Стоян Стоев е роден на 20 март 1947 г. в село Лозен, Хасковско. Почва с волейбола в "Любимец" и преминава през "Марица" (Пд), "Локомотив" (Пд), "Академик" (Сф) и "Левски". На 28 години е трансфериран в италианския "Аматори Волей" (Бари), където е играещ треньор и извежда тима до елита. На Апенините е играл за "Джовинацо", "Галатина" и "Рим". В Италия приключва състезателната му кариера и в продължение на 5 г. работи като треньор, преди да се завърне у нас. Кариерата му в България започва като наставник на девойките в "Левски". През 1991 г. извежда „Миньор”-Бухово до историческа титла, а синът му Мартин е избран за най-добър нападател у нас. След това поема ЦСКА, скойто печели две титли и една купа на България. През 1992/1993 г. е начело и на мъжкия национален отбор. Треньор е още на "Матера" (Ит), "Сполето" (Ит), "Орестиада" (Гър, вицешампион на Европа), "Анортозис" (Кип, шампион),"Беем" (Иран - бронз), "Бошрие" (Ливан, шампион) и "Хайстер Волей - ЛТУ".
Стоян Стоев им над 250 мача за националния отбор и е световен вицешампион от София-1970. Женен е за известната баскетболистка Маргарита Щъркелова.

- Г-н Стоев, какво е чувството да имате толкова богата волейболна кариера, а да ви знаят повече като... бащата на Мартин Стоев?
- Синовете винаги трябва да надминават бащите си и това може само да ме прави щастлив. Аз попаднах в сянката на Мартин  най-вече сред младите.
 
Нека ме знаят като
бащата на Мартин
 
много е хубаво даже. В сянката на сина ми са много именити волейболни хора, така че аз даже не съм за тази класация. Мартин все пак е най-успешният треньор в историята на националния ни отбор. Да не изброявам всичките му успехи, знаете ги много добре. Но всичко това той го постигна с много труд. За три години и половина в националния отбор и „Левски” същевременно нямаше нито един почивен ден. Изтече му договорът,   отказа да преподпише и замина в турския „Халкбанк”. Кариерата му е все нагоре и съм сигурен, че така ще продължи. И не го казвам, защото ми е син.
Stoev_2.JPG

- Малко изненадващо го сменихте на треньорския пост в „Левски- Волей”?
- Нещата се развиха много бързо. Той имаше договор с румънския „Томис Констанца”, които бяха направили една грешка, но се усетиха и си го върнаха. Затова аз по спешност поех „Левски-Волей”. Преди това бях треньор в чужбина, общо 22 години ги навъртях извън България. Нормална и безболезнена рокада стана, бих казал. Приех офертата, за да си начеша крастата, работи ми се.

- А не беше ли нормално Мартин Стоев да остане начело на държавния ни тим?
- О, това е дълга история… някой ден той може пак да поеме националите, не се знае. Те лятото го назначиха на срещата в Правец между клубовете и Управителния съвет на федерацията. Тъкмо решихме да се почерпим по случая, бяхме на семейния ни имот в курорта „Свети Влас”, когато телефонът звънна и се каза: „Отбой”! Това става има-няма и два часа след като го назначиха на мястото на Радостин Стойчев. Политик се бил обадил във федерацията и казал, че назначение на Мартин не се приема.

- Кой е този политик?
- Абе няма значение кой е. Лошото е, че на Бойко Борисов му напълниха главата с какви ли не глупости. Пътека направиха някои хора до кабинета му със скъпите си костюми на националния отбор… иначе са паралии от волейбола, пък за две ризи не могат да се бръкнат.

- Говорите за  Радо Стойчев, нали?
-  Той само Стойчев да беше. Онзи, шефът на „Марек Юнион Ивкони” - Константинов, малкото му име Иво ли беше? Не се умори това момче от интригантстване. Точно той с едно куфарче почти всеки ден беше ту при бате Бойко, ту в спортното министерство… Далавери на федерацията показвал и не знам какво още. Ама пълни глупости са това!
 
Качила му
се въшката
на челото
 
и Константинов се размечтал да става фактор във федерацията. Документи бил показвал… И не е бил само той, който мъти водата, но както и да е. Ще дойде време и всичко ще се разбере. Цяла година хора от волейбола занимаваха политиците с глупости, със заблуди!

