Бившият треньор на сръбската тенис звезда Ана Иванович Предраг Неделкович даде ексклузивно интервю пред БЛИЦ Спорт. Той е в България по покана на родния треньор Мирослав Гергов, който също говори пред БЛИЦ. Заедно с тях бе и младият български талант Бенджамин Нив.

Пежа, както е известен Неделкович, ще направи треньорски тандем с Гергов, чрез който ще се опитат да дават шанс на талантливи български младоци. Предраг има огромен опит, изграден през годините, тренирайки бившата номер 1 Ана Иванович, Йелена Йанкович, както и от приятелството си със световния номер 1 Новак Джокович.

ПРЕДРАГ НЕДЕЛКОВИЧ
-
Как стана треньор на Ана Иванович? 
- Ние с нея се познаваме много добре от деца, както и с Янко Типсаревич. Изгубихме контакт през годините, а аз приключих с кариерата на 19 години и станах треньор. Впоследствие се срещнахме, когато тя имаше проблеми. Тя беше 150-а в ранглистата, когато работехме заедно. Един ден баща й Миша Иванович ме повика, каза ми, че ме познава и ми обясни ситуацията с Ана. Той искаше да й стана треньор, въпреки че тя към момента имаше такъв. За мой късмет аз й помогнах с добра стратегия в началото и така те поискаха да започна да работят с мен. Първият ни турнир беше в Мадрид, после в Рим... В Майорка изкарахме лагер и там се запознах с Бастиан Швайнщайгер.

- Какъв човек е съпругът на Ана, който беше капитан на немския национален отбор и световен шампион Бастиан Швайнщайгер?
- Той е добър човек, много е земен. Много е нормален, изобщо не се има за звезда.

- Кой е най-големият ти успех с Ана?
- Тя записа полуфинал на турнира от „Големия шлем” „Ролан Гарос” с мен. До тогава Ана играеше слабо на турнирите от „Шлема”.

- Какъв човек е Ана?
- Страхотен професионалист. Става сутрин в 06:00 часа, а докато аз й правя сокове, тя вече е във фитнеса и е загряла. Ана стигна до номер 1, защото играе със сърце. Вярва в себе си и никога не се предава.

- Познаваш се с Новак Джокович?
- Ние се запознахме като много малки на турнир, където той триумфира. Казва се „Макс къп”. Когато играеше като по-малък, където и да се състезаваше, беше най-добрият – до 13, 14, 15 години. На 16 години Ноле спечели турнир от категория „Фючърс”. Всички казват, че той е талант. Да, той има такъв талант, но най-вече всичко го постига чрез професионализъм. Той мисли, има бекхенд и бързи крака, но най-вече има голямо сърце. Той вярва в себе си – ще загине, но няма да ти даде точка. Той и Ана са като Роки Балбоа, никога не се предават. Джокович нямаше такъв талант като Тодор Енев, но си вярваше, слушаше треньора си и успя. Никой не е вярвал, че той ще бъде номер 1 в света, но той го направи, защото вярваше.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

- В България има ли талантливи момчета?
- В България имаше много таланти, имаше и много треньори. Винаги сте били на първите места в Европа. До 12, 13 и 14 години са много добри не само в Европа, а и в света. Сега обаче имаш само Григор Димитров и Цветана Пиронкова. България можеше да има много, много големи играчи, но парите са фактор. В Сърбия Новак Джокович помага много. Ако си добър тенисист, той дори ти плаща самолетните билети. Пак повтарям в България има изключително много таланти, с които може да се работи, но им трябват само нормални условия за работа.

- В този смисъл, а самата сръбска федерация дава ли пари за тенис?
- Да, не са колкото във Франция или Италия, но дава. Федерацията ни работи с Джокович и ти осигурява терени за игра, плаща ти за треньори. Например Янко Типсаревич дава на 4-5 души по 30-40 хиляди евро годишно, за да се развиват. Той има и школа в Сърбия. Типсаревич помогна много на Душан Лайович (29-и в света) също.

