Главният треньор на националните отбори по бокс Михаил Таков направи своята равносметка за представянето на възпитаниците си на завършилото вчера европейско първенство за мъже в Самоков, от което България спечели титла и 4 бронзови медала, както и 6 квоти за световното в Доха през октомври. Ето какво сподели Таков пред сайта на БФБокс:
 
– Г-н Таков, тръгнахте за медал от европейското първенство в Самоков, а спечелихте 5. Доволен ли сте от представянето на боксьорите?
– Искам най-напред да изкажа своята благодарност към спортния министър Красен Кралев, нашия президент Красимир Инински и целия екип, който се потруди да стане този голям празник за бокса, в който се превърна европейското в Самоков. Нашата цел бе момчетата, които тренираме в последните 3 години, да се реализират на голямо първенство – като започнем от Тинко Банабаков, през Даниел Асенов, който преди месец и половина направи 18 г. Минем после през Стефан Иванов, който обаче не успя да се реализира. Елиан Димитров за първи път взе медал. Айрин и Симеон имаха малшанс, на 75 кг имахме опитен боксьор в лицето на Мариян Момчев, който също не успя да се реализира. За Радо Панталеев много ме е яд, защото този четвъртфинал той го бе спечелил. На 91 кг Тервел за пореден път доказа, че е в елита на европейския бокс, а при най-тежките Петър Белберов също за първи път взе медал. Това е бързата ми равносметка за отбора. Искам да благодаря на този екип от момчета и треньори, които си повярваха и видяха, че трябва още повече тренировки, за да стигнат до медалите и да ги правят от по-благороден метал. Искам да благодаря на целия екип, който бе по време на подготовка, включително и на Палми Ранчев, Валентин Поптолев и другите, които работиха много, за да подготвим момчетата и те да постигнат тези резултати. Аз по принцип съм максималист и смятам, че представянето ни можеше да бъде и по-добро. На мнение съм, че това, което Азербайджан направи на Европейските игра в Баку, можеше и ние в Самоков да го направим.
 
– Има ли нещо извън изявите на нашите, което ви направи впечатление на европейско?
– По традиция европейските първенство преди олимпийски игри са много силни. В тази година има три големи състезания – Европейските игри, европейското първенство и световно, които са през два месеца. Плюс това голяма част от състезателите, които играят в APB и WSB сериите, участват и в Баку, и тук в Самоков, и които се класират, отиват на световно. Календарът е много наситен, много тежък и може да се каже, че сме в джунглата и който оцелее. Подборът за олимпийските игри ще бъде със същото темпо и с тази безмилостна игра. Направи ми впечатление обаче големият брой на получените аркади. Много и при това много тежки аркади, които завършиха по различен начин съобразно новите правила на АИБА.
 
– Смятате ли, че тези правила отново ще се променят и ще върнат пак каските?
– В Самоков имаше специална комисия, която ще даде мнение по този въпрос дали да се играе с каски на олимпиадата в Рио. Имаше и представители на Треньорската комисия на АИБА, която също ще излезе със свое становище по въпроса и най-вероятно решението за Рио ще бъде взето преди старта на световното първенство в Доха.
 
– Казахте за участието на европейското и на боксьорите от профисериите на АИБА. Ние включихме в отбора само Тервел Пулев. Имаше ли реална възможност за участието и на останалите?
– Според правилата на АИБА Спас Генов и Борис Георгиев, които са играли в профи срещи извън форматите на АИБА, нямат право да се боксират на европейското. С Александър Александров сме се разбрали – той искаше да участва само в APB формата. Но той има голям принос за медала на Тинко Банабаков, тъй като двамата играят заедно в тренировките.
 
– Шестима се класираха за световното първенство. Колко време ще им отпуснете за почивка и как ще се готвите за първенството в Доха?
– Тези, които отпаднаха по-рано в Самоков, смятам да играят някъде на предстоящите 2-3 международни турнира, но това, разбира се, зависи и от федерацията и възможностите за финансиране. За останалите – колко почивка да им дам, като на 10 октомври започва световното!? А в същото време трябва да починат. Не може да имаш два върха, а какво да правим с трето голямо първенство за годината!?
 
– Тежко ли премина подготовката ви с оглед на закъснялото финансиране от страна на министерството и съответно федерацията? Знаем, че имахте проблеми в тази посока.
– Без работа нищо няма да стане. Но без работа, без екип, и без пари, не се получават нещата. Заради последното ние не успяваме да запазим талантливите си състезатели, които се връщат с медали от световни и европейски първенства при юношите. Не можем да ги задържим в бокса, защото няма какво да им предложим. Средствата, които се дават от страна на министерството за тези момчета, не са такива, каквито би трябвало да бъдат за един национален състезател, който си оставя живота на ринга, пролива много пот и кръв. Този труд, който полагат състезатели, е тежък физически труд, подобен на миньорския да речем. Така че според мен трябва да се помисли повече за това.
 
– Имате ли опасения от тази гледна точка, че новият ни европейски шампион Даниел Асенов може да залитне и той като Благой Найденов към професионалния бокс, където са повечето пари?
– Всеки си има глава на раменете и сам си избира пътя. И съответно си носи последствията. Към Тайсъна действително имаше интерес, но от страна на АИБА за APB формата. Ние обаче решихме да не го пускаме, защото е още млад, нямаше необходимата сила, а и освен това не бе постигнал още нищо при мъжете.