Шесткратен шампион на България. Двукратен носител на Купата и Суперкупата на България. Два пъти участник в груповата фаза на Шампионска лига и 1/8-финалист в Лига Европа през сезон 2014/2015. Капитан на Лудогорец и България. Това е Светослав Дяков - сърцатият полузащитник на "орлите", за когото мечтите нямат граници.

БЛИЦ СПОРТ се свърза със Съни (бел. ред.: така го наричат приятелите), който направи равносметка на почти изминалия цял сезон на Лудогорец. 

Ето какво сподели Дяков пред нашата медия: 

 -  За шести пореден път ставаш шампион на България с Лудогорец? Същата ли е еуфорията у теб както първите пъти или претръпна вече?
 - Винаги е сладко да станеш шампион. Това е голяма чест. Със сигурност обаче не е като първите пъти. Може би наистина претръпнах и аз, и отборът, но пък не ни е досадило. Жадни сме за все повече успехи и особено на международна сцена, където наистина са големите мачове.

 - Отстрани изглежда. че тази титла ви е най-лесно спечелената. Така ли е наистина?
 - Реално погледнато наистина е така. Може би причина за това е фактът, че много рано си решихме нещата. Конкуренцията също си оказа влияние. Вижда се, че има колебание в другите отбори. Надявам се скоро и те да вдигнат нивото и наистина да се получават оспорвани шампионати. След като един отбор става толкова пъти шампион с такава разлика, значи разликата в класите е голяма. Освен това тази година не подценихме нито един отбор. Уважаваме всички съперници и дадохме максимума от себе си в мачовете. Не допуснахме лъкатушене в изявите си.

- Казват, че конкуренцията прави един отбор силен. При вас тази максима май не важи?
- При нас водещото е, че в отбора има спокойствие. Собствениците и шефовете се стремят да поемат цялото напрежение и нападки. На нас ни остава само да си свършим работата на терена. Нашите задължения са там и имаме условията да ги вършим перфектно.

- Имало ли е моменти, в които си изпитвал притеснения, че тази година може да не завършите първи? В един период Левски беше лидер, а в същото време Лудогорец имаше тежки мачове в Европа...
- Не сме изпитвали притеснения, ако трябва да съм честен. Да, разликата не беше толкова малка, но пък беше още рано през сезона. Бяхме убедени, че ще я стопим, както и стана. Тази година нещата се развиха добре за нас и не се сещам да сме имали кризисен момент.

- Да те върна към последния ви мач с Локомотив (Пловдив). Получи червен картон в една наглед безобидна ситуация. Какво се случи?
- Допуснах грешка. Сам съм си виновен. Имам си мое виждане на нещата, но не искам да коментирам. Няма да се оправдавам. Не трябваше да го допускам. Просто за момент излязох от равновесие.

- Знаеш ли, че това ти е първи червен картон от септември 2015 година?
- Радвам се, че успях в последните година-две да изчистя играта си. Това ми бе целта.

- Наказанието ти от 1 мач беше публично дискутирано от различни футболни капацитети. Някои "доброжелатели" отново съзряха директива. Не ви ли омръзна от нападките?
- Какво да ви кажа... опитвам се да ги разбера тези хора, които само ни нападат. Нашият отбор е силен и всеки се стреми да ни уязви по някакъв начин. Лично аз не мога да коментирам наказанията. Приемам всичко. Мисля, че вчера обясниха защо наказанията са такива, така че аз какво повече да кажа. Знам, че много хора не ни харесват и сме им трън в очите. Търсят и най-малкото нещо, с което да се заядат. Ние затова сме на върха - всеки гледа нас. Може би наистина трябва понякога да сме по-отговорни и да не даваме повод за такива нападки.

- Имате още 5 мача до края на първенството. Следващите три обаче май са срещу най-големите ви дразнители. Срещу Дунав нямате победа в последните си два мача. После пък идват дербитата с Левски и ЦСКА. Имената на противниците ли ще са ви най-големият мотиватор в тези сблъсъци?
- Всеки мач е важен за нас. За нас няма мачове без значение. Момчетата, които са получили по-малко шансове през годината, сега ще искат да се докажат. Отделно ни сме шампиони и трябва да защитаваме имената си. Да, може би ще има нотка на леко отпускане, но не мисля, че ще си проличи на терена.

