Българската федерация по ММА откри днес първата своя собствена зала за тренирвки, която се намира на стадион "Васил Левски". Тържествено лентата бе срязана от министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на федерацията ни по ММА - Станислав Недков. След церемонията Стъки даде интервю пред БЛИЦ СПОРТ.

- Честито за новата зала. Какво ви коства тя?
- Благодаря. Коства ни осем денонощия без сън и много усилия, най-вече финансови. Но радостното е, че успяхме да се справим по един добър начин и се получи една добра зала за нуждите на федерацията и нашите състезатели. Всички състезатели от столичните клубове, както и тези от провинцията, вече имат възможност да работят тук и да тренират. Залата е оборудвана изцяло за нуждите на ММА. Има всички неща, които са необходими и вече ще преценим дали да бъде пусната и за любители, или само за състезатели.

- На откриването казахте, че преди тази зала сте се чувствали като сирачета. Защо?
- Състезателите се чувстваха така и бяха принудени да обикалят по други зали за различните дисциплини. В някои за борба, в други за бокс... Тук вече има условия да се проведе една напълно специфична и нормална подготовка за един боец. Имаме клетка, имаме татами, имаме силов кът, както и специфични за нашия спорт уреди. Вече нищо не им липсва, остава само да тренират и да печелят медали.

- Спортният министър Красен Кралев ви похвали, че за три години сте се превърнали в най-успешната българска федерация. Как се достига до второ място в света след само 3 години работа?
- Това е плод на труда на много хора. На 32-та клуба, които членуват в нашата федерация. На всичките над 600 състезатели, на националните треньори. Това е усилие на абсолютно всички. Това показва, че ръководството и федерацията работи правилно, че осигуряваме добри условия. И то не само в София, но и в останалата част от страната. За 3 години успяхме да спечелим над 180 медала от международни състезания. Тази година станахме отборни шампиони на европейското първенство, втори сме в световната ранглиста. Това говори за правилната работа на всички. Аз още един път ще изкажа благодарност на треньорите, които работят целогодишно, и най-вече министерството на спорта, което подкрепя федерацията и дава възможност на тези спортисти да тренират и да се състезават навън.

- Стига ли бюджетът на федерацията за всичко, което искате да направите?
- Парите никога не стигат на абсолютно никого. Виждаме примерно, че в здравеопазването се наливат милиарди и пак не стигат, пак излизат на протести. Ние сме една от най-успешните федерация в страната, но не получаваме много пари, защото сме неолимпийски спорт. Но благодаря на Спортното министерство, което ще потърси вариант за увеличаване на нашия бюджет. За тази зала, която е изградена изцяло с наши средства, за догодина ще бъдат необходими доста пари, за да я поддържаме и осигуряване. Ще потърсим с министерството някакъв вариант за увеличение на бюджета.

- Наближава ли моментът, в който ММА ще стане олимпийски спорт?
- Почти е решено вече. Водят се разговори между ръководството на Световната федерация и на Олимпийския комитет. Това, което говорихме последно с президента на световната федерация - Кери Браун, най-вероятно 2028 година ММА ще бъде включен в олимпийската програма.

- Засилва ли се интересът на подрастващите към ММА?
- Да, определено. Във всички клубове в страната младежите, които тренират стават все повече. Тренирането на боен спорт под ръководството на квалифицирани треньори, дава гаранция, че младежът освен своите състезателни качества, ще развива и своите личностни качества. Едно от нещата, на които много държа е качествата, които се изграждат в залата да не се използват на улицата, непредизвикано и без да е наложително.

- Една малко неприятна тема - приключиха ли конфликтите с близнаците Димитрови и "Twins"?
- Аз конфликти нямам и не съм имал с никого. Винаги съм отправял покана и съм казвал, че са добре дошли във федерацията. Ако искат да работят, да развиват спорта и да организират състезания, никой няма да им пречи. Напротив - ако това се случва по начина, който е определен ММС и закона, ще ги подкрепим. На никого не сме пречили, с никого не сме имали конфликти. Който иска да работи - има си начин, който е определен от закона. Вратите са отворени за всички.

- А има ли комуникация помежду ви?
- Скоро не сме разговаряли, не сме се срещали. Но ако усетя, че някой от тях има желание да разговаря, с удоволствие бих се срещнал с тях.

- В новата зала има надписи "UFC". Ще видим ли скоро отново наш боец в Октагона?
- Надявам се, че не е далеч времето, в което ще видим отново българин в Октагона на UFC. Работим усилено в тази посоко. Георги Валентинов се очертава като състезателят, който е най-близо до UFC. Той има на 18 ноември много важен мач във Виена и ако успее да го спечели, ще се доближи още повече дo UFC.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