Председателят на федерацията по плуване Таня Богомилова даде интервю за БЛИЦ. Повод да потърсим единствената българска олимпийска шампионка в този спорт е допингскандалът с двамата заловени плувци – Динко Гешев и Илия Василев.

-Г-жо Богомилова, има ли заловени с допинг български плувци?
-Да, има, не отричам. Нищо повече не мога да коментирам, защото нямам право. Чакам решение от комисиите в БОК, едва тогава мога да кажа повече подробности. Заловените са Динко Гешев от клуб “Младост 91” (Пловдив) и Илия Василев (НСА).

-Защо се появиха твърдения, че сте се опитали да покриете случая?
-Глупости, пълни лъжи. Ще ви разкажа всичко подробно. Стана голямо съвпадение. Същият ден, в който комисията в БОК е заседавала и се е занимавала с двамата плувци, аз наистина бях в сградата. Това не мога да отрека. Бях там обаче по съвсем друг повод. Това беше последният ден, в който трябваше да занеса документи за плувците, които ще участват на Олимпиадата. Въпросните документи трябваше да бъдат подписани собственоръчно от спортистите, чаках до последно да ми ги пратят Нина Рангелова от Лондон и Катя Аврамова от САЩ. Затова бях в БОК. Ваши колеги обаче ме изкараха лъжкиня. Не съм била потвърждавала за допингскандала. Как да ви го обясня по-просто, нямам право да коментирам. В този ден наистина оправях документите. Знаех, че двамата плувци са минали през БОК, но това е всичко. Мога да ви кажа дори на кого предадох документите – Румяна Бойчева и Камелия Игнатова.

-Имате ли нещо общо с комисиите в Олимпийския комитет?
-Естествено, че не. Как да повлияя на хората за евентуалните наказания, за това колко време трябва да им бъдат отнети състезателните права. Сгрешили са, ще си понесат последствията. Освен това, Динко Гешев няма почти никакъв шанс да участва на Олимпиадата. Има почти секунда до покриване на норматива. Сега пропуска всички квалификационни състезания и няма как да спечели квота. Глупости са, че Динко Гешев ми е протеже, аз не го тренирам, нямам лични контакти с него. Да, един от добрите плувци е, но той си тренира в Пловдив.

-А другото момче Илия Василев. Получи се объркване, натопиха Стефан Георгиев?
-Не знам кой го е направил и откъде е изтекло името на Стефан Георгиев. Той няма нищо общо със случая. Моля се само този, който е подхвърлил името му, да не е от плувните среди. Ще бъде грозно. Ние българите сме царе да се дърпаме към дъното на казана. Защо аз да съм добре, като може да е някой друг. Не знам кой е посочил Стефан, не подозирам никого. Всеки има недоброжелатели, сигурно и аз, но не знам как е станало объркването.

-Често ви обвиняват, че работите заедно със съпруга си Георги Дангалаков и сте обсебили федерацията?
-Вижте. Какво да правя, след като мъжът ми е най-добрият. Да се разведем ли. За да спрат да ни коментират. Чувам какви ли не приказки, семейна федерация и други такива. Той от една година е на този пост – главен мениджър. Преди това беше Суров, на когото съм кума и от 15 години сме в много добри отношения. Давам всичко от себе си и имам само ядове, не си мислете, че е прекрасно да ръководиш федерация. Нито съм я окрала, нито нищо. Мария Гроздева и Валери като са семейство да не са окрали някого, или Свилен и Руми, когато бяха заедно.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