Мениджърът на английския шампион Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън, който наскоро отпразнува 70-годишен юбилей, даде обширно интервю за „Евроспорт”. В него шотландският специалист говори за своята 25-годишна кариера начело на „червените дяволи”, идолите и звездите.

Цялото интервю с легендарният наставник на Манчестър Юнайтед:

- Сър Алекс Фъргюсън, Вие сте вече повече от 25 години начело на Манчестър Юнайтед. Какво се е променило от дните, когато поехте отбора?

- Футболът днес е значително по-интензивен и си мисля, че това е свързано и с културната промяна на днешното общество. Има една снимка от 60-те години на миналия век в архивите на Юнайтед. На нея играчи на Манчестър Юнайтед и Лийдс са в центъра на терена и са готови да започнат мача си едни срещу други. На заден план се вижда публиката, която гледа без никаква емоция. Днес феновете са толкова фанатични.

- Играчите са поставени днес под един по-голям обществен натиск, как повлиява това на Вашия начин на работа?
- Играчите трябва да разберат, че те могат да загубят статуса си на звезди от минута на минута. Те трябва да са наясно с това, а аз като треньор трябва по-разбираемо да им обясня тази опасност. За по-младите играчи стана по-трудно да приемат нормално успеха. Медиите наблюдават всяка тяхна крачка и чакат издънки. Затова трябва да им се помогне да не губят чувството си, че са здраво стъпили на земята. Винаги им казвам: „Върни се при майка си като човек, какъвто си бил, когато си дошъл при нас. Сигурен съм, че твоята майка не би искала да се промениш към по-лошо”. И ние, разбира се, също не искаме това да се случва.

- В тези 25 години служба сте привлекли много играчи. Кой бихте изтъкнали като „кралски трансфер” от днешна гледна точка?
- Това не невъзможно да се каже. Погледнете само трансферните суми. За Петер Шмайхел ние платихме 600 000 евро, за Брайън Макклеър 950 000 евро. Рой Кийн ни струваше 4,5 милиона евро. Сравнете това със сумите, които се плащат днес за играчи. Уейн Рууни ни струваше над 31 милиона евро, а Кристиано Роналдо само 12 милиона евро. Как може човек да сравнява всички тези трансфери? Винаги съм се питал: Колко дълго е играл този или онзи играч за мен и Юнайтед? Колко успешни сме били през това време? Тъй като става въпрос за толкова много играчи, е наистина невъзможно да се спре човек точно на едно определено име.

- Кой беше най-талантливият играч, с който някога сте работили?

- Ах, те са толкова много. Още в Абърдийн имаше толкова много таланти. Юнайтед имаше много късмет. За 25 години през клуба минаха много велики играчи: Кантона, Роналдо, Гигс, Рууни, Скоулс, Бекъм и още много. Това е едно невероятно множество от талант. Естествено имаше и много фантастични защитници, но в спомените остават тези играчи, които могат да печелят мачове. Играчи, които могат да забавляват публиката с шоуто си.

- Кой беше героят на Вашето детство?

- Моят герой е Денис Лоу. Обичах го като играч, въпреки че той е по-стар от мен само с няколко години. Той олицетворяваше за мен всичко, което може да отличи един шотландец. Вяра, невероятен кураж и неговата динамика. 

- Встрани от футбола коя е личността, на която се възхищавате най-много и защо?

- Що се отнася до спорта, най-много се възхищавах на Мохамед Али. Всеки път, когато той се боксираше, отивах на кино в Глазгоу или Абърдийн в 03:00 или 04:00 часа сутрин. Беше една огромна атракция. Имах дори честта веднъж да го срещна. Той има Паркинсон и му е трудно да говори. Това обаче не променя с нищо обаятелността, която го обгръща.

- Има ли други идоли за Вас?
- Нелсон Мандела също. Преди много години чух една от неговите речи. Когато той приключи, всички станаха. Беше фантастично. Възхищавам му се за това, което е направил в живота си. Той е много важен за целия свят. Същото важи за Джон Ф.Кенеди. Той трябваше по време на 3-годишната си служба като президент на САЩ да разреши много проблеми. И той беше невероятно харизматичен.