- Би ли посъветвал Григор Димитров да вземе пример и да направи същото като Джокович и Типсаревич?
- Мисля, че би било хубаво да помогне, ако има възможност. Сигурно е, че ако се дават пари в България, вие също ще си имате Ласло Джере, Душан Лайович или Филип Кражинович. Не е случайно, че Джокович бе напреднал в тениса, а Ненад Зимунич бе първи и след това се появиха такива таланти. Това обаче можеше да е различно, ако те двамата не бяха на тези места. Никой може би нямаше да чуе за тези тримата, ако Ноле не им беше помогнал. Когато първият ни тенисист влезе в топ 350, се хващахме за главата, смятахме го за нещо голямо.



- Спомена, че федерацията е в добри отношения с Джокович?
- Да, те работят заедно. В Сърбия всичко зависи от теб, там имаме „А” отбор и „Б” отбор. На „А” отбор се дава една сума, на „Б” отбор също. Всеки има шанс да спечели турнир.

МИРОСЛАВ ГЕРГОВ

- Тук е моментът да благодарим на родната федерация. Предоставени са ни кортове безвъзмездно на Вени и Васко Младенов. Дава се по четири часа на ден да се тренира във времето, което ни е нужно. Това е благодарение на разрешението на националния ни треньор Тодор Енев, за което много благодарим.

- С какво може да ви помогне Предраг?
- С личния си опит, с това, което е видял. Може да помогне на момчетата с възможности, които не виждат перспектива. Да им разкаже, да им покаже уменията си. Той може да покаже, че всъщност обикновените хора, ако правят правилните неща, могат да постигнат много. Защото някои момчета просто се обезверяват и се отказват. Предраг е пример, че всеки човек с правилните насоки и вярата в себе си, може да постигне тавана на своите възможности. Затова той е тук. Сега предстои турнир в Бургас, на който той ще дойде, за да повдигне духа и нужната подкрепа. Ще ви разкажа една история - през 2006 година отидох до тенис клуб „Цървена звезда” в Сърбия и първото нещо, което видях, бяха снимки на Ивайло Трайков и Милен Велев, защото те са представяли клуба и са оценени.

ПРЕДРАГ НЕДЕЛКОВИЧ

- Колко турнира от серия „Фючърс” правите в Сърбия?

- О, много са. Мисля, че са тринадесет (б.р. – в България са само четири). Женските са 4-5.

- Какви са ти плановете за работа в България?
- Мога да кажа, че съм много добър приятел с Миро (б.р. – Мирослав Гергов). Той дава всичко от себе си и това ми харесва в него. Колкото и пари да платиш, това няма цена. Играчите му имат голям респект. Виждам, че иска да произвежда таланти. Тук ще отбележа отново проблема – федерацията трябва да дава пари, а не треньорите да вадят от собствения си джоб или играчите. Трябва да се направи един бюджет и да се ходят на турнири. Но тук би било най-добре да се ходи, защото ще имаш по-малко разходи.

- Какво може да се направи, за да се подобри тенисът в България? Повече „Фючърси”?
-
Ще започнем от там – при вас няма закон за спонсорството. Вашите спонсори реално правят дарения. „Фючърсите” и „Чалънджърите” също са много важни. Италия например има цели 24 „Чалънджъри”. Това ти намалява разходите, защото не пътуваш и само с тези турнири можеш да влезеш спокойно в топ 200. Давам ти пример Илия Бозорец стана 102 в света след няколко спечелени турнира в Сърбия и Босна. Не даде много пари, тъй като е близо. Като си играеш вкъщи също е предимство, тъй като идват да те гледат приятели, роднини. Замислете се само играеш „Чалънджър” в София, след това в Бургас, в Стара Загора, Пловдив, Плевен и пак в Бургас. Не пътуваш извън държавата и не харчиш много. Ако се справяш добре, може да влезеш в топ 200, топ 300, а след това да започнеш и на чуждестранни турнири да ходиш, защото ще ти е по-лесно.

- Имате ли сръбски тенисисти, които играят под флага на чужда държава? Например ние имаме такива...
- Не, няма такива. Защото Джокович и федерацията помага. Вие след Григор Димитров нямате друг такъв.
Звезделин ХРИСТОВ/БЛИЦ СПОРТ