлов не седне срещу Стоичков на дебата?
-Аз мисля, че първо двамата трябва да се разберат нормално. Защо трябва да излизат и да правят...Добре, аз ще го посъветвам да се яви на такъв диспут, но дали ще пожелае, е негово право. Но ще го посъветвам да участва. Първо е успех, че Боби е член на Изпълкома на УЕФА, това е голямо признание. Не може да обвиняваме президента на БФС, че българските отбори играят слаб футбол.