ЦСКА продължава да представя футболисти от юношеската школа. Ред е на родените през 1998 година. През миналия сезон съставът, воден от Галин Иванов, игра финал на републиканско първенство. През 2012 година отборът участва на турнира „Купа Готия" в Гьотеборг, считан за неофициално клубно световно първенство. ЦСКА мери сили заедно с още 200 отбора и отпадна след дузпи на 1/32-финал от ИФК Гьотеборг. Ето какво каза капитанът Марио Йорданов, който е в школата от 2006 година.

-Марио, кога започна да играеш футбол в ЦСКА?
-Преди 8 години. Още си спомням първата тренировка. Беше на „Червено знаме”. Майка ми ме заведе.

-Защо избра ЦСКА?
-Семейството ми ме насочи към ЦСКА и футбола. Още от малък винаги съм знаел, че това е клубът, който е създал най-добрите български футболисти, играли в чужбина. Това е и моята идея – да играя голям европейски футбол. Но първата цел е да получа повиквателна за мъжкия отбор на ЦСКА.

-Има ли мачове на ЦСКА, на които си се радвал най-много?
-Победите над "Левски" се помнят най-много, защото мачовете с вечния съперник са най-трудни.

-Какво е съотношението на силите в дербито във вашата възраст?
-Различно е. Побеждаваме, падаме, имаме и равни резултати. Балансът между нас е изравнен. Те също са добър отбор.

-Кой е най-добрият ти мач за ЦСКА’98?
-Много са. Аз съм централен нападател. Имам добри спомени от няколко международни турнира. Станах голмайстор на турнир в Гърция, а миналата година получих същия приз и във Варна, където спечелихме много силен международен турнир. Помня, разбира се, и головете срещу "Левски". Това са най-хубавите ми моменти в ЦСКА.

-Какво си спомняш от републиканското първенство миналата година?
-При тогавашните условия достигането ни до финал беше добро постижение. На четвъртфинал отстранихме Лудогорец, където знаете, че се работи на доста високо ниво. Това беше добър успех за нас. На финала на първенството не играх, защото бях контузен, претърпях операция. Но ходих да гледам съотборниците ми (б.а. финалът ЦСКА – Черно море се игра в Сливен), които не се представиха по-лошо от Черно море, но нямахме късмет и загубихме.

-Минала година участвахте на турнира „Купа Готия" в Гьотеборг, който е най-големият футболен турнир за деца и юноши в света. Как се представи отборът там?
-Имахме доста силни мачове. Започнахме много добре турнира - с победа. Отпаднахме от местния тим ИФК Гьотеборг, който беше един от най-добрите отбори на турнира. Поведохме в резултата, водихме до последните минути, но след наша грешка в защита се стигна до 1:1. При дузпите може би психически не издържахме и отпаднахме.

-Според вашия треньор Галин Иванов резултатите не са най-важни в юношеския футбол. Съгласен ли си?
-Според мен в нашата възраст е по-важно да се играе футбол, да се играе правилно, да правим това, което изисква треньорът. Но и резултатите също имат голямо значение.

-Как се работи в школата на ЦСКА? Тя бе много критикувана през последните години.
-Критикуват я, но ние сме ЦСКА. Колкото и да сме били критикувани, да сме били зле финансово, да сме нямали условия, колкото и да сме били в лоша позиция, винаги сме тренирали, винаги сме се борили, винаги се е работило на високо ниво. Наистина не беше нормално през есента да играем мачове в „Люлин”, да нямаме наша база. Но, както виждате, и това не ни отказа.

Анализ на специалиста

Галин Иванов, треньор на ЦСКА’98:

„Марио има добро пласиране в наказателното поле, но аз винаги изисквам повече движение от него. Играе добре с глава. Определено има усет към гола. Притежава добра физика за централен нападател – висок е 190 см. Трябва да наблегне в тренировъчния процес върху играта във фаза защита и да работи за подобряване на техническите си умения”.