Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Атакуващият полузащитник на ЦСКА Станислав Шопов даде откровено интервю пред БЛИЦ, коментирайки миналия сезон, в който "червените" се провалиха и няма да играят в Европа. 

22-годишният национал е оптимист и уверено обясни, че "армейците" ще печелят трофеи в близко бъдеще.  

Шопов говори по много теми пред медията ни на лагера на ЦСКА в Банско:

- Уважаеми читатели, разговаряме със Станислав Шопов, който вече е доказано име в българския футбол. При победата на ЦСКА с 2:0 над Крумовград дори беше с капитанската лента. Станиславе, как протича подготовката?
- Добре протича, всички футболисти се влагаме на 100% в тренировъчния процес и в мачовете. С нетърпение очакваме да започне първенството.

- Много тежко ли е в този период? Вместо да сте на плаж в момента и да си почивате, вие тичате постоянно, по две тренировки на ден, мачове...
- Тежко е, да. Всеки ден тренираме по два пъти. Доста горещо е. Но нямаме право да се оплакваме, защото това е нашата работа и я изпълняваме.

- При победата над Крумовград беше с капитанската лента, по-тежко ли ти беше?
- По-тежко - не бих казал. Със сигурност чувството е страхотно, независимо, че е в приятелска среща. Когато защитаваш цветовете на ЦСКА и носиш капитанската лента, имаш по-голяма отговорност, което ме радва. 

- Неимоверно се повишават очакванията към теб, готов ли си за това - да бъдеш твърд титуляр и да помагаш на ЦСКА през новия сезон?
- Смятам, че от доста време съм готов. По една или друга причина не се е случило до момента да бъда твърд титуляр. Лично за себе си аз винаги ще давам максимума, треньорите и ръководството ще преценят какво да се случва.

- Какви са впечатленията ти от първите дни с Томислав Стипич?
- Много добри. Тренировките са тежки, което лично за мен е позитивно. Това ми харесва. Вярвам, че ще сме максимално добре подготвени за началото на сезона.

- Като че ли в центъра на терена, където играеш, е най-сериозна конкуренцията. Как се справяш с конкуренцията?
- Да, в средата на терена конкуренцията в ЦСКА е най-голяма. Това ме радва, предпочитам да е така. Това означава, че всеки ден трябва да даваш максимума от себе си и нямаш време за отпускане. Единствено мога да ставам все по-добър.

- Има ли още горчилка от случилото се през миналия сезон, когато не успяхте да станете шампиони и пропускате евротурнирите?
- Има горчилка, разбира се. Тежък момент за нас. Явно трябва да преминем и през тези неща, за да дойдат по-светлите дни. Длъжни сме да го направим този сезон - отново да се опитаме да спечелим шампионата и Купата на България. 

- Каква е настройката ти и очакваш ли успешен сезон?
- Винаги съм настроен позитивно, независимо през какви ситуации преминаваме. Винаги съм настроен за печелене на трофеи, защото това приляга на ЦСКА. Настроени сме да вземем трофеи през новия сезон. 

- Искаш ли да кажеш нещо на феновете, на които доста им се събра? Дължите им извинение.
- Лично мое мнение е, че вече е малко късно за извинения. Винаги съм футболист, който предпочита да дава извиненията си на терена. Предпочитам по този начин да комуникираме с нашите фенове, затова казвам, че нямам търпение да започне първенството и да им се извиним на терена. Няма смисъл от повече приказки. Добре е да си поставяш цели. Ще се радвам да помагам на отбора с голове и асистенции, но най-важното е ЦСКА да върви нагоре.

- Имаше ли премеждия с феновете след инцидентите и прекъсването на баража с ЦСКА 1948, получи ли заплахи?
- Не, лично към мен не е имало заплахи.

- С кой от опитните в отбора си по-близък и как ви помагат на вас - по-младите, въпреки че ти вече си на 22 години и не си в графата с талантите?
- Да, мисля, че вече не съм в тази графа. Има по-млади момчета, които са много добри футболисти. Близък съм с Християн Петров - и в националния отбор. Заедно сме в стая. В отлични отношения съм и с другите футболисти.

- Какво правите в свободното време, играете ли карти, шах...?
- Повече си почиваме, защото тренировките са тежки. Не ни остава много време за карти или други игри. Съсредоточени сме върху това максимално добре да се възстановим. 

- А остава ли време за социалните мрежи?
- За нашето поколение са неизменна част от нашия ден, но сме максимално ограничени към тях, защото имаме много по-важни неща от тях. 

- Отново ли Лудогорец ще ви е основен конкурент или смяташ, че и Левски ще се намеси?
- Не мога да кажа кой ще ни е конкурент. Всички отбори се подготвят по добър начин, надявам се да се получи добро първенство и шампион да сме ние.

- Трябва да се раздаваш не само за ЦСКА, а и за младежкия национален отбор. Предстоят решителни евроквалификации през есента. Ще се класираме ли за голям форум?
- Винаги мисля позитивно. Следващият мач с младежкия национален отбор ни е срещу Полша. Всички момчета сме настроени да стигнем до голям форум. Екипът, треньорите, които са, с работата, която полагаме, дай Боже да си заслужим и да отидем на европейско първенство.

- Вълнуваш ли, когато предстои мач на "А" националния ни отбор, следиш ли сайта на БФС, за да разбереш дали си в състава на Илиан Илиев?
- Разбира се, че се вълнувам. За всеки български футболист е най-големият връх в кариерата да защитава цветовете на България. Дори да не съм повикан - следя и гледам мачовете на националния отбор. Аз съм българин и това са мои колеги, които аз уважавам и винаги им мисля най-доброто, и съм зад отбора. 

