Мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън даде откровено интервю пред “Би Би Си”, в което говори за трансфера на Робин ван Перси, заплахата от Манчестър Сити и за предстоящия мач от Шампионската лига с Реал (Мадрид).
 
Шотландският специалист, който на 31 декември навърши 71 години, освен това дискутира своето оттегляне, психологическите игри на Жозе Моуриньо и някои митове, които се носят за него в света на футбола.
 
За Манчестър Сити
 
“Това е опасен съперник и в това няма съмнение. Няма значение дали ще играем с тях за ФА Къп, “Чарити Шийлд” или ще се борим в първенството, това вече са едни от най-значимите мачове в Англия. От дълги години наш съперник беше Арсенал, след това за кратко тази роля изпълняваше Челси. Сега е Манчестър Сити.”
 
Трансферът на Робин ван Перси
 
“Не съм си и представял, че ще имаме шанс да вземем Робин ван Перси, тъй като считах, че Арсенал няма да ни го продаде. Водих дълги преговори с Арсен Венгер, те продължиха два месеца. Те обаче разбраха, че футболистът иска да напусне. След това вече беше въпрос на цена.”
 
“До момента Робин ван Перси прави феноменален първи сезон при нас. Всички сме много доволни, не само от неговите качества, но и от детайлите, в които познава футболната игра.”
 
За важността да се посещават тренировки
 
“Аз никога не съм пропускал тренировка като играч. Като треньор се стремя да присъствам на всички занимания. Продължавам да вярвам в огромното значение на тренировъчния процес.”
 
За лоялността във футбола
 
“Има хора в щаба ми, които са с мен повече от 20 години. Това създава лоялност и в двете страни. Те вярват в моите решения и качества, а аз вярвам в техните.”
 
За митовете
 
“Около успешните хора винаги има различни митове. Най-големият от тях е, че съм работел в корабостроителница. Това не е вярно. Там работеха баща ми, братята ми и чичовците ми, но аз не съм. Бях прекалено интелигентен за тази работа.
 
“Това обаче са малки проблеми, които не ме тревожат. Има много по-сериозни проблеми и част от тях са във футбола. Те наистина отнемат вниманието ми, тъй като футболната индустрия е убийствена. Голям мит е, че използвам психологически игри срещу съперника.”
 
Жозе Моуриньо
 
“Това е човек, който успешно прилага различни психологически игри. Той е брилянтен в това отношение и изпитва удоволствие. Моуриньо често е неразбран, тъй като никой не е сигурен в неговите мотиви за определено поведение. Аз не му се връзвам, просто го оставям да играе игричките си. Тази ситуация ще се запази, докато той продължава всеки път да ми носи бутилка хубаво вино.”
 
Реал (Мадрид)
 
“Гледам ги всяка седмица. Гледах мача с Гранада, който се игра миналата седмица. Мисля, че Кристиано Роналдо отново вкара прекрасен гол, но този път в полза на другия отбор ... Следя Реал (Мадрид), за да съм сигурен, че съм ги проучил. Предстоящият мач в сряда е голямо предизвикателство. Знаем силните страни на съперника. Очаквам прекрасна атмосфера на “Сантяго Бернабеу”, тъй като Реал (Мадрид) не губи често на собствения си стадион.”
 
За играчите, които стават треньори
 
“Има прекалено много ситуации, когато вчера си бил футболист, а от днес си треньор. Как става тази работа? Прочел съм много глупости за подобни скокове на футболисти, само защото са били национали. Според мен няма значение дали си бил национал или аматьор, за да станеш треньор - трябва да минеш продължително обучение и чиракуване.”
 
Отказването
 
“С всяка изминала година, този въпрос ми е задаван все по-често. Остарях. Това е част от живота и е неизбежно. Друг е въпросът, как се чувствам. С възрастта на човек се уврежда и здравето му. Аз вече прехвърлих 70 години, но за щастие здравословно съм много добре. Това е за момента, не знам какво ще се случи след това.”