Стойчо Младенов и неговият Кайсар записаха две победи на старта на първенството в Казахстан. И там обаче, както и на повечето места в света, беше въведено извънредно положение. БЛИЦ се свърза с легендарния треньор не само заради ситуацията с коронавируса, но и заради датата 17 март. На този ден през 1982 година ЦСКА елиминира Ливърпул с 2:0 след продължения с два гола на Стойчо Младенов и се класира за полуфиналите в турнира за КЕШ.

-Г-н Младенов, излишно е да ви питам дали помните отлично какво се случи на този ден преди 38 години – историческата победа над Ливърпул…
-Такова събитие не се забравя. Това е велик ден за българския футбол и конкретно за ЦСКА. Нека феновете не забравят грандиозния успех. Пожелавам им той да се повтори, а защо не и да се подобри. ЦСКА трябва да работи в тази насока. Пожелавам да всички българи здраве и да се предпазим от вируса, който смути целия свят. Да запазим хладнокръвие, да бъдем дисциплинирани и да пазим не само себе си, но и хората до нас.

Winbet - победата е емоция! (18+)

-Каква е обстановката в Казахстан?
- Също като в България. Властите в Казахстан издадоха указ от 15 март до 15 април да се спрат всички мероприятия – включително и провеждането на футболни мачове. Тук официално заразените са по-малко от тези у нас - под 20 души, но въпреки това и правителството, както и българското, реагира адекватно с обявяване на извънредно положение. От вчера бяха затворени границите и никой няма право да напуска страната или да влиза в нея. Ние няма да тренираме поне до 23 март. След това, в зависимост от ситуацията, ще видим какво ще правим.
Забележете обаче какво решение беше взето от властите малко преди да ми се обадите. Тук правят нещо нечувано и невиждано до момента в битката срещу вируса COVID-19 – от тази вечер от 23 часа до 5 часа никой няма право да излиза навън, да отваря прозорците си и да излиза на терасите, тъй като самолети ще кръжат над градовете и ще пръскат с дезинфектанти. Не знам колко нощи ще продължи, но тази превенция срещу заразата заслужава поздравление! Нямам представа дали я има някъде другаде по света, може и да я има, наистина не знам, но мярката е повече от сериозна.

-Сега предполагам си стоите вкъщи?
-Точно така. Аз, помощниците ми Тодор Янчев, Анатоли Нанков и д-р Иван Дойчев, гледаме никъде да не излизаме и да не контактуваме с хора. Д-р Дойчев ни съветва как да реагираме, но най-важните са самохигиената и самодисциплината.

-В Казахстан има ли проблем с намирането на маски?
-Да, има. И тук свършиха – както маските, така и дезинфектантите… Знаете, че Казахстан е огромна страна – над 2,7 милиона квадратни километра е площта й. Разстоянието между градовете е много голямо. Ще ви дам пример. Ние сме в Къзълорда с население 350 000 жители. Най-близкият град до нас е Байконур, който се намира на цели 300 километра. Така че, всеки град е изолиран… Вярвам, че рано или късно проблемът ще утихне и в целия свят ще се върне спокойният начин на живот. Ще се завърне и футболът. Ние в Кайсар тъкмо навлязохме във форма – след първите два изиграни кръга имаме две победи. Но в крайна сметка здравето е над всички!
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!