ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Нападателят на националния отбор Илиан Илиев даде интервю пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов за подкаста БЛИЦ Live часове след успеха над Кипър с 2:0 в Ларнака.

- Здравей, Илиане! Какви са твоите впечатления от терена, след като ти игра почти 80 минути при хубавия успех на България?
-Първо, радвам се, че победихме. Мисля, че заслужено спечелихме, след като доминирахме през повечето време. Е, можеше и с повече, но щом сме победили и раздали, това е най-важното.

-През последните три мача, в които България записа три победи, видяхме повече динамика и себераздаване – нещо, което не беше характерно през последните години. На какво отдаваш тази промяна?
- Предния лагер не бях в отбора, защото бях контузен. Сега виждам енергия и позитивизъм, което е много хубаво.

-С какво ви успя да ви спечели новият селекционер Младен Кръстаич, за да давате най-доброто от себе си?
-Кръстаич много добре ни мотивира, вкарва доста позитивна енергия сред нас. А това е важно за всеки млад футболист.

-Ти беше почти три месеца контузен, претърпя и операция. Как мина периодът ти на възстановяване?
-Не беше лесно. Това беше първа сериозна контузия в кариерата ми – три месеца. Неприятно беше, но трябваше да премина и през труден момент.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

-Какво научи? Стана ли по-мъдър, когато беше извън терена?
-Ами със сигурност преосмислящ доста неща, когато си извън терена. Може би, че трябва да се работи повече. Моята контузия беше непредсказуема, защото се случи на тренировка. Казах си, че трябва още повече да тренирам и да се завърна още по-силен на терена.

-Направи хубав трансфер в Аполон, стана и шампион на Кипър. Как отпразнувахте първото място и очакваше ли на толкова млада възраст да спечелиш титла?
-Празнувахме една седмица, защото още предния кръг станахме шампиони. Беше много хубав момент за мен – един от най-хубавите в кариерата ми. Когато дойдох тук, пристигнах с надеждата да се борим за титлата. Това беше и изискването на  клуба. За целта бяха направени хубави трансфери, за да бъде постигната целта.

-Какви прилики и разлики намираш между футбола в Кипър и в България?
-Тук първенството е силно, има добри футболисти. Интензитетът е по-голям. По-бързо се играе от българското първенство.

-Има ли тук като в България случаи, в които клубове и федерация да се замерват с декларации и да се нападат?
-Има изострени отношения, но само между феновете.

-А извън терена успя ли да си спечелиш приятели в Аполон?
-Да. Доста приятели имам тук, колективът в отбора е страхотен. Снощи на терена бях съперник с капитана на Кипър, който е един от най-добрите ми приятели. Доста добре се чувствам – тук времето е много приятно, средата, в която съм, е отлична. Неща, които те правят щастлив.  

-Какво смяташ за следващия период от твоята кариера,  какви са твоите амбиции за преминаване в по-силен отбор?
-Надявам се следващата ми стъпка да е в първенствата на топ 5.

-Къде точно?
-В Испания.

- А в кой отбор?
- Е, аз по принцип харесвам Реал Мадрид, но може и в някой по-малък отбор.

-Следиш ли Черно море, където допринасяше за добри стил на отбора? Имаше усмивки и настроение, когато ти играеше. Постигахте хубави резултати.
-Да, следя отбора със сигурност. Все пак баща ми е треньор на Черно  море, което допълнително ме кара да следя тима. Израснах там и това е клубът, който ще е винаги в сърцето ми.

-С баща ти имате специална връзка, носите еднакви имена. Кръстен си на него. Той дава ли ти по-ценни съвети след мачовете, когато се чувате?
-Да, дава ми съвети какво мога да подобря в играта си. Какво правя добре и да продължа да го правя. Винаги имаме малък разбор, когато се чуваме.

-Критичен ли е понякога той към твоята игра?
-Ами не понякога, винаги си е критичен (смее се).

-Правеше впечатление, че когато той започна да те пуска в игра за Черно море, го правеше много постепенно. Влизаше като резерва в началото няколко минути, след което и по едно полувреме. Това помогна ли ти или се дразнеше, че не играеш цял мач?
-Със сигурност в началото исках да играя повече, но аз бях нов в отбора. Идвах от чужбина, не се познавах с футболистите, но се получиха нещата. Баща ми не се отнасяше така само с мен, но и с другите млади футболисти, които вкарваше постепенно в игра.

- Каква е твоята прогноза за българския футбол? Ще успее ли да догони като качествено поне отборите от втория европейски ешелон?
-Надявам се. Смятам, че българският футбол е вдигнал нивото. Видяхме Лудогорец с много добри резултати в Европа. Дано се увеличат още повече успехите ни.

-На кой европейски стадион би мечтал да вкараш гол?
-Може би на „Сантиаго Бернабеу“.

-Предполагам срещу Барселона?
-Предполагам и аз, да…

-Пожелавам ти го. Кажи за финал кои са най-важните компоненти за развитието на един футболист извън терена?
-Първо, трябва бъде професионалист, да се грижи за своето тяло по най-добрия начин. Трябва  да се храни по правилния начин и да тренира допълнително, защото една тренировка от час и половина не е достатъчна.

- А ти какво лично правиш, за да се усъвършенстваш?
-Правя доста упражнения тип йога, храня се правилно и това ми помага да бъда по-гъвкав и по-подвижен на терена.
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
Оператор: Калоян ГЕНЧЕВ
Монтаж: Антон ТОНЧЕВ