- Сезонът беше прекрасен за вас, но имате още една цел - Купата на България. Без съмнение Лудогорец е фаворит срещу Ботев. Може ли това да ви изиграе лоша шега?
- Класата е на наша страна. Това обаче е един мач и сме наясно, че няма как да подценим Ботев. Добър отбор, който играе приятен футбол. В атака са разнообразни и винаги могат да изненадат всеки противник. Разбира се, аз съм оптимист и мисля, че ще триумфираме и в този турнир.

- Няма как да не те питам за прекрасното представяне в Европа. Вълнуващи сблъсъци в Шампионска лига, излизане от групите и участие в Лига Европа. Кой е най-хубавият ти спомен от тези мачове и съответно най-лошият?
- Няма да забравя гостуването на Цървена звезда. Играхме пред пълни трибуни и се представихме страхотно. Мога да отлича и мача с ПСЖ, където малко не ни достигна да стигнем до исторически успех. Всеки мач в Европа ми е много ценен. Няма да забравя и гостуването в Арсенал, където загубихме с 6 гола. Подходихме наивно и си помислихме, че може да се надиграваме с такива отбори. Това ни изигра лоша шега, но пък после ни помогна за останалите мачове, където бяхме разумни и се представихме страхотно.

- Докъде се простират мечтите ви в Европа?
- Ние мечтаем много. Ако трябва да съм честен обаче, вдигнахме много летвата и тази година можем само да загубим. Хората очакват от нас минимум класиране в групите на Шампионска лига, което не е никак лесно. Може би накарахме феновете да си мислят така, но, повярвайте ми, има много стойностни отбори и ни коства адски много труд, за да стигнем до това ниво. Силно се надявам поне да повторим миналогодишното си представяне и да зарадваме българските фенове.

- Да поговорим и за националния отбор. Две победи в последните два мача и като че ли надеждите на българския фен за класиране на Мондиал 2018 се възвърнаха. Основателен ли е оптимизмът на българския запалянко?
- Винаги трябва да сме оптимисти, но умерени. Дори, когато загубим, не трябва веднага да се скача и обратното - когато спечелим, да се величаем. Знаем си възможностите. Не сме световна сила, но с колектив и себераздаване може да успеем. С победата срещу Холандия доказахме, че можем. 

- След един месец България гостува на Беларус. Очертава се много тежък мач, който май ще е от голямо значение относно амбициите ни за Световното. Твоите очаквания за сблъсъка?
- Дано издържим срещу Беларус най-вече психически. Знаем колко важен е този мач и какво ще означава една победа. Ще бъде тежко, но отиваме да бием. Каквото обаче и да се случи, националният отбор на България е един и трябва да бъде обичан и подкрепян. Трябва да се обединим около него.

- Какво още искаш да постигнеш във футбола? Може би да се пробваш в чужбина?
- Честно казано никога не съм имал амбиции да играя в чужбина. Вече съм и на такава възраст, че трудно ще отида в отбор с амбиции. Естествено, ако се появи такъв и Лудогорец и аз сме доволни, ще се пробвам. Не ми е обаче фикс идея. Лудогорец е мое семейството и този клуб винаги ще ми е на сърце.

- В края на миналата година семейството ви се сдоби с нов член - малката Деа. Сигурно ти е трудно, когато си по лагери и си далеч от най-близките си?
- Да, понякога е доста трудно. Аз обаче съм професионалист и съм свикнал. Съпругата ми също, макар че цялата тежест с децата пада върху нея. Във всяко свободно време се старая да съм до тях и да им отделям внимание. След някоя и друга година, когато приключа с футбола, ще им се отдам напълно.

- Наближава краят на сезона. Планирал ли си вече къде ще почивате със семейството или още е рано да мислиш за това?
- Имам идеи, но май се очертава моята почивка да е 5-6 дни. Със сигурност ще отидем някъде, но не сме уточнили още къде.
СВЕТЛИН ТОНЕВ/БЛИЦ СПОРТ