Българският национал Спас Делев се завърна у нас след три години в Погон (Шчечин) и облече екипа на Арда (Кърджали). Крилото бързо се превърна в основен играч за тима на Стамен Белчев. Делев даде интервю пред БЛИЦ, в което говори за Арда, родната действителност, за Полша и много други теми.
 
- Свикна ли отново с родния футбол и действителност?
- Винаги е хубаво, когато си вкъщи и когато играеш в България. Навън е съвсем различно, но тук се чувствам много добре. Надявам се да съм здрав и да показвам добри игри. Това е най-важното. И да няма повече травми, че сега с тези контузии...
 
- Как се е променил българския футбол за времето, в което бе в Полша?
- Нивото се е вдигнало. Забелязвам, че се повишава постоянно, дано бъде така и в бъдеще. Има добри футболисти, има интрига за първата шестица - няколко отбора се борим. Левски пък се бори с Лудогорец за титлата. Доста по-завързано е първенството. ЦСКА и Локомотив (Пловдив) също се намесват.
 
- Климатизира ли се вече в Арда?
- Да, всичко е наред. В Арда се работи професионално и важните неща за един футболист са на ниво. 
 
- Пред националния отбор предстои много важен мач с Унгария. Познаваш ли съперника?
- В Погон играех с един унгарски национал, следих нещата. Силен отбор са и не трябва да ги подценяваме. Чета коментари, че трябва задължително да се класираме, но ни очаква много, много тежък мач. В последно време се вижда, че в нашия отбор има качество и потенциал, затова мисля, че можем и да ги отстраним.
 
- По какъв начин се отразява смяната на ръководството на БФС, на селекционера, отказването на Ивелин Попов?
- Това може да се отрази по някакъв начин, но се надявам да не е точно в този мач. След толкова години най-после имаме шанс да се класираме на голям форум. Дано и Попето размисли и се върне, за да помогне на отбора. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)
 
- И тежка група ни чака там, ако се класираме...
- Нека стигнем до там, пък после ще го мислим.
 
- Вече сте в почивка и много футболисти потеглиха за екзотични места. Ти обаче си тук...
- Аз не съм от тези, които обичат да ходят по такива места. Обичам да съм вкъщи при семейството, защото прекарах доста време далеч от тях, сега също съм далеч. Ще си бъда вкъщи. 
 
- Като, че ли винаги си го давал по-скромно...
- Аз наистина съм скромен. Но нека другите кажат какъв съм.
 
- Казах го защото се носят едни легенди, че когато си пристигнал в ЦСКА си поискал заплата 1000 лева и едно бунгало...
- Не беше точно така, малко се преувеличиха нещата, разкрасиха се. Но никога не съм имал искания.
 
- Колко лесно стана трансферът ти от Пирин в ЦСКА? Бързо ли взе решението?
- Да! Това беше една от моите мечти. Исках да играя в ЦСКА и като пристигна оферта въобще не се замислих. Не съм коментирал нищо. Отиваш, подписваш и играеш. Бях на 18 години още, исках да играя.
 
- Удари ли те тогава славата? Излязоха песни за теб, кръстиха те "Синът на вятъра"...
- Тогава имаше много неща. Сравняваха ме даже със Стоичков, но... Тогава беше моя грешка - полетях малко във въздуха. Но все пак не съм се главозамайвал.Сега винаги казвам и давам съвети на по-младите - да дават най-доброто от себе си, да не се главозамайват и да мислят за важните неща. Да могат после да излязат навън да играят и да видят каква е реалността.

 
- А ти мислиш ли пак за чужбина?
- На първо време ми е важно да съм здрав, да давам най-доброто от себе си за клуба. Пък ако дойде оферта от чужбина - добре дошла.
 
- Имаше едно дело с Берое. Приключи ли то окончателно?
- Да, всичко приключи. Видя се кой е прав и кой е крив. Аз го спечелих, макар, че първо беше отсъдено в полза на Берое. Не знам как може УЕФА да се произнесе в полза на клуба, още преди да бяха изслушани и двете страни. На първа инстанция спечелиха те, понеже го присъди УЕФА. Но в КАС делото беше срещу Берое и УЕФА. Тъй като футболната централа присъди казуса на тях. Но най-важната инстанция присъди в моя полза.
 
- На кого си най-благодарен във футбола?
- Нещата са навързани. Не забравям кой ме тренираше в Пирин. Но цял живот ще съм благодарен на Любо Пенев. Той ме взе в ЦСКА и ми даде шанс да играя. Защото, ако не ти дават шанс, няма как да стане. Винаги съм му благодарен на Пенев.
 
- От ЦСКА премина в Мерсин. Как ти се отрази тази коренна промяна, и то твърде млад?
- В началото всичко беше нормално. Изиграх 12 мача за три месеца, пак имах контузия. Но те бяха некоректни към мен и затова се разделихме. Бяхме се договорили за едни неща, а после стана съвсем друго. Това беше най-некоректното отношение в моята кариера. Разбира се и в Берое, където не ме подкрепиха при конфликта ми с феновете.
 
Точно обратното беше в Погон. Разделихме се в прекрасни отношения. Изкарах страхотни три години. Треньорът взе решението, каза ми го нормално. Това е част от футбола. Но винаги всичко е било професионално и коректно. 
 
- Личният ти живот никога не е бил на показ и се знае малко за него...
- Така и предпочитам да бъде. Не съм от хората, които търсят и искат внимание. Това са лични неща...
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