- Няма ли вина волейболната федерация за всички скандали, на които станахме свидетели през 2012-а? Многото треньорски рокади все пак ги извършват не политиците, а екипът на президента Данчо Лазаров.
- Това е абсолютно вярно, но ще кажа, че имаше голям обществен натиск върху волейболната федерация. Понеже Радо Стойчев постигна някакви успехи с клубния си „Тренто” и се надигна вълна да го слагат начело на националите. На хората тук не им е ясно, че да си треньор в Италия няма нищо общо с това да водиш държавния тим. В „Тренто” може да си позволиш играчи от световна величина. Бюджетът на самия клуб не е сравним с този на нашия национален отбор и отделно там всеки ден тренираш, докато една национална селекция се събира по-рядко. В такава една обстановка Радо Стойчев се помисли за треньор №1 в света и негови авери подеха кампания да води мъжете на България. И какво направи толкова, че още някои малки п..........а ходят по залите на мачове и вдигат транспаранти в негова защита?!

- Класира ни на олимпиадата в Лондон...
- Стойчев беше готов да провали сигурното ни участие на игрите и добре, че президентът Данчо Лазаров има позиции в световната централа и ни пуснаха допълнителна квалификация със смешния тим на Франция. Хайде, питайте ме пак „как стават тези работи”? И ни дадоха този мач в София -  домакини да сме за по-сигурно. Хайде да си кажем истината в очите. Лазаров го плюете, атакувате, ама той ни спаси тогава. Той! Ами да каже Радо какви ги сътвори в първите квалификационни мачове за олимпиадата. Нека отговори не предаде ли България!
Stoev_10.jpg
- Какво казахте? Предателство ли?!
- Аз като дойдох треньор в „Левски-Волей”, разбрах някои работи. Всички волейболни капацитети  говорят, че Стойчев е загубил мача ни с германците в София заради залози! Черно тото ли му викат – не знам, не ги разбирам тия работи. Важното е, че Стойчев направи всичко възможно да паднем от Германия!

- Това е шокиращо!?
- Знам! Вие от „ШОУ” нали обичате такива шокиращи неща? Помня и как подредихте Мартин Стоев с онази певица Бриана…

- Това е минала история, кажете откъде идват тези съмнения, че Стойчев е продал мача с Германия?
- Много са съмненията. Да не казвам, че има неща, които ти вадят очите, за да не разбереш, че Стойчев е правил всичко възможно, за да се загуби тази квалификация. Достатъчно е, че вади от игра най-добрия си състезател Матей Казийски и прави ред други глупости след глупости, водейки отбора в този мач… Всички, които се занимават с волейбол у нас, говорят за залози в полза на Германия! Аз бях в чужбина, но като се върнах – научих тези неща.
 
Не може България да
падне така съмнително
 
без „треньор №1 в света” да не играе основна роля… Стойчев все претендира, че е най-голям, но има много грехове към нашия волейбол, много! И като усети дебелия, тръгна на война с Управителния съвет и персонално с президента Данчо Лазаров.

- Какви други грехове има?
- Стойчев напълно натовари бюджета на федерацията с безкрайните си прищевки. Само щабът му се състоеше от 17 човека - при 14 волейболисти! И на тези постове си беше назначил все приятели, някои от които нямат нищо общо с волейбола. И затова от много „професионалисти” за 2 месеца пратиха осем национали на чакръкчия във Варна. Големият треньор и екипът му поизконтузиха целия отбор! Даже накрая и наш чакръкчия не можеше да помогне, та  Радо викаше негов приятел от Италия. Само идването на този специалист струваше 1000 евро! Навсякъде националният ни отбор летеше с минимум 32 човека, защото приятелите на Радо трябваше да са в самолета! И лошото е, че този господин подкокороса феновете, разедини ги! Радо, ако беше професионалист, ако беше българин, щеше да загърби личните интереси пред националните. Само защото Боян Йорданов му отказа да иде при него в „Тренто” – той го отписа от националния! Същото беше положението и с Цецо Соколов, който се изкърти да е резерва. А Цецо е тупалка на мрежата, та дрънка… Такива ги върши вашият Радо Стойчев!

- Колкото е нашият, толкова е и вашият! Вие обаче не питаете добри чувства и към Камило Плачи, настоящият селекционер на националния отбор?
- Тоя е пълна измислица, един обикновен даскал по физкултура. Взеха го като анализатор и после му се отвори парашутът. Най-много се дразня на Плачи от твърдението му, че започва всичко от нулата. Ква нула, бе, алоооооу?! Та на тебе отборът ти се даде на четвърто място в световната ранглиста, добре ли си!?
 
Сънчо е Плачи,
пълен заспалан!
 
Може и от възрастта да е, но той сигурно ще спи не само в залата, но и в училище на катедрата.