- Всички хвалим Илиан Илиев, при когото дойдоха добрите резултати. Какво е мнението ти за него, предстои и Лига на нациите?
- Няма лесни мачове вече. Досега не съм работил с Илиан Илиев, отзивите са добри, резултатите му са добри - в Черно море и в националния отбор. За мен ще е истинско удоволствие да мога по-отблизо да работя с него.

- Вълнуваш ли се как протича строителството на стадион "Българска армия"?
- Да, това очакват всички "червени" фенове, включително и аз като такъв. Нямам търпение да е готов стадионът и да имам честта да играя на него. 

- Какво си казвате в съблекалнята на ЦСКА преди старта на новия сезон?
- Всeки трябва да знае на какво място е попаднал, няма нужда от странична мотивация. Когато излезеш на стадиона, когато погледнеш емблемата, феновете, това трябва да ти е достатъчно, за да си мотивиран и да знаеш за какво си на терена. 

- Суеверен ли си, имаш ли обичаи преди мач?
- Стъпвам първо с десния крак на терена и се кръстя, но не съм суеверен. 

- Психически как се справяш - след загуба как се вдигаш, кой ти помага?
- Понякога след тежка загуба сам преодолявам всичко, защото не съм от комуникативните хора, но в повечето случаи семейството ми е зад мен, което е най-важното. Ние сме спортисти, трябва след загуба или победа да продължаваме напред. 

- Имало е случаи на сълзи от щастие след паметни победи, а плакал ли си след загуба?
- Да, случвало се. Това е нещо нормално за един спортист - да плаче от радост, да плаче след загуба. Това са емоции, които не можеш да задържиш. Това е нещо нормално в спорта.

- Кои са най-големите ти мечти и докъде искаш да достигнеш във футбола?
- Искам да играя футбол на възможно най-високо ниво и един ден да чуя химна на Шампионска лига. 

- В кое първенство искаш да играеш - след още 2-3 години в ЦСКА, например?
- Испанското и италианското ми харесват, не бих отказал и английското. За моя стил на игра първенствата в Италия и Испания повече ми прилягат. Ще съм щастлив, ако мога един ден да играя там, но първо да свършим работа в ЦСКА.

- В предишни интервюта си ни разказвал за близостта с Христо Стоичков, скоро срещали ли сте се?
- Скоро не съм се срещал с Христо Стоичков. Когато бях много малък той ме награди, никога няма да го забравя - 2013 година. Тогава за първи път се докоснах до него, след това е идвал на Панчарево. Дойде на последния ни мач на стадион "Българска армия". Това е велик човек, който когато го видиш - те зарежда с позитивна енергия, с настроение, като го видиш - се изправяш и замръзваш. Винаги съм му се възхищавал. Не съм гледал играта му на живо, но съм гледал клипчета. 

- Но ако сега дойде при вас в Банско, със сигурност ще ви дръпне ушите и ще ви се скара, защото не станахте шампиони...
- Той има това право. Може да ни каже каквото поиска, ние сме длъжни да стоим и да го слушаме. Велик футболист и голям човек е.

- С Димитър Пенев също се виждаш. Идваше ли на тренировките ви, докато бяхте на Панчарево?
- Да. Той е още една легенда в българския спорт. Всички знаем какво е постигнал. Когато се докосваш до тези хора единствено може да те мотивират да искаш поне малко да се доближиш до върховете, които са изкачили. Мачовете от САЩ`94 са велики за българския футбол, гледам повторенията им сега, било е невероятна емоция. 

- Иска ли ти се и вие да доставите подобна радост на българския народ?
- Разбира се, че ми се иска. И на всеки фен му се иска в близките години да се случи нещо подобно. Дори да отидем на голям форум, защо не. Добри сме, трябва да си вярваме  нещата ще се случат.

- Кой ще спечели Евро 2024?
- Португалия, стилът им на игра ми харесва.

- Заради Кристиано Роналдо ли?
- Той е един от любимите ми футболисти, той е пример за всички. Да, той играе доста голяма роля за това да подкрепям Португалия. Роналдо е на 39 години, а е във впечатляваща форма, виждате как изглежда. Той живее с футбола. Харесвам също Меси и Неймар. Сега от младите харесвам Доминик Собослай и Флориан Виртц.

- При гостуванията на кой стадион ти е най-тежко?
- Няма такъв, защото аз не мисля, че в България ЦСКА гостува. Домакини сме, където и да отидем. Нашите фенове така го правят, че да се чувстваме по този начин.

- А по-особено ли е чувството, когато излизаш срещу бившия си клуб Ботев (Пловдив)?
- Да, по-особено е. Винаги ще бъде по този начин, защото в Ботев израснах, бях там 11 години. Благодарен съм на феновете, защото винаги показват уважение към мен и аз отвръщам със същото. Сега съм футболист на ЦСКА и давам всичко от себе си, за да победи ЦСКА.

- Какъв човек си извън терена и какво обичаш да правиш в свободното време?
- С Християн Петров ходим да вечеряме. Имам приятели и в Пловдив. Съвсем нормален и обикновен човек съм.

- Съотборникът ти Джонатан Линдсет ни разказа, че обича да разпуска с голф. Практикуваш ли този спорт?
- Далеч съм от голфа. Важното е всеки човек да се разсейва от професионалното си задължение, за да може на следващия ден отново да е на 100%.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ/БЛИЦ