Стилиян Петров говори ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по RING. Рекордьорът по мачове за националния ни отбор и бивш капитан на „лъвовете“ е част от екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов. Предлагаме ви част от разговора с легендата на Селтик и Астън Вила.

- Стенли, кое най-много те отблъсква в българския футбол?
- Натискът. Това, че клубовете нямат собствено мнение. Това, че те винаги ще бъдат зависими от нещо, което може да го изискват самите те по правилния начин. Аз разговарям с може би над 200 клуба лично, което е много важно, защото за да направим една промяна, ти трябва да знаеш проблемите и болката. За да направиш промяната, тя трябва да е съчетана с потенциала на тези клубове, на тези хора, както структурно, така и финансово. Много е лесно да кажем, че имаме стратегията на Аякс. Но колко клуба могат да си позволят стратегията на Аякс? Нивото на треньори, структурна работа, директори, администратори - хора, които ще изискват тези неща да се спазват. Но ние какво предлагаме? Много е важно – методика, която първо ще бъде направена така, че да се вписва в проблемите на българския футбол. Клубовете, които го използват, ще бъдат поощрявани. Защо? Защото тогава ще имаме една марка, един продукт, който ние предлагаме за развитието на българския футбол.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

- Убеден ли си, че вече не е твърде късно? Не трябваше ли тези промени да са някъде 2006-2008 г.?
- Да, може би тогава трябваше да стане промяната. Но от респект, ние вярвахме на хората, които все още са в БФС и имахме надеждата, че те ще започнат да работят, ще започнат да развиват футбола, ще се досетят за интереса, за това, което е важно за българския футбол. Затова много хора ни упрекват, както и Митко Бербатов, че той се бори да направи тази промяна. Ние не сме казали нищо в последните 10 години. Всичко беше комфортно, те имаха шанса да работят. Ето един пример – откакто Димитър Бербатов се кандидатира, изведнъж драстични промени. Защо не бяха тези промени преди 5-6 години, годините, които ти споменаваш? Но това ни радва, защото това показва, че ние вървим на правилния път. Промяната, която искаме да направим, подтиква и други хора да взимат решения.

- Трябва да призная, че се съмнявах, че Димитър Бербатов, който знаем къде е, ще слезе при народа и ще обиколи. Убедихте ли го или той сам го реши?
- Доста хора в момента анализират Димитър Бербатов като футболиста Димитър Бербатов. Като човека, който беше затворен, не споделяше много, може би смятаха, че е арогантен. Но той е съвсем различен. Ние провеждаме срещи всеки ден и всяка седмица, кой откъдето може. Той е един медиатор. Човек, който изслушва, анализира и взима правилните решения за българския футбол. Затова изисква едно нещо от екипа, който той е подготвил. Доста хора се съмняват за Изпълкома. Изпълкомът е готов, но не с футболни босове. Това е много важно да се разбере. С хора, които ще бъдат независими, ще имат компетентност във всяка една сфера.

- Ако сега пред теб стои Борислав Михайлов, какво искаш да му кажеш?
- Първо ще му стиска ръката, ще го прегърна и ще му кажа, че той все още е мой идол. Винаги е бил, защото като футболист ни е дал едни много щастливи моменти. Но ще му задам един въпрос – защо ти не направи промените в българския футбол? Един прост въпрос. Ние не можем да виним Борислав Михайлов, тук говорим за опит. Те вече 18 години имат опит и нищо не е свършено. Това също е много важен въпрос, който трябва да си зададем и няма отговор. Един човек може да го съдиш само по делата му и в момента е за това, което са направили в последните 18 години. Те нас не могат да ни съдят. Те го използват, но нас не ни притеснява. Това е най-малкият проблем.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“