- Плачи все пак идва от прочутата италианска школа и с него стигнахме четвърто място на олимпиадата?
- Не знам дали знаете, но той е възпитаник на големия ни волейболен спец Георги Чолов. Български възпитаник е, а не на италианската школа. Чолов го взел учителя по физкултура да му помага с анализи в „Торино” и така го е просветил малко от малко. С деца е работил, никакъв голям волейбол. Но Плачи да се взима за „profesore” във волейбола и да иска постоянно с това да му галят ушенцето, е смешно. Италианското „profesore” означава учител, такъв е Плачи. Аз им казах, че  не става и много хора вече дойдоха на моето. Едвам се измъкнахме в „готови” квалификации за световно от Плачита и Стойчевци. Добре че бихме с 3:0 Корея, иначе ставаше страшно… И освен това Плачи излезе крайно некоректен, остави, че хърка на мач. Онзи ден дойде на мач и седна при онези малките сладурчета с лозунгите. В залата е целият Управителен съвет на волейбола, играе се мач от елитното ни първенство между “Левски” и ЦСКА, а той се изтъпани, където протоколът забранява. Ми погледни състезателите на терена, бе! Поне 12 волейболисти има готови за националния отбор, все някой може да ти хареса и да го поканиш. И другото, което ме дразни в него, е, че вечно мрънка за пари. Прави се на бедняк, на… паверачо е думата на италиански. Решил на дърти години и той да припечели от волейбол. Пожелавам му още по-големи успехи по този въпрос, щом като успява да убеди хората, които му плащат. И отборът му да върви искам, да не ме разберете погрешно.

- Нищо не казахте за четвъртото му място на игрите в Лондон миналото лято?
- Дори и там показа присъщата си некоректност. Ама Найден Найденов е виновен за цялата работа. И в Лондон треньор на отбора ни беше Найден, а не Плачи. Държа да го припомня! Друг е въпросът, че Плачи обра овациите. Стана много гадно пред цял свят, защото на разборите в почивките постоянно говореше Плачи. Ама Найден си е виновен, той остави нещата да се развият така. Да, критикувам Плачи и ще го критикувам до дупка. Яд ме е, че Найден се остави в ръцете на този анализатор съвсем доброволно. Плачи му тури пръста още на летището в София преди заминаването на делегацията. В Лондон Найден го държаха във въздуха. Плачи просто се намърда там, където не му е мястото. Викнал е трима от „Марек” в националния и момчетата се чудят защо са там! А няма покана за най-добрия им играч Вълчев, който със сигурност ще бъде избран за най-добър волейболист на шампионата този сезон.

- Какво мисли Мартин Стоев по всички тези крамоли с националния отбор?
- Мартин е мъжко момче. Не е обиден на никой и стои далеч от тези неща. Имаше си и той проблеми, но овладя съблекалнята, доколкото можа. Пред очите ми израсна дори като волейболист и треньор и отлично знам спортния му манталитет. Първо майка му го дърпаше за нейния баскетбол, но Мартин разбра, че призванието му е друго.  
Stoev_12.JPG
- Не са ли много скандалите във вашия спорт и няма ли начин да се спрат, защото последствията може да са непоправими?
- Волейболът е спорт №1 у нас от доста години и там се крие проблемът. Завистници и интриганти се намират както от нашите среди, така и от други спортове. Нашият волейбол е печеливш, защото постига успехи, докато това не е така в баскетбола, във футбола и ред други колективни спортове.
 
Много
критикуват
Данчо Лазаров
 
и с право. Но ще кажа, че той е изключителен ръководител, който изправи волейбола на крака. Беше като спонсор на всички отбори като президент на „Левски”, защото купи на хубави пари елитни играчи от клубове в страната. Зала построи, която, от вестниците научавам, че се продава. Той вкара лични пари във волейбола, привлече и инвеститори. И когато нещата зацепиха, много хора си помислиха, че всичко е станало ей така от само себе си. И затова по стар български обичай тръгнаха да се целят в постовете му, защото там има мед. Ама кой е създал този мед, коя е пчеличката или пчеличките?

- Казахте, че са подливали вода на волейбола и от други спортове?
- Ами да! Ще ти дам само един пример. Помните ли допинг-скандала с Пламен Константинов на Олимпиадата в Пекин? Тогава момчето го държаха един месец във въздуха, от самолет на самолет го „качваха” разни доброжелатели. Точно нашенци от други спортове създадоха цялата тази каша и накрая се оказа, че Пламен е абсолютно чист, както и целият отбор. Лошото е, че тогава имахме състав за олимпийско злато, но родните ни завистници развалиха цялата работа.
ЗДРАВКО КАМЕНОВ