Дин Лижен е първият китаец, световен шампион по шахмат. В епичен финал в Астана той победи руснака Ян Непомняшчи след тайбрек, който се проведе в четири партии с контролно време от 25 минути плюс десет секунди на ход.

Първите три партии завършиха реми, а след това с черните фигури Лижен спечели и грабна титлата.. Преди това двамата не успяха да решат спора в 14 партии, като се стигна до равенство – 7:7. 

Лижен наследи великия Магнус Карлсен (Нор), който сега отказа да играе за титлата.

През януари 2004 г. Дин започва с рейтинг ЕЛО от 2230 точки. Той бързо се изкачва в листата, като до ноември 2010 г. преминава границата от 2600 т., а до октомври 2012 г. достига и границата от 2700 точки. През септември 2018 г. става 14-ият елитен „супергросмайстор“ в света, преминал границата от 2800 точки.

Дин е роден в Уенжоу. Майка му е медицинска сестра и пътува с него до Астана за триседмичното Световно първенство по шах.

Баща му е електроинженер, който настоява Дин да продължи да учи, въпреки че талантът му за шах вече е очевиден от много ранна възраст. Но баща му не се отказа: Дин завършва петгодишна степен по право, въпреки че от самото начало знае, че това изобщо не му харесва.

Искаше ми са направим това и интервю след мача в Астана, но се оказа невъзможно. Сега с любезното съдействие на Силвио Данаилов, мениджър на световните шампиони Веселин Топалов и Руслан Пономарьов, разговаряме с Дин на по-спокойно.

– Дин, поздравления за титлата. Според специалистите накрая игра като камикадзе, но май  си струваше?
– Беше ми ясно, че Непо е фаворит, както в рапида, така и в блица. И ако в четвъртата партия завършехме реми, както предишните три, щяхме да отидем на блиц. Така че играх за победа.

– Изминаха 4 месеца от финала. Какво е усещането да си световен шампион?
– Чувствата при мен са смесени. Предстоят ми нови турнири и трябва да се готвя за тях.

– Кога разбра, че можеш да постигнеш нещо голямо в шаха?
– Може би след като достигнах рейтинг 2800. Това се случи преди 5 години, през септември 2018 г.

– Според теб кои са най-добрите ти партии?
– 
Моите най-добри игри? Срещу Бай Джинши през 2017 г. и срещу Ян-Кшищоф Дуда на Олимпиада 2018 г. И може би последната от тайбрека на мача в Астана.

– Какво е по-важно: да си световен шампион или номер едно в ранглистата?
– За мен рейтингът не е важен, даже и титлите. Важно е да си силен шахматист.

– Кои шахматисти би включил в твоята класация Топ 5 за всички времена?
– 1. Карлсен 2. Каспаров 3. Карпов 4. Топалов 5. Гришчук

– По време на мача сподели, че Веселин Топалов е един от играчите, на които се възхищаваш. Какво харесваш в играта му? Научи ли нещо от него?
– 
Харесва ми неговият провокативен стил и борбен дух. Винаги играе за победа. Това много ми повлия когато бях тийнейджърНе случайно е в моите Топ 5 за всички времена. Много бях впечатлен от мача му за титлата с Ананд в София.

– Със сигурност си следил партиите от Световната купа на ФИДЕ в Баку. След Веселин Топалов България има нова звезда в шахмата. Какво мислиш за успеха на Нургюл Салимова, която можеше да спечели финала при жените?
– Браво. Наблюдавах партиите й. Тя играе агресивно и това я прави успешна. Шахматът обича смелите.

– Какво правиш, когато не си зад дъската. Имаш ли хоби?
– 
Обичам футбол и литература. Много харесвам Федерико Киеза и неговите празненства след гол. И той като мен е зодия Скорпион. Фен съм на Ювентус. Разказите на Дж. Д. Селинджър също много ми допадат.

– Суеверен ли си? Имаш ли някакъв ритуал преди партия? Или талисман.
– Не. Наистина нямам.

– Успех. Ще се радваме да ни бъдеш гост в България.

Източник: ekspresso.bg