Часове преди вечното дерби Станимир Стоилов и Стойчо Младенов отговориха на едни и същи въпроси ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по RING. Наставниците на Левски и ЦСКА са двамата най-успешни действащи треньори в България. Изненадващо съдбата ги разминава до известна степен в историята на големия мач. Факт са едва три техни сблъсъка в най-интригуващия двубой у нас, като до момента Младенов води с 2:1 победи срещу Стоилов. Ето и акценти от блиц въпросите:

- Какво в твоя отбор те притеснява най-много в часовете преди настоящия мач?
Младенов:
Има един проблем на непостоянство и това е нещото, което най-много ме притеснява. Върху него искам да работим. Надявам се да успеем. Имаме програма, която следваме. Имаме зад гърба си ръководство, което не е от днес и вчера във футбола. Знаят как се постигат точните резултати и резултатите, които искаме. Така че в тези две години трябва да успеем задължително!
Стоилов: Ако това е притеснение – новият отбор и младостта на играчите, но не смятам, че това е порок. Въпросът е как ще влезем като психологическа настройка и най-вече като футболна увереност. Ясно е, че като резултати и като победи в последните години, ЦСКА е взел сериозно преимущество, макар че това може би не се е случвало в исторически план. Този млад отбор и нов отбор има също един сериозен ангажимент да направим всичко възможно да почнем да обръщаме историята пак в полза на по-силния отбор, в случая Левски през годините. Имали сме дълги периоди на господство. Сега за съжаление, ако не греша, от 2019 г. не сме печелили, което е прекалено голям период за нас от Левски. Но ситуацията в клуба е била такава, че според мен имаше достатъчна разлика в класите на двата отбора и въпреки всичко, Левски се е представял достойно.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Афиширате приятелство с треньора на съперника след работата ви с отбори от казахстанското първенство. Какво те дразни в неговия стил и какво те респектира?
Стоилов:
Първо, аз имам изключително уважение към всички наши футболни противници. Стойчо Младенов е уважаван и един от големите футболисти, а след това и треньори на България, така че изобщо не може да се поставя под съмнение. Между двата клуба колкото и да има футболна война, има и футболно уважение също. Легендите и успелите хора на тези клубове винаги са се уважавали и е имало чисто човешка футболна дружба между хората. След всеобщата работа, която имахме в Казахстан, имахме и по-чести контакти и разговори на темата футбол. Всеки треньор си има свой стил, начин на изказване и подготовка. В някои моменти може би прекалено се преекспонира с името Левски, но това може и да е страхът от Левски, защото Левски също и плаши. Респект и уважение за всичко, което е постигнал всеки треньор и футболист, в случая и Стойчо Младенов. Трябва да се уважават легендите и на Левски, и на ЦСКА. От тази гледна точка нашият клуб се отнася с уважение към всички противници, изключвам на терена. Там вече има футболна война между двата клуба и така трябва да бъде.
Младенов: Нищо не ме дразни. Има взаимно уважение между нас. Той работи по начин, който намери за най-добре. Аз не знам как работи, не съм му гледал работата, но работата му е успешна. Вижда се, че извлича максимума от всеки един състезател. Това е силата на един треньор. И да го постави на точното място. Просто трябва да го имаш в себе си. Да умееш да четеш играта, да умееш да виждаш в дълбочина качествата на даден състезател, за да може да го поставиш на точното му място при определената схема на игра и да извлечеш максимума от него.

- Какво искаш да кажеш на феновете непосредствено преди вечното дерби?
Младенов:
Подкрепа! Получаваме подкрепа отвсякъде, от всички краища на света в този тежък момент за ЦСКА. Ако можем да станем шампиони, а бъдете сигурни, че аз ще направя всичко възможно това нещо да стане в тези две години. Бъдете сигурни, че ще бъда най-щастливият човек! Тогава вече спокойно мога да се откажа от треньорството. Желанието ни е нашата работа – моята, на колегите, на отбора, на ръководството да бъде успешна. В това число, както собственикът излезе и с лицето си заяви пред цялата спортна общественост, че приоритет е стадионът. Всички го подкрепяме в това негово желание и ще помагаме до последно, за да може да се осъществи. А „сините“? Не съм злопаметен. Това, през което ние преминахме, не им го пожелавам – да изпаднат от „А“ група и да се борят по втора-трета лига. Не го пожелавам на никого. Надявам се да успеят да се оправят във всяко едно отношение. И на Левски му трябва ЦСКА, и на нас от ЦСКА ни трябва Левски, за да може да държим футбола жив в нашата спортна общественост, защото това са двете най-големи марки.
Стоилов: На мен не ми се налага, за разлика от Стойчо Младенов, да призовавам нашите привърженици да напълнят стадиона. Не съм по големите обещания. Трябва да са сигурни, че Левски ще играе футбол, ще остави всичките си футболни умения, душа и сърце на терена, за да се опитаме да обърнем последните негативни серии.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“