От 7 до 9 декември в зала „Асиск Арена“ в София ще се проведе европейкото първенство по таекуондо. България ще бъде представена от шестима състезатели, сред които и бронзовият ни медалист от световното първенство Владимир Далаклиев. Освен таекуондо, надпреварата ще включи и битки в пара-таекуондо, където ще се включи депутатът и бивш атлет Михаил Христов. По повод предстоящото първенство у нас БЛИЦ СПОРТ разговаря с президента на Българската федерация по таекуондо WTF – Слави Бинев.

- Идва европейско първенство, на което България е домакин. Представени сме от шестима състезатели, както и с един пара-таекуондист в лицето на депутата Михаил Христов. Какви са реално шансовете ни на тази надпревара?
- Колкото и да звучи оптимистично, смятам, че всеки един от състезателите ни би могъл да вземе медал. А защо не и повече. Но понякога у дома стените както помагат, така и пречат. Надявам се спортистите ни да не прегорят и да не се превъзбудят, защото понякога пренавиването дава обратен ефект. 

- Силна конкуренция ли имат таекуодистите ни?
- Най-силната! В тези категории, в които ние сме силни, всички европейци са силни. По-леките категории са резервирани за азиатците, а най-тежки са за африканците. Те просто са над 2 метра и са по 90 килограма, което е идеална пропорция за нашия спорт. Перфектни бойци и доминират с тежките категории, докато европейците винаги сме били в средните категории. На това първенство, който стане европейски шампион, можеш да го броиш и за световен и за олимпийски шампион. Битката се води европейска, но е направо за световна доминация. 

- Как привлякохте Михаил Христов към вашия спорт? Той е име и служи за мотивация на много хора, пример за подръжание...
- Ние се намерихме двамата взаимно. Приятели сме от отдавна и даже не мога да кажа как точно се роди идеята, но... Още когато отворихме темата да се захване с таекуодно, двамата зададохме едновременно въпроса и отговора. Всичко останало се случи от самосебе си. Надявам се той наистина да бъде един страхотен стимул за хората, които по една или друга причина са в неравностойно положение.

- Изпращате най-успешната година за българското таекуондо, а се разбра, че за догодина готвите голям проект – зала за таекуондо и парк около нея. Имате ли вече представа какво ще представлява, кога ще е готова?
- Едно нещо можем да го смятаме за завършено когато започне. За мен най-важен е старта и това да направим първа копка. За първи път попадам в такава ситуация и не мога да кажа колко ще бъдат бюрократичните усложнения. Но има държавна воля и желание да се случи този процес. Надявам се да бъдат преодолени всички административни и бюрократични клопки и кампании, които могат да се очакват. И се надявам всичко това да се случи март-април, най-късно до началото на лятото.

- Вече се разбра, че България може да стане европейска столица на таекуондото. Изграждането на спортен комплекс ли е едно от условията за това?
- Точно така. За да се превърнеш в столица на каквото и да е било, трябва да има щаб-квартира. Няма как да го направиш в двора. Но ние ще се опитаме да направим така, че проектът да не бъде само щаб-квартира за европейското таекуондо, но и да има бизнес ефект за абсолютно всички. По-важното е, че това ще предостави възможност на гражданите на София да практикуват този спорт на аматьорско ниво. А и не само нашия спорт, тъй като този център ще бъде многофункционален. 

- Възможно ли е 2018 година да бъде по-успешна от настоящата?
- Не, защото нямаме световно първенство. Има за деца, но не и за мъже. Както казах вече – всичко се брои на медали. Сигурен съм обаче, че напите спортисти няма да си загубят времето. Ще влезем много силно във всички възрастови категории, защото ще има много европейски първенства. Тези, които разбират нашия спорт, ще разберат, че ние ще надминем резултатите от тази година. Аз имам амбицията да вкарам двама-трима човека в Гран при по едно и също време, което  никога не се е случвало. Това вече е почти сигурна заявка за печелена на квота за Олимпиадата, без да има нужда да се явяваш на преборванията. Ние ще направим всичко възможно да надминем резултатите от тази година. Но това ще го разберат специалистите. Ако броим само медали и участие на световни първенства, просто няма как да се случи, понеже няма да има такова първенство. В нашия спорт световните първенства са през година. 

- Преди дни се проведе Купа на Корейския посланник и една страхотна демонстрация. На нея бе награден спортният министър Красен Кралев със седми дан. Да разбираме ли, че имате пълната подкрепа на спортното министерство и на ръководните лица в нашата държава?
- Няколко пъти съм казвал, че имам пълната подкрепа когато става дума за спорт. Сега е моментът да благодаря на министърът и всички, които са го подкрепили. Ние имаме сериозна подкрепа от Красен Кралев и се надявам по никакъв начин да не го подведем. Дано това продължи, защото аз съм свикнал – когато някой ме поглежда с едното око, аз да поглеждам с двете.

- Какви са шансовете на Владимир Далаклиев за класацията „Спортист на годината“?
- В момента няма кой да изпревари Григор Димитров. Това е ясно. Моето лично мнение е, че Влади трябва да бъде втори- ако има обективно отношение към спорта, а не да залагаме на емоции. В спорта се броят медалите и точките. Реално Далаклиев трябва да бъде втори, защото направи уникален пробив в индивидуален спорт. Неговият медал е с тежестта на златен. Той отвори врата, която не е отваряна. Едно е да минеш по утъпкан път, друго е да вървиш с мачете в гората и да прокарваш път, по който другите да минават. Той наистина заслужава признанието. Ние как ще накараме някой да постигне нещо от тук нататък, ако не му благодарим за това? Изключително важно е – ако искаме да помогнем на нашия отбор, това е начинът. 
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