Тази седмица започна новият сезон за националните отбори преди Световното първенство следващото лято в Бразилия. За селекционера на „Селесао” Луис Фелипе Сколари следващата година ще бъде много специална. Всички в родината му очакват той да изведе домакина на Мондиал 2014 до световната титла, така както го направи през 2002 година в Южна Корея и Япония, където „кариоките” триумфираха като световни шампиони за рекорден пети и засега последен път.

Допълнително самочувствие дава Купата на Конфедерациите, която Бразилия спечели като домакин това лято след категоричен успех с 3:0 срещу актуалния световен и европейски шампион Испания.

Тобиас Койфер от официалния сайт на Германския футболен съюз (ГФС) посети Сколари в Сао Пауло. 64-годишният специалист говори подробно за Неймар, Световното първенство и шансовете на европейските отбори в Бразилия.

Г-н Сколари, през януари 2014 година в Цюрих отново ще бъде връчена титлата за най-добрия футболист в света за годината. Бразилия се надява на Неймар, Аржентина на Лионел Меси и Германия на футболистите от победителя в Шампионската лига Байерн. На кой бихте я връчили Вие?

- Мисля, че Лионел меси ще бъде най-добрият футболист в света и през следващите една-две години. Меси играе за колектива, но има и чудесни индивидуални способности. Той може сам да реши мач. Германските звезди блестят повече като отборни футболисти, а не толкова в индивидуален план и затова са по-малко признати от Меси. Неймар може да покаже сега в Барселона техническите си качества и при индивидуалните акции да прави същото като Меси.

Цяла Бразилия е влюбена в начина, по който играе Неймар. Ще промени ли той своя стил в Барселона?

- В първата си година в Испания той предимно ще се учи как да се подрежда в една тактическа схема, въпреки че вече го е правил и тук в Бразилия. В Сантос и в „Селесао” винаги е следил внимателно тактическите задачи. В Испания обаче това ще му е всекидневието и ще трябва да живее с това. Тук в Бразилия не се придържаме толкова строго към техническите подредби както в Европа. Това ще бъде малка промяна за него. Важна за него, важна и за нас. Предимството му, че е готов да учи. След това ще играе на друго ниво в испанското първенство и в Шампионската лигаco. Преди всичко като тактически аспекти как се играе срещу отбор, който се затваря с 9 души в защита. От това ще се възползваме и ние в „Селесао”.

Европа говори за невероятния треньорски трансфер на новия сезон. Пеп Гуардоиола трябва да поведе Байерн към нова ера на успехи. От Ваша гледна точка беше ли правилно неговото решение да отиде в Байерн?
- Гуардиола взе великолепно решение. Байерн е страхотен отбор. Това важи и за Байерн с избора им на Гуардиола. Той е треньор от висока класа. Той ще смеси своите идеи от играта с формата, в която Байерн се представя, защото е много талантлив треньор. Според мен и за двете страни това е много щастлив избор.

На Купата на Конфедерациите се видя колко трудно може да е за европейците да спечелят титлата в Бразилия заради екстремния климат. Как виждате Вие нещата?
- Ако това би трябвало да е вярно, Бразилия никога нямаше да стане световен шампион извън своя континент. Днес човек се придвижва бързо и комфортно със самолет навсякъде. Преди 20-30 години това може беше все още проблем. Днес има физиотерапефти и група, която събира данни преди всеки мач. В Бразилия ще спечели отборът, който се подготви най-добре.

Вие спечелихте световната титла с Бразилия на Мондиал 2002. Какви спомени имате от този турнир и от финала срещу Германия?
- Имаме само позитивни спомени, които доведоха до това, че както Алберто Перейра и аз се завърнах в „Селесао”. Перейра като световен шампион от 1994 година, аз като световен шампион от 2002 година. С поглед към Световното първенство в собствената ни страна приехме поканата на Футболния съюз да работим с националния отбор за победа на Мондиал 2014. Спомените от Япония са фантастични, защото там винаги сме посрещани приятелски. Беше голяма мечта, която стана реалност.

На Купата на Конфедерациите в Бразилия се почувства, че напреженията между отбора и публиката са преодолени. Как успяхте да го направите?
- Участвахме на Купата на Конфедерациите с отбор, за който никой не знаеше дали има възможностите да спечели титлата. Сега след края на турнира настроението е съвсем различно. Така, както играхме, бяхме тактически подредени и разбира се излязохме като футболисти на „Селесао” пред цялата нация, отново сме сред кандидатите с големи шансове за световната титла. Феновете копнеят за „Селесао”, който вибрира и игра със сърце.

В игрово отношение отборът също направи крачка напред. Изглежда сте намерили Вашата формация. Затова ли сте толкова спокоен въпреки постоянното напрежение?

- Можах да видя през юни, че групата, която съм събрал за Купата на Конфедерациите, наистина притежава качества. Видях, че те наистина имат желание да се участ и, че винаги искат да допълват това, което е добре за техния футбол. Така спечелих доверие и отвръщам със същото на играчите. Днес съм успокоен. Въпреки че имам респект към Германия, Аржентина, Англия, Испания, Холандия, Италия, Франция и всички тези големи футболни нации, които ще дойдат с техните отбори и биха могли да спечелят, се доверявам напълно на играчите ми. Те разполагат с качествата да станат световни шампиони, ако са в най-добрата си физическа и техническа форма. Имаме материал за световна титла и затова мога да бъда спокоен.

Да погледнем напред: Световното първенство през 2022 година в Катар може да се проведе през зимата, а не през лятото. Какво мислите за това?
- ФИФА ще изследва това. Работил съм в ОАЕ. В 20:00 или 21:00 часа температурите спадат от 40 до 27-28 градуса. Това също е горещо, но все още поносимо. Ако обаче Световното първенство може да бъде преместено за тамошната зима, би било оптимално. През зимата температурите там са около 25 градуса.